Eveniment
O firmă și șefa unei ferme de pui din Alba, condamnate pentru ucidere din culpă. Un muncitor a murit în urma unui incendiu violent
O femeie care a fost șefa unei ferme de pui din Alba, dar și societatea comercială în cauză au fost judecate de magistrații Judecătoriei Alba Iulia pentru un incident care s-a sfârșit tragic în urma cu mai bine de șase ani.
Mai exact este vorba despre moartea unui angajat care a ars într-un incendiu, în timp ce suda o poartă de metal la ferma de pui a firmei AMARETO PROD. Cu arsuri grave, bărbatul a fost transportat la Spitalul de chirurgie Plastică din București, unde a și decedat.
Firma respectivă se află în prezent în lichidare și este reprezentată de Lichidatorul Judiciar DDG Insolvency IPURL.
Totul s-a petrecut în luna martie a anului 2016, iar trimiterea în judecată a avut loc abia în luna martie a anului 2021. O primă decizie la Judecătoria Alba Iulia a venit în data de 15 septembrie 2022. De asemenea motivarea instanței a fost făcută public, fiind disponibilă pe rejust.ro.
Șefa fermei a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, iar firma pentru ucidere din culpă.
CITEȘTE ȘI: Șefa unei ferme din Alba trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, după ce un angajat a murit în urma unui incendiu
Ce au precizat procurorii la momentul trimiterii in judecată
”La data de 12.03.2021, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a dispus trimiterea în judecată a inculpatei societate comercială pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, precum și a inculpatei C. (în vârstă de 52 de ani) pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.
În calitate de șef la o fermă cu punctul de lucru în Jud. Alba, inculpata C. a dispus ca persoana vătămată D. să realizeze o operațiune pentru care nu avea calificarea necesară, a permis ca operațiunea de sudare să se desfășoare fără respectarea normelor privind prevenirea și stingerea incediilor și a dispus ca persoana vătămată D. să realizeze o operațiune de sudură deși cunoștea faptul că acesta nu are echipament individual de protecție, acte ce au contribuit la izbucnirea incendiului din data de 27.03.2016, incendiu în urma căruia a rezultat decesul persoanei vătămate D.
De asemenea, în sarcina inculpatei societate comercială s-a reținut că a permis ca operațiunea de sudare să se desfășoare fără respectarea normelor privind prevenirea și stingerea incediilor și nu a asigurat dotarea persoanei vătămate D. cu echipament individual de protecție, acte ce au contribuit la izbucnirea incendiului din data de 27.03.2016, incendiu în urma căruia a rezultat decesul persoanei vătămate D”, se arată în răspunsul procurorilor transmis către alba24.ro.
Ce au reținut magistrații în timpul procesului
”În fapt, la data de 27.03.2016, numitul, angajat în funcţia de lăcătuş mecanic în cadrul fermei din Sântimbru, din dispoziția inculpatei și cu știința societății angajatoare, a sudat componentele ușii de acces în hala nr. 4 a fermei, context în care în incinta acesteia a izbucnit un incendiu.
Hala nr. 4 era pregătită pentru a fi populată cu pui. În acest scop, hala a fost curăţată, dezinfectată, podeaua fiind acoperită cu un pat de paie de grâu, iar din loc în loc existau baloţi întregi de paie nedesfăcuți, pentru completări ulterioare.
În locul în care s-a produs evenimentul, respectiv la ieşirea din hala nr. 4, numitul a efectuat operaţia de prindere în perete a tocului uşii şi a ramelor metalice a uşii, prin sudarea pieselor.
Pe timpul executării lucrării de sudură a sărit zgură încinsă de la lucrarea de sudură pe patul de paie, producând un focar inițial de incendiu, care s-a extins rapid în interiorul halei.
Victima a reintrat în hală cu scopul de încerca să stingă incendiul, fiind ulterior preluată de un echipaj SMURD și dusă la Spitalul Județean de Urgență Alba. De la această unitate spitalicească, având în vedere gravitatea arsurilor, victima a fost transferată la Spitalul de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri Bucureşti, loc în care a decedat la data de 07.04.2016”, se arată în motivarea instanței.
Ce pedepese au aplicat
Pentru săvârşirea infracţiunii de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă s-a încetat procesul deschis pe numele femeii deoarece a intervenit prescripția.
Acesta a fost condamnată la 2 ani şi 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, cu suspendare.
De asemenea a mai fost condamnată la 60 de zile de muncă în folosul comunității.
Firma în cauză a fost condamnată la o amendă de 140.000 lei pentru ucidere din culpă, dar și la plata sumei de 7.881 lei cu titlu de daune materiale şi la plata sumei de 20.000 euro, în echivalentul în lei de la data plății, cu titlu de daune morale în favoarea părţii civile (fiul muncitorului mort).
Decizia din data de 15 septembrie nu este defnitivă și poate fi atacată în apel.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News