Actualitate
Noua taxă de intrare în UE: Cetățenii din UK, SUA și alte 58 de țări vor plăti 20 de euro pentru a călători în Europa, din 2026

Comisia Europeană a anunțat o majorare importantă a taxei pentru cetățenii din afara Uniunii Europene care doresc să călătorească în spațiul comunitar.
Începând cu trimestrul al patrulea din 2026, aceștia vor fi nevoiți să plătească 20 de euro pentru a obține autorizația electronică de călătorie ETIAS – o triplare față de suma stabilită inițial în 2018, scrie antena3.ro.
Ce este ETIAS și cine trebuie să o plătească
ETIAS (European Travel Information and Authorisation System) este o autorizație electronică obligatorie pentru cetățenii din aproximativ 60 de țări non-UE care beneficiau anterior de acces fără viză de scurtă ședere în spațiul Schengen.
Printre țările vizate se numără:
- Statele Unite ale Americii,
- Regatul Unit,
- Brazilia,
- Canada,
- Australia,
- Emiratele Arabe Unite,
- Japonia
- Coreea de Sud.
Autorizația este valabilă pentru călătorii de până la 90 de zile, pe o perioadă de 3 ani, și va costa 20 de euro, în loc de 7 euro, cât fusese stabilit inițial.
Când intră în vigoare și ce trebuie să știe călătorii
ETIAS va deveni obligatorie începând cu trimestrul 4 din 2026. Se aplică pentru intrarea în țările UE (cu excepția Irlandei) și în state asociate spațiului Schengen: Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein.
Vor fi scutiți de plată: persoanele sub 18 ani și peste 70 de ani.
Revocare și refuz
Potrivit eur-lex.europa.eu, autorizația de călătorie poate fi revocată, dacă nu mai sunt îndeplinite condițiile pentru eliberarea acesteia sau poate fi anulată dacă nu au fost îndeplinite condițiile la momentul emiterii.
Dacă autorizația de călătorie este refuzată, solicitantul își păstrează dreptul de a face apel. Apelurile trebuie inițiate în țara europeană care solicită ETIAS și care a luat decizia privind cererea, în conformitate cu legislația sa națională.
Atunci când li se refuză o autorizație de călătorie, călătorii pot solicita, de asemenea, o autorizație de călătorie ETIAS cu valabilitate teritorială limitată, cu condiția să călătorească din motive umanitare sau pentru a-și îndeplini obligații importante.
O autorizație de călătorie ETIAS cu valabilitate teritorială limitată este valabilă pentru maximum 90 de zile și numai pentru acele țări europene definite explicit în autorizația de călătorie.
De ce se majorează taxa: motivația oficială
Comisia Europeană justifică această creștere prin:
- inflația crescută la nivel european,
- costurile operaționale mai mari pentru implementarea sistemului automatizat de control la frontieră,
- nevoia de surse suplimentare la bugetul UE.
Noua taxă este comparabilă cu alte sisteme internaționale:
- SUA – sistemul ESTA costă 21 dolari (aprox. 18 euro),
- UK – sistemul ETA costă 16 lire sterline (aprox. 18,5 euro).
Cum va fi afectat turismul în Europa și România
Pe termen scurt, această măsură ar putea reduce ușor numărul de turiști din țările afectate, mai ales în cazul călătoriilor spontane sau de scurtă durată. Deși 20 de euro nu reprezintă un cost semnificativ pentru majoritatea călătorilor, impactul psihologic și adăugarea unei formalități birocratice pot descuraja turiștii ocazionali sau cei cu buget redus.
Pentru România, care atrage turiști din SUA, Israel sau Marea Britanie, taxa ar putea duce la o ușoară scădere a fluxului turistic extra-UE, în special în orașe precum București, Cluj, Brașov sau Sibiu. Pe termen lung, însă, efectul se va estompa, iar autorizația ETIAS va deveni o normalitate în planificarea călătoriilor în UE.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News