Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Noaptea Muzeelor la Sate: Expoziție specială la Muzeul ”Pamfil Albu” Lupșa, dedicată moților participanți la Revoluția de la 1848

Publicat

Noaptea Muzeelor la Sate va aduce în atenția publicului care va vizita Muzeul ”Pamfil Albu” din Lupșa să vadă unul dintre steagurile tricolore folosite în timpul Adunării Naționale de la Blaj, în primăvara anului 1848. 

Muzeul organizează o expoziție specială pentru acest moment. Din Alba, doar două muzee participă la Noaptea Muzeelor la Sate (2 septembrie).

  • ”Îi invităm atât pe locuitorii din Apuseni, cât și pe turiștii aflați pe raza munților noștri, să viziteze Muzeul ”Pamfil Albu” din Lupșa, cel mai mare din toată zona și cele două biserici de secol XV pe care le avem în comună. Evenimentul va ține până la miezul nopții și avem și o lecție de istorie pentru copii, pe parcursul zilei. Toată lumea este binevenită, îi așteptăm și cu o felie de cozonac de la Lupșa. Va fi foarte frumos” a spus primarul din Lupșa, Radu Penciu.

Muzeul Național de Istorie a României în colaborare cu Primăria Lupșa, Consiliul Local Lupșa, Asociația „Cneazul Cândea” a Fiilor Satului Lupșa, Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” Lupșa, Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” – Filiala Lupșa, Asociația Lupșenii Centenari și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, anunță deschiderea expoziției „Adunarea Națională de la Blaj. Un reper în istoria moților”.

Aceasta va fi organizată cu ocazia desfășurării primei ediții a evenimuntului cultural Noaptea Muzeelor la Sate, care va avea loc pe 2 septembrie 2023, cu scopul promovării și creșterii gradului de accesibilitate al muzeelor, caselor memoriale și spațiilor culturale aflate în mediul rural.

Muzeul Etnografic ,,Pamfil Albu” Lupșa și Muzeul Mineritului Aurifer Roșia Montană sunt, până în acest moment, singurele instituții de cultură din județul Alba participante la Noaptea Muzeelor la Sate.

Prin intermediul proiectului expozițional se dorește marcarea a 175 de ani de la desfășurarea Revoluției Române de la 1848 și a luptei românilor transilvăneni pentru afirmare politică.

Amploarea, durata și consecințele evenimentelor politico-militare din Transilvania au avut o serie de particularități generate de statutul românilor transilvăneni, acela de națiune tolerată, spre deosebire de acțiunile românilor din cele două principate, Țara Românească și Moldova, aflate sub suzeranitate otomană.

Expoziția reunește obiecte de patrimoniu de o importanță deosebită, ce fac parte din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României.

Piesa centrală este reprezentată de unul dintre steagurile tricolore folosite în timpul Adunării Naționale de la Blaj, în primăvara anului 1848.

Acesta prezintă pe banda galbenă, din centru, următorul textꓽ „5/13. Maiu. 1848”, ce face trimitere la data la care românii din Transilvania s-au adunat pe Câmpia Libertății.

Vor mai fi expuse obiecte personale care au aparținut juristului Alexandru Papiu-Ilarian și preotului greco-catolic Simion Balint.

Organizată între 3/15 – 5/17 mai 1848, Adunarea Națională de la Blaj a adunat laolaltă locuitori ai Țării Moților, inclusiv reprezentanți ai localității Lupșa, participanți activi la evenimentele politico-militare desfășurate în perioada 1848-1849. Un membru marcant al comunității a fost Avram Iancu.

Cu ocazia evenimentului vor fi susținute la sediul muzeului ghidaje și lecții interactive de istorie, astfelꓽ

  • Sâmbătă, 2 septembrie, cu ocazia Nopții Muzeelor la Sate, Muzeul Etnografic ,,Pamfil Albu” Lupșa va fi deschis publicului de la ora 10ꓽ00 până la miezul nopții. Începând cu ora 17ꓽ00 vor fi susținute lecții de istorie pentru elevii din localitate, cu subiectul „Adunarea Națională de la Blaj și personalitățile liderilor revoluționariꓽ Avram Iancu, Simion Balint și Alexandru Papiu–Ilarian”.
  • Duminică, 3 septembrie, începând cu ora 12ꓽ00, la Biserica Ortodoxă „Pogorârea Sfântului Duh” va fi organizat un Te Deum pentru pomenirea revoluționarilor, participanți la Revoluția din Transilvania de la 1848-1849. Ceremonia va fi urmată de o serie de discursuri ale organizatorilor și de un moment artistic susținut de Corul Bisericii Ortodoxe din Lupșa.

Expoziția ,,Adunarea Națională de la Blaj. Un reper în istoria moților’’ va putea fi vizitată la Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” Lupșa în perioada 1-3 septembrie 2023, de vineri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00 și cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate până la 00ꓽ00.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax