Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

NOUL COD RUTIER: Șoferii pot bea un pahar de vin sau o bere, dar dacă nu-și plătesc amenzile vor rămâne fără permis

Publicat

Premierul Victor Ponta a anunţat luni, o serie de modificări la Codul Rutier, prin care cei care vor merge la nunţi vor putea să bea un pahar de vin sau un pahar de bere fără să fie sancţionaţi, dar cei care nu-şi plătesc amenzile în 30 de zile rămân fără permis. De asemenea, în cazul unor accidente mortale, şoferul nu va mai putea conduce până la terminarea procesului în instanţă.

Ponta a susţinut că a aplicat regulile europene în ceea ce priveşte consumul de alcool.

Citește și Noul COD RUTIER 2015: De vineri, vorbitul la telefon „costă” cât un smartphone. Ce trebuie să respecte şoferii şi pasagerii

„Până la 0,2 (miligrame alcool pur în aerul expirat – n.r.) nu e nici măcar contravenţie. 0,2 înseamnă un pahar de bere sau… Dar de la 0,5 în sus – nu 0,8 – să fie infracţiune, exact cum se întâmplă în toată Europa – până la 0,2 vorbesc de omul obişnuit care se duce la o nuntă şi gustă la un pahar de vin, nu e nici măcar contravenţie. Dar de la 0,2 la 0,5 e contravenţie, se suspendă permisul, iar de la 0,5 e infracţiune”, a anunţat Ponta.

El a precizat că a lucrat cu echipa ministrului de Interne astfel încât noul Cod rutier să-şi atingă scopul, respectiv acela al siguranţei mai mari pe şosele.

Potrivit premierului, la nivelul USL urmează să se decidă dacă actul normativ va fi promovat printr-o ordonanţă de urgenţă sau printr-un proiect de lege, precum şi dacă vor fi aduse alte modificări.

A menţionat că în cazul celor cu amenzi neplătite în termen de 30 de zile li se va suspenda permisul de conducere până la plata amenzii.

„Era o problemă de aplicare în sensul în care omul îşi plătea amenda şi noi nu ştiam că şi-a plătit-o şi-i suspendam permisul. Am găsit o soluţie pe care o discutăm şi cu domnul Chiţoiu, cu un cont unic, şi cu faptul că poliţia nu poate suspenda permisul cuiva decât după ce verifică la 30 de zile după că în acel cont unic nu s-a plătit amenda”, a explicat premierul.

El a menţionat că se încearcă găsirea unei „proceduri rapide” în cazul şoferilor cu contravenţii, astfel încât în 15 zile judecătorul să se pronunţe dacă dovada pentru conducerea autovehiculelor se prelungeşte sau nu. „Ideal ar fi să nu mai conduci după ce ţi s-a suspendat permisul”, a afirmat Ponta.

Premierul a precizat că una dintre principalele prevederi modificate vizează prevederea din lege care îi obliga pe judecători şi procurori să îl lase pe şoferul care a comis o infracţiune să conducă în continuare.

„Am modificat acest lucru şi numai şi numai în situaţiile în care procurorul şi judecătorul constată că nu se prezintă pericol pentru circulaţia pe drumurile publice să mai prelungeşte permisul. Mai pe româneşte, cel care a comis un accident, a omorât pe cineva, să nu poate să mai conducă până nu se termină procesul, să nu mai conducă din momentul în care s-a produs accidentul”, a explicat Ponta.

Cum se poate contesta o amendă

Contestarea amenzilor de circulaţie se poate face pe baza OG 2/2001, Codul de procedura Civilă, Codul de procedura Fiscală, OUG 195/2002, la instanţă de judecată. Persoana poate face o plângere de contestare a procesului verbal, ce poate fi trimisă şi prin poştă, adresată judecătoriei din raza teritorială a săvârşirii faptei.

Dosarul plângerii formulate pentru contestarea unei contravenţii rutiere conţine, în două exemplare, copie act de identitate, copie proces-verbal de contravenţie, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei memoriu împotriva poliţistului, dacă este cazul. Dosarul trebuie depus la Serviciul Poliţiei Rutiere de pe lângă Inspectoratul Judeţean de Poliţie, de unde trebuie primită o dovadă de depunere. Termenul de depunere a plângerii împotriva procesului-verbal de contravenţie este de 15 zile de la data de luare la cunoştinţă (de la semnarea procesului verbal de contravenţie ori data poştei). Dosarul împreună cu plângerea, va fi înaintat la judecătorie de către Serviciul Poliţiei Rutiere. Plângerea suspendă executarea, deci cât timp durează judecarea cazului, nu există nici un titlu pentru obligarea achitatării amenzii.

După finalizarea procesului în instanţă, la obţinerea anulării provesului-verbal de contravenţie, persoana în cauză se prezintă la Administraţia Finanţelor Publice cu hotărârea respectivă.

surse: mediafax.ro, realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax