Economie
Noua lege a pensiilor îi lovește pe românii care au muncit în condiții grele. Pensia după recalculare este neașteptat de mică
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2023/05/casa-de-pensii-alba-pensionari-recalculari.jpeg)
Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, mii de angajați care au lucrat în condiții grele descoperă că regulile de pensionare s-au schimbat radical, afectând atât vârsta de pensionare, cât și cuantumul pensiei. Deși inițial se vorbea doar despre o recalculare a beneficiilor, interpretarea Casei Naționale de Pensii arată că impactul este mult mai dur decât fusese anunțat.
Creșterea vârstei de pensionare – o schimbare mascată
USR semnalează că una dintre cele mai mari probleme ale noii legi este eliminarea unor drepturi de pensionare anticipată pentru cei care au lucrat în condiții deosebite sau speciale.
În vechiul sistem, acești angajați beneficiau de reduceri de vârstă în funcție de numărul de ani lucrați în medii periculoase sau grele. Acum, pentru mulți dintre ei, aceste reduceri fie dispar, fie sunt limitate, ceea ce echivalează cu o creștere indirectă a vârstei de pensionare.
De exemplu, angajații din minerit și energie, care anterior puteau ieși mai devreme la pensie datorită condițiilor speciale, se confruntă acum cu o nouă regulă: perioada 2001-2021 nu mai este recunoscută ca fiind parte din grupa specială. Prin urmare, cei care credeau că mai au doar câțiva ani până la pensie trebuie să lucreze mai mult.
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2025/01/Tobimar-Angajari.gif)
Reducerea pensiilor – recalculare cu efect negativ
Pe lângă creșterea vârstei de pensionare, noua lege schimbă și modul de calcul al pensiilor, ceea ce duce la o reducere semnificativă a veniturilor pentru mulți foști angajați. În trecut, cei care lucrau în condiții speciale beneficiau de un bonus de 50% la punctajul de pensie.
În noul sistem, acest bonus este redus drastic, ceea ce înseamnă că, deși acești angajați au avut salarii mari și contribuții mari, pensiile lor vor fi mai mici decât se așteptau.
Mai mult, în cazul în care un angajat a avut o zi liberă plătită pentru formare profesională sau alte drepturi prevăzute în contractul colectiv de muncă, întreaga lună este eliminată din calculul perioadei de muncă în condiții speciale. Această măsură duce la pierderi și mai mari pentru cei afectați.
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2025/02/artinstall4.gif)
Impactul asupra pieței muncii și generațiilor viitoare
Pe termen lung, aceste schimbări pot avea un efect negativ asupra forței de muncă în domeniile cu condiții grele. Dacă beneficiile pensionării anticipate sunt eliminate, mai puțini oameni vor fi dispuși să accepte astfel de locuri de muncă.
În plus, muncitorii mai în vârstă, care nu își mai pot desfășura activitatea în aceleași condiții ca la tinerețe, sunt forțați să continue să lucreze, în ciuda problemelor de sănătate cauzate de mediul de lucru.
Pentru a corecta aceste „nedreptăți”, USR a depus un proiect de lege care a fost aprobat de Senat, dar este blocat în Camera Deputaților din octombrie 2024. Formațiunea cere liderilor partidelor parlamentare să pună la vot modificările propuse, astfel încât muncitorii din condiții deosebite să nu fie dezavantajați de actuala legislație.
Această situație creează un val de nemulțumiri, iar multe voci cer modificarea legislației pentru a corecta aceste dezechilibre. Rămâne de văzut dacă și cum vor reacționa autoritățile la aceste critici și dacă se vor lua măsuri pentru a proteja drepturile celor care au muncit în cele mai dificile condiții.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2021/09/sigla_alba24_300-x-92-1.png)
pilu
vineri, 14.02.2025 at 13:04
Dacă nu loveşte în speciali, înseamnă că s-au făcut calcule corecte. Şi tot aşa corecte vor fi tot timpul.