Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Norme noi pentru saloanele de înfrumusețare și tatuaj. Ce condiții de igienă trebuie să respecte. Proiect, la Ministerul Sănătății

Publicat

Norme noi pentru saloanele de înfrumusețare și tatuaj. Saloanele de înfrumusețare și unitățile de tatuaj, piercing și implantare dermală din țară ar putea respecta în curând un nou set de norme de igienă. 

Ministerul Sănătății a lansat pe 29 august, în dezbatere publică, un ordin privind aprobarea Normelor de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare și unitățile de tatuaj, piercing și implantare dermală.

Potrivit documentului, în prezent, saloanelor de înfrumusețare le sunt aplicate dispozițiile Normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare publice şi private, tehnicii de lucru şi interpretare pentru testele de evaluare a eficienţei procedurii de curăţenie şi dezinfecţie, procedurilor recomandate pentru dezinfecţia mâinilor, în funcţie de nivelul de risc, metodelor de aplicare a dezinfectantelor chimice în funcţie de suportul care urmează să fie tratat şi a metodelor de evaluare a derulării şi eficienţei procesului de sterilizare, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 961/2016.

Siguranța tratamentelor cosmetice depinde de diverși factori. Dintre aceștia, cei mai importanți includ un nivel ridicat de sterilizate a echipamentelor și instrumentelor.

Proiectul de ordin include proceduri de curățare, dezinfectare și sterilizare specifice saloanelor de înfrumusețare și unităților de tatuaj, piercing și implantare dermală.

Documentul este actualizat cu prevederi conforme cu practica modernă specifică unităților de înfrumusețare. Sunt definite noi proceduri estetice precum și entitatea economică care prestează procedurile.

De asemenea, se urmărește modificarea textului legislativ în ceea ce privește substanțele prezente în cernelurile pentru tatuaje sau în machiajul permanent, precum și cu noile prevederi privind produsele cosmetice.

Norme noi pentru saloanele de înfrumusețare – norme de igienă

Potrivit proiectului de ordin, salonul de înfrumusețare trebuie să aibă următoarele spații și dotări:

  • a) zonă de așteptare;
  • b) salon desfășurare proceduri – în cazul celor de coafură trebuie să se asigure 3 mp / post de lucru;
  • c) unitate pentru spălat păr – care poate fi dispusă într-o încăpere separată sau în apropierea postului de lucru;
  • d) spații pentru depozitare și păstrare a echipamentului, instrumentarului și a articolelor curate, dezinfectate și sterile. Aceste spații trebuie să fie curate, uscate, separate și închise, în care trebuie să aibă acces numai persoanele desemnate;
  • e) spațiu de depozitare a echipamentelor și materialelor utilizate pentru curățenie;
  • f)  zona de dezinfectare a instrumentarului/echipamentelor;
  • g) 2 chiuvete racordate la apă caldă și rece;
  • h) vestiar pentru personal;
  • i) 1 grup sanitar;
  • j) bazin spa pentru picioare racordat la apă curentă rece și caldă;
  • k) masă manichiură (pentru care trebuie să se asigure 3 mp / post de lucru);
  • l) spațiu special destinat pentru depozitarea instrumentelor/echipamentelor utilizate în procedurile de înfrumusețare.

Încăpere separată în cazul în care salonul desfășoară activități de epilare și machiaj cosmetic

În cazul în care în salonul de înfrumusețare se desfășoară și activități de epilare și machiaj cosmetic este necesară o încăpere separată cu suprafață de minim 7 mp dotată cu chiuvetă racordată la apă caldă și rece, cu mobilier specific.

Curățarea, dezinfecția, sterilizarea instrumentarului și a materialelor refolosibile trebuie efectuată într-o zonă separată, delimitată și marcată corespunzător.

Pereții, podelele, tavanele din fiecare cameră trebuie să fie finisate astfel încât suprafețele să poate fi spălate și dezinfectate.

Salonul de înfrumusețare trebuie să dețină chiuvetă pentru procesarea materialelor rezultate ca urmare a efectuării procedurilor, într-un spațiu dedicat, precum şi o chiuvetă separată pentru spălarea şi dezinfecţia mâinilor. Se asigură obligatoriu apă potabilă curentă rece şi caldă, în cantităţi suficiente. Se asigură săpun antibacterian, periuţă de unghii şi prosop de hârtie de unică folosinţă sau dispozitive pentru uscarea mâinilor.

Toate suprafeţele trebuie menţinute în perfectă stare de curăţenie şi întreţinere. Suprafeţele pe care se desfăşoară tratamentele sau cele aflate în zona de sterilizare trebuie să fie confecţionate din materiale neporoase, neabsorbante.

Salonul trebuie să fie dotat cu mijloace pentru precolectarea şi colectarea deşeurilor periculoase, precum şi a celor menajere: recipient cu capac, pubelă, containere şi saci colectori de unică folosinţă; colectarea, depozitarea, transportul şi neutralizarea deşeurilor se fac conform prevederilor legale în vigoare.

Încăperile sau platformele impermeabilizate amenajate pentru depozitarea recipientelor de colectare a reziduurilor solide sunt racordate la un hidrant şi la reţeaua de canalizare, pentru a fi curăţate când este necesar, cât şi pentru spălarea şi dezinfecţia recipientelor.

Norme noi pentru saloanele de înfrumusețare – dezinsecție la 3 luni și deratizare la maxim 6 luni

Dezinsecţia periodică se va face la 3 luni, iar deratizarea periodică se va face la intervale de maximum 6 luni sau ori de câte ori este nevoie. Între operaţiunile periodice se vor aplica proceduri de dezinsecţie şi deratizare curente, de întreţinere, în funcţie de prezenţa vectorilor.

La amenajarea salonului este obligatoriu să se ia măsuri de protecţie a locaţiei împotriva insectelor şi rozătoarelor.

Salonul trebuie să fie dotat cu trusă sanitară de prim ajutor, uşor accesibilă, conform prevederilor legale în vigoare.

Podeaua acelei părți a zonei de serviciu în care părul este tăiat sau curățat, precum și orice zonă de perete sau tavan care este probabil să fie umezită sau murdară, trebuie acoperită cu un material neted, durabil, care este impermeabil pentru apă.

Iluminatul trebuie să fie cu lumină naturală și/sau artificială.

Ventilația trebuie să împiedice condensul sau formarea de umiditate excesivă pe pereți, tavane și să asigure eliminarea mirosurilor și a vaporilor.

În absența unei ventilații naturale eficiente, trebuie prevăzută o ventilație mecanică adecvată.

În cazul în care clienții sunt admiși în zona de servicii, trebuie prevăzut un spațiu suplimentar de 0,9 metri pătrați/persoană.

Unitatea de spălat părul pentru pregătirea coafurilor trebuie să dețină  cel puțin un lavoar pentru fiecare 10 scaune de serviciu utilizate pentru tăierea părului. Fiecare bazin de spălat trebuie să fie prevăzut cu:

  • apă curentă caldă și rece
  • săpun,
  • o perie de unghii
  • prosoape curate sau orice alte dispozitive de uscare a mâinilor
  • cosmeticele necesare

Niciun material sau echipament, în afară de materialele și echipamentele utilizate sau disponibile pentru utilizare la coafură, nu trebuie să fie depozitat în nicio zonă de servicii.

Salonul trebuie să fie dotat cu un număr corespunzător de recipiente de păstrare a instrumentelor, echipamentelor sterile/dezinfectate, precum și un număr suficient de recipiente pentru colectarea deșeurilor periculoase și a instrumentarului și echipamentului folosit.

Vezi AICI Ordinul privind aprobarea Normelor de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare și unitățile de tatuaj, piercing și implantare dermală (.pdf). 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax