Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

O nouă categorie de salariați poate ieși mai repede la pensie. Legea se aplică din 10 aprilie. Model adeverințe pentru recalculare

Publicat

O nouă categorie de salariați au posibilitatea să iasă mai devreme la pensie. Legea 74/2022 a fst publicaă în Monitorul Oficial se aplică începând cu data de 10 aprilie 2022, în toată România.

Persoanele care au lucrat în grupa I și / sau în grupa a II-a de muncă în termocentralele pe bază de cărbune sau în unitățile de extracție a cărbunelui au șansa să iasă la pensie mai devreme.

Potrivit CNPP grupele de muncă ale celor care au lucrat în unitățile de mentenanță și producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, dar și în unitățile de extracție a cărbunelui, personal direct și nemijlocit în utilizarea utilajelor și procedeelor specifice acestei ramuri, sunt recunoscute.

Cine emite adeverințele pentru recalcularea pensiei

Adeverințele sunt emise de către angajatorul la care și-a desfășurat activitatea salariatul sau, dacă el nu mai există, de către deținătorul arhivei.

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit care sunt cele două modele de adeverinţe.

Adeverință Model 1 AICI:  Adeverință pensie Model-1-CNPP

Adeverință Model 2 AICI: Adeverință pensie Model-2-CNPP

CNPP transmite faptul că „adeverinţele care fac obiectul Legii nr. 74/2022 se eliberează doar în situaţia persoanelor pentru care angajatorii au întreprins toate măsurile legale în vigoare până la data de 01.04.2001, privind încadrarea în grupe superioare de muncă”.

Vezi și PENSII 2022: Decizia de pensionare trebuie anunțată OBLIGATORIU în termen de 5 zile, de către Casa de Pensii. Lege promulgată

„Adeverinţele care fac obiectul Legii nr. 74/2022 se eliberează doar în situaţia persoanelor pentru care angajatorii au întreprins toate măsurile legale în vigoare până la data de 01.04.2001, privind încadrarea în grupe superioare de muncă”, conform CNPP.

Așadar, cu adeverința sau ambele adeverințele, în cazul celor care au lucrat atât în grupa I cât și în grupa a II-a de muncă, se pot dovedi stagiile de cotizare în condiții speciale de muncă, conform Avocatnet.ro.

Cine poate profita de lege

Pot beneficia de această lege cei care au desfăşurat activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui li se recunosc acum grupele de muncă, potrivit legii.

Legea apărută se adresează atât celor care sunt încă salariați, chiar dacă nu mai lucrează într-o termocentrală pe bază de cărbune, cât și celor care au ieșit la pensie după ce au lucrat în domeniu.

Pentru cei care s-au retras din activitate, drepturile recalculării pensiillor se vor acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.

În cazul în care, în urma recalculării, va reieşi o pensie mai mică decât cea cuvenită anterior, se va reveni la valoarea mai avantajoasă.

EXTRAS din DOCUMENT: Ce prevede legea

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articolul I

La articolul 30 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (4^3) se introduce un nou alineat, alineatul (4^4), cu următorul cuprins:

  • (4^4) Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i), în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă.

Articolul II

(1) De prevederile art. 30 alin. (4^4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele aduse prin prezenta lege, beneficiază, la cerere, și persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi.

Vezi și Pensii cumulate cu salarii 2022: Situațiile în care angajații care au vârsta de pensionare pot alege să rămână în activitate

(2) Drepturile de pensie recalculate conform alin. (1) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.

(3) În situația în care, după aplicarea prevederilor alin. (1) și (2), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit anterior intrării în vigoare a prezentei legi sau aflat în plată, se păstrează cuantumul mai avantajos.Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate