Eveniment
Noile reguli de la graniță i-au luat prin surprindere pe românii care se întorc în țară. Unii nu au mai vrut să intre în România
Românii care s-au întors din țări cu risc epidemiologic ridicat au fost luați prin surprindere, la graniță, de noile reguli de intrare în România. Mulți dintre ei nu știau despre ele.
Conform noilor reglementări, toate persoanele care vin din ţări cu risc epidemiologic ridicat intră în carantină la sosirea în România. Două săptămâni, dacă nu au un test Real Time PCR negativ, efectuat în ultimele 72 de ore, sau 10 zile, în cazul în care prezintă un asemenea document la intrarea în ţară.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat vineri lista ţărilor și teritoriilor din „zona galbenă”, stabilind totodată și noi regulile privind aplicarea carantinei.
Persoanele care vin din cele 67 de țări aflate în „zona galbenă” intră în carantină timp de 14 zile. De altfel, revenirea în țară se face cu un test PCR, singurii cărora le este permis accesul sunt cei care vin cu mașina personală. Celorlalți nu li se permite îmbarcarea în avion sau în autocar.
Iar cei care se întorc cu mașina personală pot scurta perioada carantinei la zece, dacă prezintă un test PCR. În cazul unor români care au vrut să intre în țară, pe la Vama Nădlac
“Când am plecat din Germania către România ştiam că nu este carantinare. Acum aflu că trebuie să stau 14 zile undeva, în nu ştiu ce centru. Nu-mi convine. Eu mi-a luat liber de la lucru 10 zile. O să mă întorc în Germania şi o să vin altădată acasă. Am anulat tot. E păcat că am cheltuit atâţia bani pe drum degeaba”, a declarat bărbatul pentru adevarul.ro.
Noile formalităţi de la graniţă prelungesc timpii de aşteptare la intrarea în ţară, spun oamenii care s-au plâns că au stat câteva ore la cozi.
„Nu am stat atât de mult la gheretă cât am stat aici la ghereta DSP. Durează mult actele care se fac acolo”, a declarat un şofer care se pregătea să intre în România.
Lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se instituie carantina la intrarea în România, actualizată vineri de CNSU: Portugalia, Israel, Muntenegru, Insulele Turks și Caicos, Andorra, Cehia, Monaco, Spania, San Marino, Slovenia, Gibraltar, Guernsey, Saint Lucia, Liban, Letonia, Estonia, Statele Unite ale Americii, Slovacia, Emiratele Arabe Unite, Saint Vincent și Grenadine, Marea Britanie, Aruba, Albania, Seychelles, Bahrain, Franța, Sint Maarten, Malta, Suedia, Puerto Rico, Lituania, Luxemburg, Serbia, Panama, Maldive, Irlanda, Brazilia, Olanda, Insulele Falkland, Italia, Eswatini, Belgia, Chile, Peru, Columbia, Elveția, Argentina, Kosovo, Belarus, Kuweit, Austria, Uruguay, Bolivia, Republica Moldova, Botswana, Macedonia de Nord, Cipru, Polonia, French Polynesia, Georgia, Liechtenstein, Malaezia, Germania, Ungaria, Qatar, Africa de Sud.
surse: Adevarul.ro, Liberatea.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News