Economie
Noutăți pregătite de ANAF privind impozitul pe profit. Ce cheltuieli nu mai sunt deductibile
Noutăți pregătite de ANAF privind impozitul pe profit: Costurile cu casele de marcat și bursele speciale nu vor mai fi deductibile din impozitul pe profit, potrivit proiectului de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală prin care se aprobă noile modele ale formularelor 101. De asemenea, în situația în care impozitul pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri, firmele vor achita impozitului minim pe cifra de afaceri. Adică impozitul mai mare.
Astfel, după cum se precizează în referatul de aprobare, draftul, ce modifică atât formularul 101 „Declarație privind impozitul pe profit”, cât şi Formularul 101 Grup fiscal „Declarație consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal” abrogă ”dispozițiile privind deductibilitatea cheltuielilor cu bursele private, precum și a costului de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale, din impozitul pe profit”.
Proiectul include totodată modificările fiscale din 2024 ce vizează impozitul pe profit, respectiv impozitul minim plătit de companiile cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro și recuperarea pierderii fiscale, scrie Termene.ro.
Noutăți pregătite de ANAF privind impozitul pe profit: Se plătește impozitul mai mare
Astfel, una dintre modificările introduse reflectă stabilirea impozitului pe profit datorat de către contribuabilii cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro.
Mai precis, în situația în care impozitul pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri aceștia vor achita impozitului minim pe cifra de afaceri.
O altă modificare se referă la recuperarea pierderii fiscale anuale. Aceasta se face în limita a 70% inclusiv, din profiturile impozabile realizate în următorii 5 ani consecutivi.
Vezi și Declarația Unică 2025: Cine trebuie să o depună și care sunt principalele modificări anunțate de ANAF
Atât prevederea referitoare la impozitul minim, cât și cele referitoare la recuperarea pierderii fiscale au fost introduse începând cu 2024.
Anterior, contribuabilii puteau recupera întreaga pierdere timp de maximum 7 ani, iar impozitul minim pe cifra de afaceri nu exista.
Vezi articolul complet pe termene.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News