Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Nu scăpăm de al 3-lea RAPEL. Epidemiologul Octavian Jurma: Vom fi nevoiți să ne vaccinăm din nou din cauza noilor tulpini


Publicat

Medicul epidemiolog Octavian Jurma  nu exclude ca românii să fie nevoiți să se vaccineze cu o a treia doză în toamnă sau la primăvară.

„Nu o să scăpăm de un al treilea rapel în toamnă, primăvară, pentru că asta este natura curbei epidemice în România și în Europa în general, care stă și mai prost ca la noi.

Un eventual val 4 al pandemiei poate fi prevenit doar prin vaccinare, combinată cu carantina, consideră medicul epidemiolog Octavian Jurma.

Nu se va putea opri pandemia anul ăsta în Europa din simplul motiv că nu am reușit să ne mobilizăm cu măsurile de restricție, de vaccinare, de testare, cum face Marea Britanie, Israel, să nu mai vorbim de țările din Asia, Australia, Noua Zeelandă.”

El a spus, la Europa FM, că, dacă în prezent este predominantă tulpina britanică, pe viitor, alte tulpini îi vor lua locul și persoane care au mai fost infectate cu coronavirus s-ar putea reinfecta:

„Mai devreme sau mai târziu, când se va retrage tulpina britanică, sau când vom redeveni mai susceptibili la infecție, aceste tulpini, și cea sud-africană și cea braziliană, au abilitatea să infecteze persoane care au fost deja infectate.

Singura cale prin care putem evita un eventual val 4 și să scăpăm cu bine din valul 3 este prin vaccinare. Abia după rapel avem o protecție serioasă, odată ce ne-am programat, trebuie să intrăm, practic, în carantină, de asta vaccinarea se face mereu însoțită de carantină.”

Cercetătorul mai spune că este exclus să vaccinăm 70% din populație până în vară,

În toamnă, cel mai probabil, nu vom scăpa de un al treilea rapel din cauza noilor tulpini

Totodată, noile date care vin de la Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite arată că persoanele vaccinate nu se îmbolnăvesc și nu transmit virusul:

„Cu toată că sunt mici șansele ca cei care sunt imunizați să nu se infecteaze și să nu transmită virusul, știm însă că există și în cazul vaccinurilor Pfizer un număr de persoane care nu se imunizează în urma serului.

Există această cerință ca în zonele de risc epidemiologic să purtăm mască pentru că nu știm cine sunt cei 1% sau 5 % din cei vaccinați care sunt infectați, plus că nu toate vaccinurile au aceeași eficiență din acest punct de vedere.

Toate te păzesc de forme grave  de boală și de deces, dar nu toate de păzesc de  formele ușoare de boală care pot transmite virusul”, a spus epidemiologul Jurma pentru Gândul.

Si medicul Veleriu Gheorgiță spune ca s-ar putea ca românii să se vaccineze și cu a treia doza

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, medicul Valeriu Gheorghiță, a spus că ar putea fi necesară administrarea unei doze suplimentare de vaccin pentru a face față noilor tulpini de coronavirus.

-Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, medicul Valeriu Gheorghiță, a spus că ar putea fi necesară administrarea unei doze suplimentare de vaccin pentru a face față noilor tulpini de coronavirus.

Valeriu Gheorghiță spune că firmele care au dezvoltat vaccinuri anti-Covid analizează adaptarea acestora la noile tulpini de coronavirus. Dacă numărul de infecții cu noile tulpini va crește, este posibilă administrarea unei a treia doze de vaccin adaptat.

„Probabil, în cazul în care vom avea o prevalență crescută a acestor infecții în rândul populației, este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat noilor tulpini”, a mai declarat Gheorghiță în cadrul unui interviu pentru Antena3.

În ceea ce privește protecția pe care o oferă aceste vaccinuri, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare spune că este necesară monitorizarea pe termen lung a populației vaccinate, însă acestea ar trebui să beneficize de protecție timp de cel puțin un an. De asemenea, el nu crede că va fi necesară vaccinarea anuală împotriva coronavirusului.

„În opinia mea şi a specialiştilor, probabil că nu este nevoie de vaccinare anuală. Este posibil să fie anumite categorii de persoane care sunt la risc să dezvolte anumite forme severe unde e posibil să fie nevoie de o singură doză, de un booster, însă nu cred că vom ajunge să facem vaccinare sezonieră ca la gripă”, a spus Gheorghiță.

Medicul a mai explicat că este necesară vaccinarea a peste 100.000 de oameni pe zi, altfel nu vom ajunge la pragul de imunitate colectivă.

surse: Europa FM, Stirileprotv,ro, Gandul.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

De astăzi, imunizarea cu AstraZeneca se face și fără programare. În platforma de vaccinare se vede poziția în lista de așteptare

Publicat

Începând de vineri, 16 aprilie, oricine vrea să se vaccineze poate să se prezinte într-un centru care administrează AstraZeneca și va fi vaccinat, fără programare.

Doritorii au nevoie doar de buletin și de o stare bună de sănătate. Asta înseamnă să nu aibă simptome specifice de Covid, anunță reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, într-o postare pe Facebook.

”Pentru facilitarea accesului la vaccinare, în centrele în care se administrează vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) și în care sunt locuri disponibile, va fi permisă vaccinarea persoanelor care optează pentru acest tip de vaccin, prin prezentarea directă la centrul de vaccinare, fără a mai fi necesară înscrierea pe platformă, cu respectarea celorlalte proceduri și instrucțiuni”, au scris reprezentanții CNCAV pe Facebook.

În momentul în care vă prezentați la centrul de vaccinare unde sunt locuri disponibile, trebuie să veniți cu un document de identitate și, evident, trebuie să vă asigurați că nu aveți simptome asociate COVID-19.

Vaccinarea se va realiza în limita capacității de vaccinare a centrului, precizează autoritățile.

Important:

-Verificați disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma națională de informare cu privire la vaccinare;

-Prezentați-vă la centrul de vaccinare în care sunt locuri disponibile cu un document de identitate;

-Vaccinarea se va realiza în limita capacității de vaccinare a centrului;

-Asigurați-vă că nu aveți simptome asociate COVID19.

97000 de locuri disponibile la programare

De asemenea pe platforma de programare la vaccinare de acum se poate vedea:

– poziția în lista de așteptare;

– capacitatea de vaccinare.
 
CNCAV anunță că sunt aproximativ 97.000 de locuri disponibile pentru programarea la vaccinare.

De la începutul campaniei de vaccinare în România, au fost vaccinate 2.471.779 de persoane, dintre care 1.527.201 au primit ambele doze de vaccin. România a ajuns la capacitatea de a vaccina peste 80.000 de persoane pe zi. 

România este în topul țărilor UE la campania de vaccinare. În urmă cu câteva zile, era pe locul 4 la persoanele vaccinate cu ambele doze și pe locul 7 la totalul dozelor administrate.

Guvernul a comandat încă 4 milioane de doze de vaccin Pfizer

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi încă o comandă de vaccin împotriva COVID-19 produs de compania BioNTech / Pfizer, constând în peste 4 milioane de doze.

„La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Executivul a aprobat în şedinţa de astăzi, 15 aprilie 2021, Memorandumul cu tema: Aprobarea semnării celui de-al patrulea Formular de comandă de vaccin împotriva COVID-19 produs de compania BioNTech / Pfizer pentru o cantitate de 4.260.269 de doze opţionale de vaccin împotriva COVID- 19 produs de compania BioNTech / Pfizer”, transmite Ministerul Sănătăţii.

Conform documentului, Ministerul Sănătăţii primeşte aprobarea de a încheia o nouă comandă pentru achiziţionarea a 4.260.269 doze de vaccin împotriva COVID-19 produs de compania BioNTech / Pfizer.

Un număr de 302 042 de doze vor fi disponibile din trimestrul al doilea.

„Continuarea şi accelerarea campaniei de vaccinare reprezintă unul dintre obiectivele importante. Astăzi, am aprobat achiziţionarea unui număr suplimentar de vaccinuri împotriva COVID-19”, a declarat Florin Cîţu, premierul României.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru rețelele 5G. Echipamentele și softul doar de la producători avizați de CSAT

Publicat

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, un proiect de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.

„Proiectul de lege promovat astăzi are în vedere stabilirea unui mecanism de autorizare prealabilă a producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, inclusiv cele de tip 5G.

Astfel, vom avea la dispoziţie un instrument solid în vederea diminuării riscurilor la adresa securităţii şi apărării naţionale.

Totodată, prin acest proiect de lege, odată aprobat în Parlament, România nu exclude niciun producător de tehnologie, dar va putea condiţiona prezenţa acestora de respectarea criteriilor stipulate în Memorandumul semnat de Guvernele României şi SUA privind securitatea reţelelor 5G”, a scris, pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor Lucian Bode.

Potrivit acestuia, „pe lângă oportunităţile tehnologice, economice şi sociale deosebite, implementarea tehnologiilor 5G în România poate facilita manifestarea unor ameninţări complexe la adresa securităţii naţionale”.

„Avem nevoie de o abordare coordonată şi integrată a securităţii cibernetice a tehnologiilor 5G pentru diminuarea riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale. România a demonstrat că tratează acest subiect cu maximă seriozitate şi este un partener de încredere la nivelul NATO şi UE, aspect recunoscut şi subliniat în mai multe rânduri de către partenerii europeni şi Aliaţii noştri”, precizează Bode.

Ce prevede proiectul aprobat – condiții de autorizare

Documentul prevede că ”utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum şi în rețelele 5G (cu excepția echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali definiți potrivit art. 4 alin. (1) pct. 4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, aprobată, cu modificări și completări, prin Legea nr. 140/2012, cu modificările și completările ulterioare) este condiționată de obținerea de către producători a unei autorizări.

Solicitarea pentru obţinerea autorizării se depune la ministerul cu atribuții în domeniul comunicațiilor, care se transmite de îndată la CSAT

Solicitarea semnată de reprezentantul legal al producătorului, însoțită de o scrisoare de intenție, trebuie să conțină:

a) date de identificare, inclusiv datele reprezentanților legali și limitele împuternicirii acordate acestora;

b) date privind structura de acţionariat a producătorului și a grupului de societăți din care face parte, inclusiv informații detaliate privind societatea-mamă;

c) o declarație pe proprie răspundere.

Declaraţia pe proprie răspundere trebuie să ateste că producătorul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;

b) are o structură transparentă a acţionariatului;

c) nu are un istoric de conduită corporativă neetică;

d) se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.

Datele și declarația prevăzute se transmit în format fizic sau prin mijloace electronice semnate cu semnătură electronică calificată, în limba română.

Avizul conform se fundamentează pe documentele depuse, precum și pe evaluări din perspectiva riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securității naționale și apărării ţării. Acesta se emite inclusiv prin raportare la obligaţiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizaţiilor internaţionale din care România face parte, al Uniunii Europene şi parteneriatelor strategice bilaterale, pentru evitarea unor riscuri care pot decurge din:

a) controlul unui guvern străin asupra producătorului în lipsa unui sistem juridic independent;

b) absenţa unei structuri transparente a acţionariatului producătorului;

c) lipsa unui istoric de conduită corporativă etică a producătorului;

d) funcţionarea producătorului într-un sistem juridic care nu impune practici corporative transparente.

În cazul în care, ulterior acordării autorizării, sunt identificate riscuri, amenințări şi vulnerabilități la adresa securității naționale și apărării ţării, autorizarea obţinută este retrasă prin decizie a Prim-Ministrului, la solicitarea CSAT.

Decizia Prim-Ministrului se publică în Monitorul Oficial al României.

În situația retragerii autorizării, tehnologiile, echipamentele și programele software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, pot fi utilizate pentru o perioadă de 5 ani de la data retragerii autorizării.

Vezi integral proiectul cu condițiile de autorizare 5G

surse: agerpres.ro, sgg.gov.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FANTASTIC SRL – ANUNȚ ÎNCEPERE PROIECT GRANT CAPITAL DE LUCRU

Publicat

ANUNȚ ÎNCEPERE PROIECT GRANT CAPITAL DE LUCRU FANTASTIC SRL

FANTASTIC SRL, cu sediul în localitatea Teiuș, str. Str. DECEBAL, nr. 15, jud. Alba,

înregistrată sub J01/1168/1994 la Oficiul Registrului Comerțului, CUI/CIF 6424145 anunță lansarea proiectului cu titlul ”Proiect capital de lucru – SC FANTASTIC SRL ” proiect RUE nr 6553 înscris în cadrul Măsurii ”Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG nr 130/2020.

Proiectul se derulează pe o perioada de maxim 12 luni, începând cu data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri/ AIMMAIPE , AIMMAIPE Targu Mures, respectiv 07.04.2021

Obiectivul proiectului îl reprezintă sprijinirea financiară prin ajutorul de stat acordat sub formă de grant- Capital de lucru pentru societatea FANTASTIC SRL.

 

Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:

-menținerea activității pe o perioada de minim 6 luni,

-menținerea/suplimentarea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor

Valoarea proiectului este de 834813.75 (valoarea totala) din care : 725925 lei grant si 108888.75 lei cofinanțare.

Contract finantare M2-6553 din 07.04.2021

 

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională

prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020]

Dorel Liviu Sirb

Tel 0744633101

Persoană de contact:

Dorel Liviu Sirb

Tel 0744633101

fantastic_teius@yahoo.com

Documentul în format pdf poate fi consultat AICI.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Guvernul a aprobat subvenția pentru cultivatorii de usturoi. Suma alocată de Guvern și condiții pentru beneficiari

Publicat

Programul de susținere a cultivării usturoiului continuă și în acest an. Guvernul a aprobat joi programul de susţinere, resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis fiind de maximum 15 milioane de lei în acest an, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. 

În ședința Guvernului din data de 15 aprilie a fost aprobată o Hotărâre care modifică și completează Hotărârea nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi„ precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia.

Prin prezentul act normativ se reglementează următoarele:

  • se stabilește valoarea ajutorului de minimis în lei care se acordă beneficiarilor în anul 2021, respectiv 3.000 euro/ha la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană, la data de 30 septembrie 2020;
  • se stabilesc resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis pentru anul 2021,  respectiv maximum 15.000 mii lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 3.078 mii euro, care se asigură din bugetul MADR pe anul 2021;
  • se stabilește perioada în care se va realiza valorificarea producției, 15 iunie – 22 noiembrie, precum și termenul de depunere a documentelor justificative, respectiv până la data de 29 noiembrie;
  • se reformulează unele dispoziții pentru o mai mare claritate, în acord cu prevederile Regulamentului de minimis în sectorul agricol și cele ale legislației naționale.

Potrivit Ministerului Agriculturii, pentru a fi considerați eligibili, producătorii agricoli trebuie să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp și să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate