Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Nu ajung 12,5 milioane de lei. Primăria Alba Iulia mai cere 4.400.000 de lei pentru finalizarea Ansamblului Marii Uniri


Publicat

parc unirii blocuri

Primăria Alba Iulia solicită din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului suma de 5.512.680 de lei (aproape 1,2 milioane de euro) pentru finalizarea investițiilor la obiectivul „Realizare Ansamblu Memorial al Marii Uniri 1918 – 2018, Alba Iulia” respectiv organizarea de manifestări și acțiuni comemorative, evocatoare, științifice  și cultural-artistice, dedicate Centenarului Marii Uniri. Cei mai mulți bani, respectiv 4,4 milioane de lei, sunt solicitați pentru finalizarea lucrărilor aflate în derulare și cuprinse în programul Centenar.

Consilierii locali din municipiu vor avea de aprobat, în ședința de marți, 30 octombrie, solicitarea adresată Consiliului Județean Alba pentru inițierea unui inițierea unui proiect de  Hotărâre  de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru municipiul Alba Iulia.

Potrivit raportului de specialitate, este necesară transmiterea unei solicitări către Consiliul Județean Alba pentru inițierea unui proiect de  Hotărâre  de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, pentru municipiul Alba Iulia, deoarece Primăria nu deține necesarul bugetar pentru finalizarea lucrărilor de investiții aflate în derulare și cuprinse în programul Centenar, respectiv nu poate asigura finanțarea acțiunilor culturale, a evenimentelor și spectacolelor cuprinse în programul dedicat Zilei Naționale a României.

„Administrația publică locală a demarat și demarează un amplu proiect pentru marcarea Centenarului Marii Uniri într-un mod activ prin investiții, respectiv evenimente culturale, istorice și educative menite să aducă în lumină cei 100 de ani ce au trecut de la nașterea poporului român. Cu toate eforturile bugetare derulate, disponibilul până la finalul anului nu este suficient pentru a acoperi totalul investițiilor aflate în derulare, adică sume necesare suplimentar de 4.430.200 lei pentru obiectivul „Realizare Ansamblul Memorial al Marii Uniri 1918-2018, Alba Iulia” dar nici pentru derularea unor acțiuni culturale impresionante, evenimente și spectacole pentru care ar fi necesară alocarea sumei de 1.082.480 lei”, se mai precizează în document.

Contractul pentru Ansamblul Memorial al Marii Uniri – Alba Iulia 1918-2018 este de 12.557.863,11 lei. Elis Pavaje, singura firmă interesată de contractul de 3 milioane de euro, a fost declarată câștigătoarea licitației. Contractul prevede amenajarea de alei, amenajarea pasajului pietonal, a zonelor verzi, inclusiv sistemul de irigații, mobilierul urban, iluminatul arhitectural și ambiental, precum și realizarea unei piațete. Se propune de asemenea realizarea următoarelor obiective specifice: închiderea inelului auto perimetral, reamenajarea parcului, inclusiv dotările urbane, realizarea piațetei de ceremonii și realizarea podului Marii Uniri.

Acțiuni culturale, evenimente și spectacole cuprinse în programul Zilei Naționale a României, 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia

29 noiembrie – Tot ce-i românesc nu piere – spectacol concert (buget necesar: 52.800 lei)

Pornind de la tema lansată de Jean Moscopol, spectacolul este o formulă culturală unică și inedită. Trebuie să învățăm să ne oprim, să știm să apreciem valorile din jurul nostru și trebuie să ne luăm timp să zâmbim, pentru că viața se scurge mai repede decât ne dăm seama. În acest cultural vor fi martorii simbiozei între prelucrările din folclorul românesc, sunetul cult al orchestrei și vocile pătrunzătoare ale corului de voci bărbătești

30 noiembrie – Concert extraordinar Centenar – spectacole concert muzică clasică (buget necesar: 110.000 lei)

Repertoriul propus conturează o zonă de creație muzicală cultă, plecând de la Rapsodiile enesciene, cunoscuta suită de valsuri Valurile Dunării și emblematica Baladă a lui Ciprian Porumbescu, trecând prin stilizările folclorice specifice lui Tiberiu Brediceanu și Ghelase Dendrino, pentru ca în final să ajungă în contemporaneitate prin orchestrațiile epice pe care Cristian Lolea le realizează pentru piesele Lie Ciocârlie și Până când nu te iubeam. Se realizează astfel o sinteză de ethos românesc ce subliniază în final unitatea stilistică și muzicală a românilor din toate provinciile istorice, de acum, de ieri și dintotdeauna. Personalitățile muzicale invitate sunt valori ale tinerei generații de muzicieni români. Ei interpretează lucrări emblematice, consacrate național și internațional prin prestații artistice ale unor muzicieni români precum Sergiu Celibidache, Angela Gherorghiu, Ion Voicu, Ion Dacian, ș.a. În acest fel, valorile trecutului devin prezent interpretativ palpabil.

1 Decembrie – România 100 – spectacol piro-muzical (buget necesar: 120.000 lei)

În 1918, mai mult ca oricând, „Cealaltă Capitală” a fost adevărata capitală! Din Alba Iulia a pornit cea mai importantă decizie a poporului român, în Alba Iulia s-au pus bazele celor 100 de ani ai României unite. La 1918, oameni diferiți, cu viziuni diferite, au știut să-și dea mâna și să lucreze împreună. Deși reprezentau ideologii diverse, aveau în comun o dorință mai puternică decât oricare alta: o Românie unită și democrată. Astăzi, la moment centenar, Alba Iulia retrăiește mai intens ca oricând freamătul voinței istorice din 1918. Aici unde a început totul, sărbătoarea e mai profundă ca oriunde, aici trăirea e mai puternică, aici spectacolul e mai intens. Focurile de artificii ce vor străluci pe cerul cetății se doresc a fi o declarație, o asumare, o voce răsunătoare, ce spun povestea a 100 ani de istorie. O istorie a curajului, a încercărilor, a consecvenței și a unității. Românii și-au trăit povestea centenară păstrându-și mereu focul din inimi, strălucirea din priviri și credința într-un viitor mai bun. Tot focul, tot strălucirea, vor ilustra, mai bine ca oricând, cei 100 de ani de când România este pentru toți – acasă!

29 noiembrie – 5 decembrie – CitadeLightning 100 – festival al luminii (buget necesar: 571.200 lei)

Vor exista nenumărate manifestări în jurul acestei sărbători în multe din orașele țării. Alba Iulia este un oraș european de referință prin istoria sa și importanță pentru România. De aceea orașul are nevoie de un eveniment și un concept unic, cu un impact mare la nivel național. Acum este momentul ca Alba Iulia să-și pună amprenta și în domeniul culturii și artelor moderne, vizuale: CitadeLightning 100 – Festivalul Luminii care va aduce la viață spațiile publice ale unuia dintre cele mai frumoase centre de fortificații ale Europei. Este momentul să unim arta cu tehnologia și să le aducem în stradă.

2 decembrie  – Spectacol etno-pop-rock (buget necesar: 228.480 lei)

Unirea nu a fost o întâmplare ci urmare a faptului că am rămas mereu împreună, indiferent de circumstanțe. Am fost mult timp împărțiți și totuși, mereu uniți de limbă, obiceiuri și tradiții, în fața celor mai importante și, uneori, cele mai grele momente din viață. Ne-am inspirat mereu din tot ce ne înconjoară și am reușit să valorificăm creativ tot ce ține de spiritul românesc: motivele populare, ritualuri, cântece sau jocuri. Muzicieni de avangardă s-au aplecat asupra folclorului, încercând să găsească soluții pentru a-l transpune în forme moderne cât mai originale. Ei au transformat teme binecunoscute din muzica tradițională românească în adevărate hituri rock. O călătorie în timp, de la momentul în care cântecul tradițional se naște, până astăzi, când omul modern ascultă folclorul în forma curată, dar și reinterpretată în variante pop, rock, jazz, dance sau electro.

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Plățile pentru permis, certificat de înmatriculare și autorizația de circulație pot fi făcute și online, prin ghiseul.ro

Publicat

Încă trei tipuri de plăți au fost adăugate în platforma ghiseul.ro. Din 24 septembrie, persoanele fizice pot achita online și autorizația de circulație provizorie, certificatul de înmatriculare și contravaloarea permisului de conducere. 

Potrivit unui comunicat publicat pe siteul Autorității pentru Digitalizarea României, adăugarea acestor noi servicii în platforma administrată de ADR este rezultatul interconectării sistemelor informatice ale Direcției Regim Permise Conducere și Înmatriculare Vehicule și ale Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat. 

Astăzi, am făcut încă un pas către interoperabilitatea instituțiilor publice. Dar eforturile echipei ADR pot fi încununate de succes doar dacă acționăm împreună. Vă îndemn să fiți responsabili și să folosiți aceste mijloace online de plată. Vă protejați de riscurile sanitare asociate pandemiei COVID-19 și economisiți timp prețios, a declarat vicepreședintele ADR, Octavian Oprea. 

La ora actuală, peste 300 de tipuri de plăți pot fi achitate prin ghișeul virtual – rapid, sigur, fără cozi sau comisioane.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șefa DIICOT și-a dat DEMISIA, după ce soțul său a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare

Publicat

DIICOT

Giorgiana Hosu, procurorul-șef al DIICOT, și-a anunțat joi demisia. Decizia intervine după ce soțul ei a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a avut o întrevedere, joi, cu Giorgiana Hosu, iar aceasta l-a anunțat despre decizia sa de a demisiona.  „Demisia procurorului şef DIICOT a fost motivată de preocuparea de a proteja credibilitatea instituţiei şi a avut la bază un context cu care nu a avut vreo legătură şi din cauze care nu îi sunt imputabile”, precizează Ministerul Justiției.

Conducerea DIICOT va fi asigurată în continuare de către procurorul-șef adjunct DIICOT, Oana Daniela Pâțu.

Fostul polițist Dan Hosu, soțul șefei DIICOT Giorgiana Hosu, a fost condamnat joi la trei ani închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea de informații care nu sunt destinate publicității. Sentința nu este definitivă, dar președintele Klaus Iohannis declarase cu o zi înainte că „dacă apare o condamnare, cu siguranță nu va rămâne fără urmări”.

Președintele Klaus Iohannis a semnat în 20 februarie decretele de numire pentru procurorii-șefi propuși de ministrul justiției, inclusiv pentru Giorgiana Hosu, deși Consiliul Superior al Magistraturii avizase negativ propunerea Giorgianei Hosu pentru funcția de procuror-șef la DIICOT. Avizul CSM este însă consultativ, iar ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a trimis propunerile către președinte însoțite de o scrisoare oficială în care preciza că le menține „argumentat și motivat legal”.

Giorgiana Hosu era, în momentul numirii ei ca șefă a DIICOT, procuror-șef adjunct al DIICOT. Procurorul are peste 20 de ani vechime, ea activând ca adjunct al DIICOT în perioada 2013-2015, după ce, anterior, condusese vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare al instituţiei.

După ce Alina Bica şi-a dat demisia în 2015 din funcţia de procuror-şef al instituţiei, Giorgiana Hosu a preluat șefia interimară a instituţiei.

DIICOT a fost condusă apoi de procurorul-șef a lui Daniel Horodniceanu.

Și predecesorul Giorgianei Hosu în funcția de procuror-șef al DIICOT, Felix Bănilă, și-a dat demisia la solicitarea președintelui Klaus Iohannis, în urma gestionării defectuoase a cazului Caracal.

sursa: digi24.ro just.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Prima dată la VOT: Ce vor de la viitorul primar tinerii din Alba Iulia care acum au devenit alegători

Publicat

Pentru o parte dintre cetățenii cu drept de vot, alegerile, fie ele prezidențiale, europarlamentare, parlamentare sau locale, înseamnă o perioadă în care cei care vânează o funcție sus-pusă le oferă zeci și zeci de promisiuni pentru un viitor mai bun.

Ajunși în cabina de vot, unii pun ștampila pentru a alege ”răul cel mai mic”, alții deoarece simpatizează cu o anumită formațiune politică, iar unii chiar cred că promisiunile electorale ale unui candidat pot deveni realitate. 

Am vrut să aflăm ce înseamnă să mergi la vot din punctul de vedere al unor tineri din Alba Iulia care, pe 27 septembrie, vor păși într-o cabină de vot pentru prima dată pentru a-și exercita dreptul democratic. 

Maria, Robert, Sebastian și Andrei sunt elevi ai Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia. I-am întrebat ce înseamnă pentru ei votul, ce semnificație are, dar mai ales ce își doresc de la viitorul primar al municipiului și de ce schimbări ar fi nevoie în oraș. 

Trei dintre ei nu sunt la prima experiență cu cabina de vot. Când erau mai mici, părinții i-au luat la vot și le-au explicat ce înseamnă ștampila, buletinul de vot și cum le influențează viitorul alegerea pe care o fac.

Robert 

Pentru un tânăr, ideea de a vota înseamnă puterea de a alege o persoană pe care el o consideră înțeleaptă si potrivită pentru a conduce.

Fiind un tânăr care merge pentru prima dată la vot, asta înseamnă o creștere a maturității, un sentiment că fac parte din societate și că votul meu poate influența.

Când am mers prima dată cu părinții mei la cabina de vot mi-au spus că un conducător bun este cel care știe să se conducă pe el însuși, prima dată. Așa se alege un viitor conducător bun.

Alba Iulia este un oraș cu un potențial imens, un oraș viu și plin de culoare. Eu cred că lipsa oamenilor cu o viziune deschisă asupra viitorului și care nu doar promit, ci și fac, asta ar completa acest oraș.

Ce nu s-a făcut în aceast oraș și ar fi nevoie să se facă este o mai bună implicare și dezvoltare asupra educației, pentru ca noi. tinerii, de acolo, din școală, ne clădim mai apoi un viitor și o carieră.

O investiție mare aduce un profit mare, cu alte cuvinte o școală bună și o educatie excelentă dă naștere unor tineri viitori oameni de succes.

De la viitorul primar îmi doresc să susțină tinerii și tinerele talente, să fie un om de cuvânt care face ceea ce spune și să aducă un plus orașului din toate punctele de vedere.

Sebastian 

Fiind primul an în care votez, sunt foarte nerăbdator și încântat. Votul pentru mine nu este un lucru special, este modul prin care eu susțin o persoană care îmi inspiră încredere dintre toți candidații.

Cred că orice copil a fost măcar o dată cu unul dintre părinți în cabina de vot. Spre exemplu, eu am fost împreună cu tatăl meu care mi-a zis: ”Când o să crești mare și o să ajungi să poți vota, votează cu cine crezi tu că e mai bine și mai corect pentru populație”.

Din punctul meu de vedere, orașului îi lipsesc parcările și pistele pentru biciclete.

Sincer să fiu, eu nu sunt din oraș și nu pot să spun ce mi-aș dori să facă (viitorul primar – n.r.) pentru tineri, dat fiind faptul că am crescut și copilărit la țară.

Andrei

Pentru mine, a merge la vot este o experiență pe care mi-o doream demult. Este important să mergem la vot, mai ales pentru noi, cei tineri, pentru a ne decide cei mai buni conducători.

Copil fiind, când am mers cu părinții să văd cum se votează, mi se părea un lucru de „oameni mari”.

Mi-ar placea ca viitorul primar să aibă o viziune spre viitor, să dezvolte orașul din câte mai multe puncte de vedere și să fie deschis spre cetățeni.

Despre Alba Iulia, mie chiar în place acest oraș. Mă gândeam că ar fi bine primite niște linii de trotinete electrice de închiriat, cred că ar fi foarte utile.

Maria

Cred că pentru tinerii care merg pentru prima dată la vot, ideea de a vota înseamnă implicarea într-o schimbare a comunității. Pentru mine, de asemenea, votul înseamnă o schimbare în mai bine.

Orașul Alba Iulia este într-o continuă dezvoltare, din punctul meu de vedere. Dar, totuși, cred că tinerii ar avea nevoie de niște parcuri amenajate special pentru a face sport, și nu doar ei.

De la viitorul primar nu am așteptări foarte mari, dar consider ca ar trebui să se asigure ca toți tinerii să aibă acasă dispozitive care să le permită conectarea la o „școală online”, în caz că intrăm iar în starea de urgență.

 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

UPDATE FOTO: Incendiu la Crăciunelul de Jos. Locomotiva unui tren care circula pe ruta Bucureşti – Viena a luat foc

Publicat

Locomotiva unui tren în care se aflau aproximativ 100 de călători a luat foc, joi seara, în gara din Crăciunelu de Jos. Pompierii din Blaj au intervenit cu două autospeciale. 

Potrivit ISU Alba, Garda de Intervenție Blaj intervine pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la compartimentul motor al unei locomotive staționate în gara Crăciunelu de Jos.

UPDATE: Potrivit ISU Alba, incendiul a fost lichidat, făra probleme deosebite.

Călătorii s-au autoevacuat, în aceste momente o altă locomotivă va prelua garnitura pentru a transporta călătorii spre destinație.

Știrea inițială

Din primele informații, incendiul se manifesta cu degajări de fum, fără flacără vizibilă. Locomotiva face parte din trenul InterRegio si se deplasa pe ruta Blaj – Teiuș. În trenul afectat se aflau aprox. 100 de călători, fără probleme medicale.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate