Connect with us
Advertisement

Eveniment

O femeie din Mogoș, împiedicată de instanțe să devină bărbat. Între expertize psihiatrice și citate biblice

operatie sala pacient

Publicat

O femeie din Mogoș a fost împiedicată să devină bărbat printr-o operație chirurgicală, de instanțele judecătorești din Alba. Nici Judecătoria Cîmpeni și nici Tribunalul Alba nu au permis femeii să își schimbe sexul. Printre motivații, judecătorii au citat chiar și din Biblie, respectiv din cuvintele lui Ioan Gură de Aur. Întreaga poveste a fost redată pe larg de ziarul Adevărul. 

Femeia, al cărei nume nu-l vom face public, a depus acţiunea în constatare la începutul anului 2008 la Judecătoria Cîmpeni, însă instanţa i-a respins solicitarea. Un an mai târziu, Tribunalul Alba i-a respins definitiv acţiunea civilă. Prin cererea înregistrată, femeia a chemat în judecată pe pârâţii Consiliul Local Mogoş şi Laboratorul de Medicină Legală Alba solicitând că prin hotărâre judecătorească să se autorizeze efectuarea unei operaţii de schimbare de sex şi apoi să se dispună eliberarea unui nou act de stare civilă cu sexul schimbat.

”În motivarea cererii a arătat că orientarea ei sexuală, comportamentală şi înclinaţiile ei spre celelalt sex s-au acutizat odată cu trecerea timpului. A susţinut că îşi asumă toate riscurile pe propria răspundere ce decurg din această operaţie, obligându-se să respecte în tocmai toate dispoziitile medicale. A mai arătat că solicită autorităţii medicale competenţe o expertiză medico legală care să arate că este în deplinătatea facultăţilor mintale şi că are discernământul faptelor ei”, se susţine în motivarea deciziei de la Judecătoria Cîmpeni, citată de ziarul Adevărul.

Trei expertize

Perosana în cauză a cerut trei expertize. Prima a fost o expertiză hormonală prin care să precizeze preponderenţa hormonală a acesteia şi sexul predominant al acesteia şi dacă se impune sau nu efectuarea unei schimbări de sex.

A doua a reprezentat o expertiză psihiatrică prin care s-a solicitat să se pronunţe dacă reclamanta are discernământul necesar pentru a înţelege consecinţele unei astfel de operaţii de schimbare de sex.

A treia expertiză s-a referit la evaluarea psihologică a reclamantei în care să se pronunţe din punct de vedere psihologic orientarea sexuală a reclamantei şi dacă este sau nu necesară o schimbare de sex precum şi să i se prezinte reclamantei toate consecinţele unei astfel de proceduri din toate punctele de vedere (chirurgical, material, susţinerea îndelungată etc.).

”Din raportul de expertiză medico-legală psihiatrică şi psihologică întocmit de Laboratorul de Medicină Legală Alba rezultă că diagnosticul reclamantei este de transsexualism, iar reclamanta nu prezintă tulburări psihice de intensitate psihotică, având capacitatea de a discerne faptele sale, având deci discernământul păstrat.

În ceea ce priveşte expertiză hormonală având în vederea că această se efectuează doar la Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici, Bucureşti, la termenul de fond, reclamantă a renunţat la această probă”, se arată în motivare. Expertiza hormonală s-a realizat după un an, în faza de recurs a procesului, dar nici aceasta nu a fost concludentă pentru ca judecătorul să poată decide autorizarea operaţiei de schimbare de sex.

Citate din Biblie, în instanță

Potrivit ziarului Adevărul, magistratul care a judecat pe fond cauza a susţinut că ”justificarea tratamentelor hormonale şi a intervenţiei chirurgicale de schimbare de sex este dată de considerarea transsexualismului ca o maladie de natură psihică, astfel că se impune tratarea acesteia şi reintegrarea în societate a persoanei afectate”.

”O schimbare de sex trebuie autorizata doar în urmă unei proceduri medicale anterioare complexe, derulată pe perioadă câtorva ani, în care se stabileşte exact atât formă de transexualism al pacientului cât şi un studiu efectuat de către persoane calificate în domeniul tulburărilor sexuale, psihiatrice şi psihoterapeutice tocmai datorită caracterului ireversibil al unei asemenea operaţii, cu consecinţe deosebite pentru persoană supusă unei asemenea intervenţii, o asemenea operaţie fiind practicată doar în ultima instanţă. Raportând cele expuse anterior la speţa de faţă instanţa constată că simplul diagnostic al reclamantei de transsexualism, fără a preciză forma de disforie prezentă şi fără justificarea necesităţii terapeutice a acestei operaţii, înainte de a se încerca o psihoterapie, nu este suficient pentru a autoriza operaţia de schimabare de sex solicitată de reclamantă, această datorită caracterului definitiv şi ireversibil al unei astfel de operaţii, motiv pentru care urmează a se respinge cererea acesteia”, a afirmat judecătorul.

Acesta a folosit în argumentarea sa chiar şi o expresie atribuită prin Biblie Sfântului Ioan Gură de Aur: ”Nu zic numai ca prin acest păcat tu nu ai devenit femeie, dar încă ai pierdut şi dreptul de a fi bărbat, căci nici nu te-ai schimbat în natură femeii, şi nici nu ai păstrat natură bărbătească, ci amândurora te-ai făcut deopotrivă trădător, fiindcă ai nedreptăţit şi necinstit amândouă genurile”.
Instanța a mai considerat că ”analiză unei cereri de autorizare a schimbării sexului are implicaţii atât morale, având în vedere că ţara noastră are o populaţie în procent de 80% ortodoxă, cât şi sociale, întrucât, în urmă unei asemena autorizări de schimbare a sexului persoanei i se eliberează un nou act de identitate, în care îi este trecut sexul nou, psihologic, care diferă de cel biologic, cu posibilitatea pentru transsexuali de a se căsători şi de a adopta copii. O asemenea perspectivă crează o lume în care delimitarea dintre bărbătesc şi femeiesc nu mai există. Această operaţie trebuie exclusiv rezervată pacienţilor care suferă de disforie de gen, datorită caracterului sau ireversibil şi presupune întocmirea unui studiu efectuat de către persoane calificate în domeniul tulburărilor sexuale, psihiatrice şi psihoterapeutice, diagnosticul trebuind a fi stabilit în funcţie de DSM-III”. De asemenea, judecătorii au considerat că vechimea tulburărilor trebuie să aibă o durată continuă de cel puţin doi ani, iar intervenţia chirurgicală de schimbare de sex să fie precedată de o perioadă de cel puţin un an în care persoana în cauza să își desfășoare viaţă după regulile aparţinând sexului opus”.

Sorina Rațiu, primul bărbat din România care a devenit femeie, tot din Alba

Primul bărbat din România care a devenit femeie este de asemenea, din Alba, respectiv din Sebeș. Era în 1995 când Sorin Rațiu a cerut să devină Sorina. La vremea respectivă, cererea i-a fost acceptată și a devenit cobai pentru o premieră românească, o operație de schimbare a sexului. Fără prea multe expertize și cu un tratament hormonal cu efecte nefaste, operația de transformare a lui Sorin în Sorina a fost un eșec din toate punctele de vedere. Din punct de vedere psihic, Sorina a avut o serie de căderi. Ultima dată a fost văzută într-un cămin pentru oameni fără adăpost din Sibiu. De asemenea, fizic, a fost mutilată de tratamentele hormonale și de lipsa de preocupare pentru recuperarea ei ulterioară.

Sursă: ziarul Adevărul

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement