Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”Nu-i spuneți război”. Cum filtrează Moscova, știrile despre invadarea Ucrainei și ce află cetățenii ruși din presă

Publicat

Invazia Ucrainei de către Rusia a fost și este trecută printr-un filtru la Moscova, unde autoritățile par îngrijorate de faptul că rușii obișnuiți nu vor aproba scenele cu rachete care lovesc orașele din țara vecină, un adevăr inconfortabil pentru Kremlin.

Guvernul rus a amenințat că va închide instituțiile de presă independente precum TV Rain și ziarul Novaya Gazeta, care a publicat o ediție în rusă și ucraineană săptămâna aceasta cu titlul bannerului „Rusia bombardează Ucraina.”

De altfel, în oglindă, și țările din Uniunea Europeană, inclusiv România au decis să închidă câteva siteuri și publicații considerate a fi ale ”propagandei ruse”.

Titlurile din presa rusă din această săptămână relevă nu atât ceea ce se întâmplă în războiul din Ucraina, cât mai degrabă ceea ce ar dori guvernul președintelui Vladimir Putin să creadă cetățenii Rusiei despre acest conflict.

Roskomnadzor – organizația federală responsabilă cu controlul și cenzura presei – a emis o declarație prin care informează mass-media rusă că „sunt obligate să folosească doar informațiile și datele pe care le-au primit din surse oficiale ruse”. Totodată a fost emisă interdicția de a scrie cuvântul război în acest context.

În timp ce unele publicații de opoziție, cum ar fi Novaya Gazeta, încearcă să contracareze narațiunea oficială, ziarele din Rusia au respectat în general această linie, chiar dacă este puțin probabil ca asta să-i convingă pe cititorii ruși, cu o experiență de 15 ani în decriptarea limbajului dublu al propagandei pro-guvernamentale.

RĂZBOI în UCRAINA – Ziua CINCI: Ploaie de rachete lansate din Belarus spre orașe ucrainene. Bilanțul de la începutul invaziei

Dmitri Muratov, editorul revistei Novaya Gazeta, a spus pentru Observer că va sfida cererile Roskomnadzor de a se autocenzura, spunând că se va baza doar pe propria redacție și pe corespondenții speciali.

Editorii altor mass-media independente au spus același lucru. „Propaganda este ca radiația”, a spus Muratov. „Și i-a atins pe mulți aici.”

Dimensiunea atacului, minimizată. Ce află rușii din presă

În general, mass-media oficială rusă minimizează amploarea atacului asupra Ucrainei – descriind-o în expresia folosită de oficialii federali, mai degrabă o „operațiune militară specială” decât un „război” sau „invazie”, termenii pe care i-a folosit mare parte din mass-media occidentală.

De asemenea, omite orice critică la președintele Putin și la oficialii guvernamentali.

În unele cazuri, știrile rusești au distorsionat ceea ce se întâmplă pe teren în Ucraina.

  • Telespectatorii televiziunii ruse de săptămâna trecută ar putea crede că țara lor a fost implicată doar într-o mică operațiune în sud-estul Ucrainei și că guvernul ucrainean a încercat să provoace un război mai mare.
  • „Tocmai am urmărit știrile din Rusia în mod special și trebuie să spun că, dacă aș fi urmărit doar asta, atunci imaginea mea despre lume ar fi complet diferită”, a spus Tatyana Stanovaya, fondatorul analiștilor R.Politik. „Cred că este absolut posibil să-l sprijin pe Putin și operațiunea sa militară”.

Exemplele pot continua: un articol publicat în RIA News a repetat afirmațiile Ministerului rus al Apărării conform cărora orice declarație conform căreia avioane, elicoptere și vehicule blindate rusești au fost distruse reprezintă „minciuni”.

Articolul mai susținea că personalul militar ucrainean își părăsește pozițiile „în masă” și că „grănicerii ucraineni nu oferă nici o rezistență”. Reamintim că era un articol din primele zile, dar tendința s-a menținut și în zilele următoare.

„Civilii nu sunt expuși”

Articolele de știri din Rusia au minimizat, de asemenea, potențialul pericol cu ​​care se confruntă civilii ucraineni, adesea prin repetarea afirmațiilor guvernului și fără a oferi informații care i-ar putea contrazice.

De exemplu, multe articole despre invazie au repetat afirmația Armatei Ruse de Apărare că ar ataca doar ținte militare și că civilii ucraineni nu sunt expuși riscului.

Un articol TASS despre evacuarea ucrainenilor în Moldova vecină se încheie cu această notă: „După cum a afirmat Ministerul Apărării al Federației Ruse, armata rusă nu lovește orașe, ci doar invalidează infrastructura militară, așa că nimic nu amenință populația civilă.”

Agenția de presă rusă Interfax a repetat și afirmația lui Putin conform căreia forțele ucrainene folosesc civili ca scuturi umane și că neonaziștii plasează arme grele în zone rezidențiale.

Nu este clar dacă reportajele presei ruse îi conving pe rușii care nu consideră că conflictul era necesar.

După cum a raportat New York Times săptămâna aceasta, mulți ruși au crezut că probabilitatea ca națiunea lor să invadeze Ucraina este exagerată.

Se pare că aproximativ o jumătate dintre ruși susțin măsurile lui Putin, dar sunt și sute de ruși care au fost reținuți pentru proteste împotriva războiului în toată țara, relatează publicația de opoziție Novaya Gazeta.

O reticență mai mare față de invadarea Ucrainei au tinerii din Rusia care, potrivit corespondentului CNN la Moscova, se tem că nu vor mai putea călătorii și studia în străinătate din cauza restricțiilor impuse țării lor.

”Nu avem pierderi… ba avem”

Cenzura lui Vladimir Putin împotriva știrilor independente din Rusia înseamnă că telespectatorii din Rusia ar putea fi în imposibilitatea de a asista la întreaga amploare a invaziei Ucrainei.

Diferența este „de la noapte la zi” între ceea ce se arată la televiziunea rusă și circumstanțele reale de pe teren, relatează Bianna Golodryga de la CNN.

De altfel până duminică, presa din Rusia nu a difuzat nici o relatare despre pierderile armatei proprii în Ucraina.

Duminică, pentru prima oară, armata rusă a recunoscut că a înregistrat pierderi umane în cursul invaziei sale în Ucraina, fără a furniza însă un bilanț exact, relatează AFP, preluată de Agerpres.

De cealaltă parte, guvernul ucrainean insistă să arate aceste pierderi, eventual chiar supralicitând numărul morților, în speranța că Putin ar putea pierde din suportul populației.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax