Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noul sistem al achiziţiilor publice directe intră în vigoare de JOI. Care sunt modificările din legislaţie

Publicat

contabilitate solventa firme Noua legislaţie privind achiziţiile publice directe intră în vigoare de joi, 26 mai, după ce a fost publicată în Minitorul oficial. Pragurile achiziţiilor publice directe ce vor trebui respectate vor rămâne, cel puţin momentan (având în vedere cursul actual leu-euro), neschimbate. Noutatea este că ele nu vor mai fi stabilite în euro, ci în lei.

Autoritatea contractantă va avea dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii atunci când valoarea estimată a achiziţiei este mai mică de 132.519 lei (aproximativ 30.000 de euro, la cursul actual leu-euro), fără TVA. În cazul lucrărilor, achiziţionarea directă va putea fi făcută dacă valoarea estimată este mai mică de 441.730 de lei (aproximativ 100.000 de euro, la cursul actual leu-euro), fără TVA.

Deputaţii au decis să păstreze (teoretic) pragurile aplicabile în prezent, deşi senatorii votaseră în primă fază pentru reducerea semnificativă a pragurilor ce trebuie respectate în cazul achiziţiilor publice directe.

Vezi Modificările din noua lege a achizițiilor publice. Va fi luată în calcul şi calitatea produselor cumpărate

În momentul de faţă, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii (ce va fi abrogată la intrarea în vigoare a noului pachet de legi) stabileşte că pragurile sunt în euro şi sunt următoarele:

achiziţionarea directă este permisă până în limita a 30.000 de euro, fără TVA, în cazul fiecărei achiziţii de produse/servicii;

achiziţionarea directă este permisă până în limita a 100.000 de euro, fără TVA, în cazul fiecărei achiziţii de lucrări.

Aşadar, din moment ce pragurile achiziţiilor publice directe vor fi stabilite în lei, acestea nu vor mai fi supuse fluctuaţiilor cursului leu-euro. În prezent, pragurile de 30.000 de euro şi 100.000 de euro trebuie echivalate în lei, ceea ce înseamnă că pot exista diferenţe, în funcţie de cursul leu-euro.

Potrivit noii legislaţii, solicitarea suspendării procedurii de atribuire şi/sau a executării contractului până la soluţionarea cauzei va putea fi dispusă de instanţă, la cererea unei părţi interesate. Va putea fi făcută doar în cazuri temeinic justificate şi pentru a preveni o pagubă iminentă. Totuşi, partea care va cere acest lucru va trebui să constituie în prealabil o cauţiune calculată prin raportare la valoarea estimată a contractului sau la valoarea stabilită a contractului, după cum urmează:

2% din valoarea estimată a contractului, dacă aceasta este mai mică decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), dar nu mai mult de 35.000 de lei;

2% din valoarea stabilită a contractului, dacă aceasta este mai mică decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 88.000 de lei;

2% din valoarea estimată a contractului, dacă aceasta este egală sau mai mare decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 220.000 de lei;

2% din valoarea stabilită a contractului, dacă aceasta este egală sau mai mare decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 880.000 de lei.

Solicitarea de suspendare va putea fi făcută după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor se va pronunţa asupra unei contestaţii, atunci când partea interesată va ataca în instanţă decizia Consiliului. Potrivit Executivului, introducerea cauţiunii va descuraja tergiversarea soluţionării contestaţiilor.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax