Eveniment
Noi servicii medicale gratuite pentru persoanele neasigurate, aplicate din 1 iulie. Lista si condițiile
De la 1 iulie, persoanele care nu plătesc asigurarea medicală de stat beneficiază de o serie mai largă de facilități gratuite în sistemul sanitar din România.
Cei care din diferite rațiuni nu au un contract de asigurare de sănătate la stat, primesc totuși un pachet de servicii medicale gratuite.
În cazul urgențelor, pacienții primesc îngrijiri gratuite, însă cei care necesită internare după ce starea lor nu mai reprezintă o urgență trebuie să acopere cheltuielile din propriul buzunar.
„Pachetul minimal de servicii medicale” include un set gratuit de servicii medicale de care și cei care au calitatea de neasigurat pot beneficia gratuit.
Acest pachet include servicii medicale de bază, în domeniile asistenței medicale primare, asistenței medicale spitalicești, consultațiilor de urgență la domiciliu și transportului sanitar neasistat, asistenței medicale primare sau asistenței medicale dentare, potrivit avocatnet.ro.
Pachetul minimal de servicii medicale se acordă pe baza unei declarații pe propria răspundere a persoanei în cauză, și are ca scop asigurarea accesului la servicii medicale persoanelor vulnerabile.
Serviciile incluse în „pachetul minimal de servicii medicale” sunt:
- consultații și prescripții medicale pentru afecțiuni acute și cronice,
- examinări paraclinice și investigații de laborator,
- vaccinări și imunizări,
- monitorizarea sarcinii și a lehuziei,
- servicii stomatologice profilactice și curative,
- internare și tratament în spital pentru afecțiuni care necesită spitalizare urgentă sau continuată,
- transport sanitar neasistat pentru cazurile care necesită internare sau externare din spital.
Persoanele neasigurate suportă integral costurile eventualelor investigații paraclinice recomandate, precum și costurile tratamentului prescris ori de medicul de specialitate, ori de medicul de familie.
În cazul intervențiilor chirurgicale care reprezintă urgențe, spitalul acordă îngrijirea, acesta fiind obligat să evalueze starea pacientului și să-l externeze odată ce acesta nu mai necesită îngrijiri urgente.
În cazul în care pacientul dorește să rămână internat, acesta va suporta cheltuielile de spitalizare.
Cei care beneficiază de acest pachet minimal nu au nevoie de bilet de internare, spre deosebire de cazul persoanelor asigurate.
Serviciile medicale pentru neasigurați. A doua modificare în mai puțin de un an
Este a doua modificare în ultimul an acordată neasiguratilor. Pachetul minimal de servicii care se acordă în asistenţa medicală primară persoanelor care NU fac dovada calităţii de asigurat a fost extins și de la 1 ianuarie 2023, după cum urmează:
1. servicii medicale curative (serviciile medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală, consultațiile în caz de boală pentru afecțiuni acute, subacute și acutizări ale unor afecțiuni cronice, consultațiile periodice pentru îngrijirea generală a persoanelor cu boli cronice, consultații de monitorizare activă prin plan de management integrat pe bază de programare pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor privind riscul cardiovascular înalt – HTA, dislipidemie și diabet zaharat tip 2, astm bronșic, boală cronică respiratorie obstructivă și boală cronică de rinichi);
2. servicii medicale de prevenție și profilactice (consultații preventive – sunt consultații periodice active oferite persoanelor cu vârsta între 0-18 ani, consultații în vederea monitorizării evoluției sarcinii și lăuziei, consultații preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic care se acordă la cabinetul medicului de familie în mod activ adulților din populația generală – fără semne de boală, supraveghere – evaluarea factorilor ambientali, consiliere privind igiena alimentației, depistare de boli cu potențial endemoepidemic, consultații pentru acordarea serviciilor de planificare familială);
3. servicii medicale la domiciliu (se acorda de catre medicul de familie – în timpul programului de lucru pentru consultațiile la domiciliu, persoanelor nedeplasabile din motiv de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, persoanelor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet, copiilor cu vârsta de 0-1 ani, copiilor cu vârsta de 0-18 ani cu boli infectocontagioase și lăuzelor);
4. servicii diagnostice și terapeutice (se pot acorda exclusiv persoanelor înscrise pe lista proprie, la cabinet, la domiciliul persoanei sau la locul solicitării, în cadrul programului de lucru sau în cadrul unui program de lucru prelungit prin încheierea unui act adițional la contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate, după caz);
5. activități de suport (eliberarea documentelor medicale, potrivit domeniului de competență, necesare pentru evaluarea și reevaluarea în vederea încadrării în grad de handicap, eliberarea certificatului medical constatator al decesului – cu excepția situațiilor de suspiciune care necesită expertiză medico-legală);
6. servicii de administrare de medicamente (administrarea schemei de tratament direct observat (DOT) pentru bolnavul TBC confirmat).
Ce trebuie să facă persoanele neasigurate pentru a beneficia de serviciile medicale gratuite
Pentru a putea beneficia de pachetul minimal de servicii medicale în asistența medicală primară, aşa cum este el prevăzut de HG nr. 1540/2022, persoanele care NU fac dovada calităţii de asigurat au obligația să se înscrie pe lista unui medic de familie în mod liber ales, iar persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat și care sunt înscrise pe lista unui medic de familie se reînscriu pe lista aceluiași medic de familie sau a unui alt medic de familie, în mod liber ales.
Înscrierea/reînscrierea se realizează pe baza cererii de încriere pe care asiguraţii o regăsesc la cabinetele medicilor de familie
Persoanele care NU fac dovada calităţii de asigurat suportă însă integral costurile pentru investigațiile paraclinice recomandate și tratamentul prescris de medicii de familie
Lista cu medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu CAS care au încheiat acte adiţionale ce au ca obiect contractarea și decontarea serviciilor medicale acordate persoanelor neasigurate poate fi accesată pe site-urile Caselor județene de asigurări de sănătate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Coco
miercuri, 05.07.2023 at 13:32
Și fraierii care lucrează și plătesc caș, de ce mai plătesc, dacă tot sunt gratuite pt puturoși.
Nelu
miercuri, 05.07.2023 at 16:47
Fiindca sunt SPECIALI. Au mai gasit o clasa de speciali si noi astialalti dupa orice venit platim asigurarea medicala. Eu platesc pe salar si mai am ceva venit dupa care platesc iarasi.
Pamfil
luni, 10.07.2023 at 14:53
bine ba ca io cand am nevoie de niste analize „nu sunt fonduri” la fel cand au nevoie parintii mei, bolnavi cronici dupa ce-au cotizat cate 40 de ani a fondurile pe care le-ati furat si le furati toti. Au pensiile mai mici decat loazele care faceau rebuturi in fabrici si care erau sifonari la securitate ori taietori de frunze la caini. Astia mai cumuleaza si alte „ajutoare”.
Toate de pe spinarea prostilor care lucreaza cinstit in tara asta!
Puneti putorile la munca!