Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noi REGULI pentru obţinerea permiselor de conducere şi înmatricularea maşinilor. Proiect la Ministerul de Interne

Publicat

scoala soferi O serie de reguli privind obţinerea permisului de conducere şi înmatricularea autovehiculelor sunt propuse pentru schimbare printr-un proiect al Ministerului de Interne.

Școlile de șoferi vor avea asigurată o aplicație a Direcției de Permise, prin intermediul căreia vor putea programa candidații la examenul de obținere a permisului de conducere.

În plus, s-a reformulat condiţia pentru persoanele care vor să se ateste ca examinatori pentru categoria B, în sensul că nu trebuie să exercite o funcţie sau să desfăşoare activităţi în cadrul unei şcoli de conducători auto.

Potrivit proiectului, “înregistrarea în aplicaţia informatică de examinare şi susţinerea probelor de examen sunt condiţionate de prezentarea documentului/documentelor care atestă identitatea şi domiciliul sau reşedinţa în România, în original, şi a dosarului de examinare. Documentele prezentate în original se restituie după verificarea datelor.”

De asemenea, “candidaţii susţin proba teoretică în aceeaşi zi în care dosarul de examinare este înregistrat în aplicaţia informatică. În caz contrar, bonul de ordine prevăzut la art. 4 alin. (2) îşi pierde valabilitatea”.

În ceea ce priveşte programarea, “se poate efectua şi de către şcolile de conducători auto, prin utilizarea unei aplicaţii informatice puse la dispoziţie gratuit de către D.R.P.C.I.V., pe bază de protocol.”

Tot din domeniul infomatizării, candidații își vor putea achita taxele pentru dosarul de obținere a permisului prin virament bancar, iar copiile actelor le pot trimite prin poșta electronică. Din vechiul Ordin au fost eliminate prevedrile referitoare la taxele de înmatriculare, autorizare provizorie şi pentru probe, perecum şi a timbrului de mediu, conformitate normelor adoptate prin Legea nr. 1/2017.

Noul act prevede, de asemenea, modificări în procedura de examinare a candidaților și articole eliminate în ceea ce privește obținerea permisului pentru anumite “subcategorii”, care nu vor mai exista în noul Ordin.

Alineatul (5) al articolului 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(5) În cazul apariţiei unei defecţiuni tehnice, desfăşurarea probei practice se întrerupe, examinatorul consemnând, la rubrica “Menţiuni” din anexa la testul de examen, ora şi punctajul de penalizare acumulat de candidat pe timpul conducerii autovehiculului. Proba practică se reia odată cu înlocuirea autovehiculului, iar examenul continuă până la îndeplinirea cerinţelor probei pentru categoria respectivă. În situaţia în care proba nu mai poate fi reluată în aceeaşi zi, conform programului normal de lucru, candidatul se reprogramează în cel mai scurt timp posibil.”

La articolul 10, partea introductivă a alineatului (5) se modifică şi vă avea următorul cuprins:

Testele trebuie să cuprindă şi noţiuni specifice categoriilor pentru care se susţine examinarea, după cum urmează:

– stăpânirea vehiculului;

– utilizarea corectă a farurilor;

– folosirea corectă a ambreiajului, a schimbătorului de viteze, a acceleraţiei, a frânei şi menţinerea direcţiei;

– confortul călătorilor, care implică conducerea calmă, fără accelerări brutale sau frânări bruşte;

– conducerea judicioasă şi cu grijă pentru mediul înconjurător, ţinând cont de turaţia motorului, de treptele de viteză, de frână şi de acceleraţie.

Același act prevede și modificările aduse în procedura de înmatriculare a mașinilor. Perioada de acordare pentru autorizațiile pentru circulație provizorie, până când va fi finalizată procedura înmatriculării, a fost mărită la 90 de zile, renunţându-se astfel la acordarea succesivă de autorizaţii provizorii, care nu puteau depăşi 30 de zile. De asemenea, s-a introdus obligativitatea prezentării dovezii asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulaţie, în termenul de valabilitate a acesteia.

Legea actuală prevede ca în termen 30 de zile, noul proprietar să depună actele de transmitere a dreptului de proprietate asupra unui vehicul, noul termen fiind de cel puţin 60 de zile, potrivit proiectului.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax