Actualitate
Noi reguli în şcoli: Telefoanele mobile, depozitate în locuri speciale, la ore. Serviciul pe şcoală, interzis
Ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop, a anunţat marţi că a aprobatnoul Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP). Printre prevederile acestuia se află interzicerea efectuării serviciului pe şcoală de către elevi, a folosirii notelor ca mijloc de coerciţie sau a sancţionării elevilor care nu poartă uniforma unităţii.
Reprezentanţii elevilor spun că unele drepturi ale lor au fost modificate fără consultare publică.
Printre modificările aduse de Liviu Pop sunt faptul că „pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ” (articolul 197), „rezultatul evaluării, exprimat prin calificativ, notă, punctaj etc. nu poate fi folosit ca mijloc de coerciţie, acesta reflectând strict rezultatele învăţării, conform prevederilor legale” (aliniat 3, adaugat la articolul 113), iar la articolul 198 se adaugă un aliniat ce prevede interzicerea serviciului pe şcoală sau sancţionarea elevilor care nu poartă uniforma unităţii.
„În mare sunt modificări făcute pentru zona de auxiliare. A sporit rolul asociaţiilor de părinţi, a interzis elevul de serviciu şi se prevede faptul că nota nu poate fi folosită că mijloc de coerciţie. Are şi părţi bune. Dar părţile negative ţin de faptul că nu a fost consultare publică deloc. Plus că modifică zona de drepturi ale elevilor altfel decât prin Statutul Elevului, ceea ce e ilegal. La telefoane, singura modificare e că trebuie depozitate în timpul orei; şi înainte era interzisă folosirea în timpul orei (ceea ce e în regulă), iar utilizarea lor era oricum sancţionată. Să îi pui pe elevi să le depoziteze înseamnă că prezumam din start că toţi încalcă regula şi le utilizează”, a declarat pentru HotNews preşedintele Asociaţiei Elevilor, Constantin-Alexandru Manda.
Alte modificări:
Personalului din învăţământ îi este interzis să desfăşoare sau să încurajeze acţiuni de natura să afecteze imaginea publică a copilului şi viaţa intimă, privată sau familială a acestuia sau ale celorlalţi salariaţi din unitate
Pentru integrarea în colectiv a elevilor scutiţi medical în timpul orei de educaţie fizică şi sport, cadrul didactic le poate atribui sarcini organizatorice, ce vor avea în vedere recomandările medicale, de exemplu: arbitraj, cronometrare, măsurare, înregistrarea unor elemente tehnice, ţinere a scorului.
sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News