Connect with us
Advertisement

Economie

Noi reglementări pentru cei care aleg schimbarea furnizorului de energie electrică după data de 1 ianuarie 2021

electrica

Publicat

Cu câteva zile înainte de momentul liberalizării pieței de energie electrică, ce va avea loc la 1 ianuarie 2021, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) vine cu o reglementare, aflată momentan în stadiu de proiect, menită să îi ajute pe clienții casnici de electricitate care plătesc în prezent prețurile reglementate de stat.

În această situație se află aproximativ șase milioane de consumatori casnici.

Vezi și Energia electrică s-a liberalizat din 1 ianuarie. OFERTELE furnizorilor pentru județul ALBA. Care sunt cele mai mici prețuri

O reglementare dată de ANRE tot așa, pe ultima sută de metri, impune ca actualul furnizor ( Electrica, E-on, Enel,CEZ) să trimită acasă oamenilor, în această lună, în informarea cu prețul de SU și cel puțin o ofertă concurențială.

Termen prelungit cu 30 de zile

Clienții pot compara între cele două prețuri și pot alege oferta concurențială care, în teorie cel puțin, ar trebui să fie mai mică.

Potrivit economica.net prin noua prevedere a ANRE se extinde termenul în care clienții pot face asta, cu o lună, fără a fi afectați.

Atunci când compară prețul de serviciu universal (SU) cu cel concurențial, al aceluiași furnizor, ei trebuie să știe că pot face această alegere până la finalul lunii ianuarie, dacă aleg oferta serviciului concurențial.

În acest caz tot consumul lunii ianuarie va fi facturat la prețul din oferta concuențială aleasă, chiar dacă oamenii fac alegerea chiar și la sfârșitul lunii 30 ianuarie.

6 milioane de români pot să aleagă schimbarea furnizorului de energie electrică

De la 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică se va liberaliza, ceea ce înseamnă că prețurile plătite acum de cei șase milioane de clienși casnici rămași încă la reglementat către furnizorii lor de ultimă instanță (FUI) – Enel, E.On, Electrica, CEZ – nu vor mai fi aplicabile.

Până atunci, oamenii au opțiunea de a alege o ofertă concurențială, fie de la furnizorul actual, fie de la altul, înainte de această dată , și oricând după.

Cine nu va face această alegere până la 1 ianuarie, va plăti ceea ce se cheamă preț de serviciu universal (SU), care nu este încă stabilit și va fi comunicat în perioada următoare de către furnizorul lui de ultimă instanță (FUI).

În teorie, prețul final de SU va fi semnificativ mai mare decât prețul reglementat de acum și, posibil, mai mare și decât ofertele din piața concurențială.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement