Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noua lege a salarizării: Guvernul le propune bugetarilor salarii brute între 1.200 lei – 22.000 lei. Ce spun sindicatele

Publicat

bani În noua lege a salarizării, Guvernul propune un salariu minim brut de 1.200 lei şi unul maxim brut de 22.000 lei. Acestea vor fi repartizate pe cinci clase de salarizare, față de 111 clase câte sunt prevăzute de legislația în vigoare. Totodată, sindicatele acuză Executivul de incompetenţă pentru faptul că introduce eronat unele profesii în categoria meseriilor necalificate.

Din 2016, cele cinci clase de salarizare, conform propunerii guvernamentale, ar urma să includă persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit şcoli profesionale, fără bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurtă durată (precum asistent medical, arhivar, grefier) şi persoanele cu studii superioare de lungă durată (precum medicul, profesorul, dar şi preşedintele ţării, parlamentarul şi ministrul), pentru această ultimă categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a susținut cifrele într-o intervenție la România TV, însă liderii confederațiilor sindicale, aflați în studio, au arătat că prin acest proiect, Guvernul dă dovadă de incompetență prin faptul că nu cunoaște standardele ocupaționale, incluzând profesia de șofer în categoria meseriilor necalificate și astfel proiectul nu va putea fi aplicat.

Recent, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunțat la începutul lunii martie că vor fi doar cinci clase de salarizare, față de 111 câte există în legea în vigoare, iar proiectul legii salarizării ar urma să fie finalizat până la sfârșitul anului. Guvernul a decis înființarea, la sfârșitul lunii ianuarie, a unui grup de lucru care să revizuiască Legea salarizării unitare, astfel încât noile prevederi să fie aplicate începând cu anul viitor.

Potrivit Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea slariului minim pe economie a condus în sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesită o corecţie.

Legea-cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice a fost aprobată în 2010. Aceasta conține un eşantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluării acestui eşantion a fost creată o nouă ierarhie a posturilor, atât în cadrul aceluiaşi domeniu cât şi între domeniile de activitate.

Raportul dintre salariul minim şi cel maxim în sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15. Totodată, numărul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensaţiile, primele şi indemnizaţiile au fost plafonate astfel încât salariul de bază să constituie partea majoritară a câştigului.

Din cauza constrângerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi însă stabilite niciodată prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu valoarea de referinţă, astfel încât până în prezent au fost păstrate salariile avute anterior intrării în vigoare a Legii-cadru.

sursa: gândul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax