Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Templul Zeiței Răzbunării, în Castrul roman. Placă de marmură descoperită în apropierea Porţii a IV-a din Cetatea Alba Carolina


Publicat

Reprezentanţii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia au anunţat joi că, în cadrul lucrărilor de reabilitare din zona Cetăţii Alba Carolina, a fost făcută o nouă descoperire arheologică.

Este vorba despre o placă a cărei vechimi a fost estimată la cca 2.000 de ani, pe care se observă imaginea unui gladiator. Descoperirea vestigiului a fost făcută în apropiere de Poarta a IV-a a Cetăţii.

„Secunda Rudis”simbol al libertăţii la gladiatori

Basorelieful din marmură, descoperit joi dimineaţă de arheologii Muzeului Unirii îl înfăţişează pe un centurion roman, cel mai probabil din vremea dinastiei Severilor. Prezenţa sabiei de lemn şi a inscripţiei în limba latină de pe placă îi fac pe arheologi să creadă că este vorba despre un gladiator eliberat şi prezent în interiorul castrului, pentru a-i antrena pe soldaţi: „Din primele cercetări, se pare că textul inscripţiei de pe placa de marmură ar fi «secunda rudis», a doua sabie de lemn. Era un semn de promovare în carieră pentru gladiatori, erau ridicaţi la rangul de ofiţeri în armata romană”, a precizat Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Unirii. Arheologii au precizat totuşi că urmează să se efectueze alte cercetări, pentru a putea stabili cu exactitate natura artefactului.

Templu sacru în interiorul Castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina

Conducerea muzeului a explicat că basorelieful are toate elementele unui tablou sacru şi că descoperirea acestuia în apropierea altarului votiv, identificat în urmă cu o săptămână, în apropierea Porţii a IV-a a Cetăţii Bastionare induce ideea unei zone cultice. „În perioada interbelică se presupunea că sub fundaţiile Catedralei Romano-Catolice actuale există un templu orologiar, de formă circulară, un templu al timpului. Zona sacră se confirmă prin acest templu dedicat zeiţei Nemesis. Noi mai avem un monument votiv plasat într-o cameră cultică şi din templu se păstrează atât parte din fundaţie, cât şi elemente decorative, baze de coloană, o parte din porticul de intrare. Cercetările sunt oricum în curs de desfăşurare şi doar mai târziu se va putea da o explicaţie ştiinţifică finală”, a explicat Constantin Inel.

Piesa descoperită este una specială şi datorită faptului că aceasta confirmă ipoteza unui templu în interiorul Castrului roman, primul identificat până în prezent pe teritoriul fostelor legiuni ale Daciei. Arheologii susţin că, în astfel de temple, se puneau, în zona sacră, elemente votive şi basoreliefe, precum cel identificat.

[media id=270 width=320 height=240]Descoperiri similare s-au mai făcut în zona Vindobolna, în apropiere de Viena, unde există un sistem de apărare roman constituit dintr-un zid de piatră sau val de pământ, construit la graniţele provinciilor. Arheologii vor încerca să îşi formuleze o idee referitoare la ritualurile ce aveau loc în templul Apulum.

Altarul din apropierea Porţii a IV-a, scos la iveală săptămâna trecută, are forma unui paralelipiped de dimensiuni de 1 metru pe 60 de centimetri. Inscripţiile de pe acesta au arătat faptul că reprezintă o ofrandă adusă zeiţei răzbunării la romani, Nemesis. Acesta a fost primul indiciu care i-a făcut pe arheologi să ridice ipoteza unui edificiu sacru în Castrul roman al Legiunii a XIII-a Gemina.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Culorile anului 2021: ”combinaţia care subliniază nevoia înnăscută a oamenilor de a fi văzuţi, de a le fi ascultată vocea”

Publicat

Două nuanţe de gri şi galben au fost alese de Pantone pentru a forma culoarea anului 2021. Ultimate Grey şi Illuminating, două nuanţe independente care subliniază modul în care elemente diferite se îmbină pentru a se susţine reciproc, exprimă cel mai bine starea din 2021, relatează News.ro.

Practic şi solid, dar în acelaşi timp cald şi optimist, aşa este descrisă uniunea creată de Pantone. Este una care emană putere şi pozitivism. Combinaţia dă oamenilor speranţă, spun experţii institutului. „Avem nevoie să simţim că totul va deveni mai luminos – este esenţial pentru spiritul uman”.

Pantone 13-0647 Illuminating este un galben vesel, luminos, impregnat cu putere solară. Pantone 17-5104 Ultimate Gray este emblematic pentru elemente solide, de încredere, nemuritoare şi care oferă o bază fermă.

Încurajând spiritul, combinaţia subliniază nevoia înnăscută a oamenilor de a fi văzuţi, vizibili, recunoscuţi, de a le fi ascultată vocea.

Experţii Pantone aleg de peste 20 ani culoarea care exprimă cel mai bine spiritul perioadei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Norvegia recomandă utilizarea cu prudență a vaccinului de la Pfizer- BioNTech pentru o anumită categorie de persoane

Publicat

Norvegia și-a schimbat politica privind utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer și ia în considerare excluderea bolnavilor în fază terminală, în urma rapoartelor privind decesele la pacienții considerați fragili după administrarea serului, a relatat Reuters.

„Autoritățile norvegiene din domeniul sănătății au modificat recomandările în ceea ce privește vaccinarea bolnavilor terminali pe o scală de fragilitate clinică 8 sau mai mare”, arată un comunicat al BioNTech.

După ce 23 de pacienți în vârstă au murit în Norvegia după imunizarea cu vaccinul antiCovid produs de Pfizer-BioNTech, țara a lansat o anchetă detaliată, relatează The Guardian și Business Insider.

Reacțiile adverse la vaccin ar fi putut contribui la moartea unor pacienți mai în vârstă și slăbiți, ia în calcul Agenția Norvegiană a Medicamentului.

Scala de fragilitate clinică este un sistem de clasificare utilizat pe scară largă în îngrijirea persoanelor în vârstă, care definește pacienții în stadiul 8 drept în stadiu terminal și, de obicei, incapabili „să se recupereze chiar și după o boală minoră”, conform Reuters.

Agenția Norvegiană pentru Medicamente a informat că „reacțiile adverse frecvente ar putea fi responsabile pentru o evoluție severă la persoanele în vârstă care sunt fragile”.

Din 14 ianuarie, 23 de rapoarte referitoare la decese suspecte au fost depuse la registrul sanitar norvegian.

„Ar trebui efectuată o evaluare pentru fiecare pacient în parte dacă beneficiile vaccinării depășesc riscurile eventualelor efecte secundare”, a explicat Agenția Norvegiană pentru Medicamente.

În Norvegia, în medie, 400 de persoane mor în fiecare săptămână în case de bătrâni și în instituțiile de îngrijire.

Anunțul autorităților norvegiene vine după ce voci din sănătatea publică din Norvegia și-au exprimat tot mai mult îngrijorarea cu privire la siguranţa vaccinului Pfizer la oamenii în vârstă, cu afecţiuni cronice foarte serioase.

Steinar Madsen, directorul medical al Agenţiei Norvegiene a Medicamentului, pe 15 ianuarie: Nu suntem alarmaţi sau îngrijoraţi, deoarece acestea sunt evenimente foarte rare şi au loc la pacienţii foarte fragili, cu boli foarte grave.

”Nu există o conexiune certă între decese și vaccin”

Agenția a anchetat 13 decese până acum și a concluzionat că reacțiile adverse comune la vaccinurile ARN, precum febra, greața, diareea, ar fi putut contribui la finalurile fatale ale pacienților cu o stare de sănătate precară.

”Există o posibilitate ca aceste reacții comune adverse, care nu sunt periculoase la pacienți mai tineri, mai în formă, să agraveze boli preexistente la bătrâni”, a spus Madsen.

”Nu putem exclude că reacțiile adverse care au loc în primele zile după vaccinare (precum febră și greață) să fi putut contribui la un curs mai grav și un final fatal la pacienți cu boli preexistente”.

Toți cei decedați erau pacienți bătrâni, de peste 80 sau 90 de ani, din aziluri.

Sursa: Libertatea

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum arată trenul care atinge viteze de 620 de kilometri pe oră. Prototipul Maglev, lansat recent în China

Publicat

China a lansat un prototip al unui tren de mare viteză, ce are capacitatea de a atinge până la 620 de kilometri pe oră. Trenul Maglev a fost testat recent și face parte din planul chinezilor de a asigura transport rapid între marile orașe. 

Trenul funcționează cu energie supraconductoare la temperatură înaltă (HTS), ceea ce îl face să arate ca și cum ar levita de-a lungul căilor ferate magnetizate. În operare, trenul va „levita” la 0,1 cm deasupra șinelor. Prototipul este unul elegant, are 21 de metri lungime și 3 metri lățime și a fost dezvăluit presei din orașul Chengdu, provincia Sichuan, pe 13 ianuarie. Oamenii de știință au construit și 165 de metri de cale ferată pentru a face și o demonstrație publică cu noul prototip, anunță agențiile de presă chineze, citate de CNN.

Chinezii susțin că acest tip de tren ar putea deveni un mijloc de transport mai rapid și decât avionul, inclusiv pe distanțe ce depășesc 1.000 de kilometri. China a investit masiv în transporturi în ultimii ani, îndeosebi în aceste trenuri cu levitație magnetică și a fost prima țară care a avut un tren Maglev pentru uz comercial, Transrapid Shanghai, care atinge 430 de kilometri pe oră.

Profesorul He Chuan, vicepreședinte al Universității Southwest Jiaotong, care a lucrat la prototip, a declarat că trenul ar putea fi „operațional” în decurs de 3 până la 10 ani.

China găzduiește cea mai mare rețea feroviară de mare viteză din lume, care se întinde pe peste 37.000 de kilometri, și cel mai rapid tren care operează comercial, Shanghai Maglev. Primul tren Maglev de mare viteză a început să funcționeze încă din 2003.

China vrea să aducă îmbunătățiri infrastructurii înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, care vor avea loc la Beijing.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sute de artefacte arheologice, monede de tezaur dacic și alte bunuri de patrimoniu național, recuperate de polițiștii din Alba

Publicat

Anul trecut, polițiștii din Alba au reușit să recupereze, în cadrul dosarelor de anchetă, sute de artefacte arheologice, printre care monede romane, dacice și medievale, unele dintre aceste bunuri fiind din categoria Tezaur și Fond.

IPJ Alba a prezentat luni bilanțul activității pe anul 2020. La capitolul Protejarea patrimoniului cultural naţional, în cadrul dosarele proprii, au fost recuperate și indisponibilizate 317 bunuri culturale care aparțin Patrimoniului Cultural Național, marea lor majoritate artefacte arheologice: monede (romane, dacice și medievale) fibule, arme, unelte, podoabe, statuete vase ceramice, tablouri etc. ) Categoria Tezaur și Fond, a transmis Poliția Alba.

Potrivit sursei citate, în urma efectuării de investigații au fost identificată o monedă medievală din aur DUCAT, descoperită de un detectorist. Moneda a fost recuperată și predată Muzeului Unirii din Alba Iulia.

În cadrul acțiunii Pandora V, au fost identificate, pe platformele unor case de licitații, 24 bunuri de provenienţă arheologică (monede, podoabe, obiecte de cult), date în urmărire, solicitate prin C.R.I. pentru indisponibilizare, recuperare/repatriere (Germania, Monaco etc.)

Au fost confiscate două detectoare de metale deținute ilegal.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate