Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

O rețetă sau o consultație la zeci de kilometri distanță. Peste 10.000 de oameni din 12 localități din Alba fără niciun medic

avatar

Publicat

În judeţul Alba, 12 comune nu au medic de familie cu cabinet. Asta înseamnă că, pentru cea mai mică afecțiune, un bolnav trebuie să străbată kilometri buni până la cel mai apropiată localitate care are doctor. Dezinteresul medicilor de familie față localitățile vizate este motivat în special de accesul greu ori lipsa de interes din punct de vedere financiar. Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, susţine însă că nu veniturile mici sunt problema și dă exemplu comuna Ponor care nu are medic de familie, dar, dacă ar avea, titularul ar câștiga pe lună minim 6000 de lei pentru 700 de asigurați.

Citeşte şi Cinci centre de permanență cu 33 de medici în Alba. Cât plătește CJAS pentru eliminarea aglomerației de la UPU

Ponor, Roșia de Secaș, Almașu Mare, Ceru Băcăinți, Mogoș, Întregalde, Noșlac, Lupșa, Șibot, Cut, Hopârta, Poșaga sunt cele 12 comune din județul Alba care nu au medic de familie.

Pentru o simplă consultație, oamenii trebuie să se deplaseze uneori pe distanţe considerabile până la cel mai apropiat medic de familie. În condițiile date, nu e de mirare că pentru persoanele  în vârstă accesul la un consult de specialitate este aproape imposibil.

Principalul motiv pentru lipsa medicilor de familie din comunele mai sus amintite este accesul dificil către localități – mare parte dintre ele se află situate în Munții Apuseni. Un alt imepdiment pentru medici ar fi remunerația lunară prea mică, având în vedere numărul redus de asigurați medical.

Deficiența medicilor de familie din cele 12 comune ar trebui combătută de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba și primarii comunelor respective.

Monica Popescu, subprefectul județului a declarat pentru Alba24 că de la jumătatea lunii septembrie, va merge pe teren în cele 12 comune vizate pentru a discuta cu primarii, pentru a vizita și a afla starea dispensarelor și condițiile în care se pot desfășura activitățile medicale.

Însă nici o instituție nu poate constrânge un medic de familie să aleagă localitățile respective.

De exemplu, în comuna Ponor se află un cabinet medical proaspăt renovat, dar nici un medic de familie nu a dorit să preia locul vacant, chiar dacă suma câștigată pe  lună ar fi undeva în jur de 6.000 de lei pentru peste 600 de asigurați medicali.

Contactat de Alba 24, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat: ”Deși nu este o atribuție directă a DSP Alba, am început, în colaborare cu CAS Alba și UAT-urile din județ, să convingem medicii de familie să activeze în aceste localități, cele mai multe dintre ele izolate sau neatractive din punct de vedere financiar. În cadrul comunităților de aici trăiesc preponderent persoane vârstnice care merită să beneficieze de acces facil la servicii medicale primare.”
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

Magistrații ÎCCJ au decis: Toate adunările publice din piețe sau căi publice trebuie declarate în prealabil

avatar

Publicat

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, luni, că adunările publice trebuie declarate în prealabil, atunci când urmează să se desfășoare în piețe ori pe căi publice sau în alte locuri din vecinătatea sediilor sau imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. Decizia e obligatorie.Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Prima creșă din orașul Cugir a fost inaugurată. 28 de micuți, admiși în anul școlar 2018-2019

avatar

Publicat

O creșă ultramodernă, construită la standarde europene, a fost inaugurată luni, 15 octombrie, în orașul Cugir. 28 de copii au fost admiși pentru a frecventa creșa Kunterbunt în anul școlar 2018-2019.Fosta grădiniță din localitate a fost reabilitată și modernizată, de către administrația locală, având sprijinul celor de la Star Transmission Cugir și a Școlii Gimnaziale […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania şi la munte până în 28 octombrie. Când scad temperaturile. Prognoza meteo pe două săptămâni

avatar

Publicat

toamna

Administraţia Naţională de Meteorologie transmite prognoza de vreme pentru perioada 15-28 octombrie, în regiuni din ţară. În Transilvania, vremea rămâne caldă până în jurul datei de 20 octombrie, apoi se mai răceşte. Sunt aşteptate ploi, din 19 octombrie.În Transilvania, în prima parte a intervalului de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori mai ridicate […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Trei zile de sărbătoare de ZIUA ROMÂNIEI la Alba Iulia. Se pregătesc 35.000 de porții de mâncare pentru „Masa Populară”

avatar

Publicat

Ziua României va fi sărbătorită la Alba Iulia timp de trei zile. Începând cu 30 noiembrie și până în 2 decembrie vor avea loc momente solemne, concerte, parada militară și nu în ultimul rând „Masa Populară”. Cei peste 100.000 de turișiti vor fi întâmplinați cu 35.000 de porții de mămăligă cu brânză și friptură. VEZI: Cum […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate