Actualitate
Noul COD FISCAL: Categorii de contribuabili care vor avea mai mult de plătit la stat. Alte prevederi
În proiectul noului Cod Fiscal, care a fost retrimis la Parlament de preşedintele Iohannis, sunt incluse nu doar reduceri de taxe și impozite, ci și obligaţii fiscale mai mari pentru anumite categorii de contribuabili.
De noile reglementări vor fi afectaţi mai ales cei din domeniul IT, vedeta creșterii economice din ultimii ani, dar și o parte dintre IMM-uri vor trece printr-un șoc fiscal.
Cei mai mulți IT-işti au proiecte independente şi colaborează cu diverse firme ca persoane fizice autorizate. Dacă noul Cod Fiscal va intra în vigoare, atunci vor fi obligaţi să plătească 10,5% din venituri pentru fondul de pensii.
Facilităţile oferite până acum angajaţilor din industria IT au contat greu în dezvoltarea domeniului şi i-au convins pe mulţi specialiştii străini să vină să lucreze în România.
Cei care lucrează în domeniu sunt scutiţi, în prezent, de impozitul pe venit. Acest lucru i-a atras acasă pe românii care, fie au studiat, fie au lucrat dincolo de graniţe, potrivit digi24.ro.
Schimbarea regimului de impozitare în cazul microintreprinderilor fără salariați va pune pe butuci zeci de mii de firme din România.
Noul Cod Fiscal prevede o cotă de impozitare de 3% din venituri și 1.530 lei/trimestru pentru firmele mici fără salariați. Se introduce practic un nou impozit forfetar pentru firmele care nu au salariați, de minim 500 lei pe lună.
„Marea provocare pentru business-ul romanesc de IT o reprezintă fiscalitatea. Ultimele discuţii legate de regândirea impozitării pe PFA, de exemplu, ar putea afecta puternic piaţa de profil”, se arată într-o analiză KeysFin.
Potrivit experţilor de la KeysFin, decizia autorităţile de a descuraja utilizarea PFA-urilor, în scopul creşterii încasărilor la bugetul de pensii şi de sănătate, ar putea avea consecinţe negative în acest sector.
„Unul dintre atuurile pentru care România a atras investitori în acest domeniu a fost că firmele au beneficiat de un climat favorabil din punct de vedere fiscal. Este puţin probabil ca marii jucători să îşi asume plata unor taxe suplimentare, având în vedere salariile peste medie pe care le oferă colaboratorilor români, prin intermediul PFA-urilor”, afirmă cei de la KeysFin.
În prezent, un PFA în IT suportă o taxare netă de 25,9%, în sistem real, iar dacă ar trece la contract de muncă, aceasta ar creşte până la 75%.
Potrivit celor de la KeysFin, nu este exclus ca o modificare a fiscalităţii pe această piaţă să ducă la un fenomen cu consecinţe directe în incasările bugetare.
„Nu este exclus ca mulţi dezvoltatori să treaca pe off-shore-uri, să îşi deschidă firme în alte ţări, vor căuta căile legale pentru a evita taxarea suplimentară. Astfel că, în loc să susţină fiscal dezvoltarea unuia dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, statul riscă să piardă venituri importante, prin aplicarea unor măsuri cu iz contabil, fără viziune”, au mai spus analiştii KeysFin.
sursa: realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News