Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

O rețetă sau o consultație la zeci de kilometri distanță. Peste 10.000 de oameni din 12 localități din Alba fără niciun medic

avatar

Publicat

Publicitate
medic sanatate

În judeţul Alba, 12 comune nu au medic de familie cu cabinet. Asta înseamnă că, pentru cea mai mică afecțiune, un bolnav trebuie să străbată kilometri buni până la cel mai apropiată localitate care are doctor. Dezinteresul medicilor de familie față localitățile vizate este motivat în special de accesul greu ori lipsa de interes din punct de vedere financiar. Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, susţine însă că nu veniturile mici sunt problema și dă exemplu comuna Ponor care nu are medic de familie, dar, dacă ar avea, titularul ar câștiga pe lună minim 6000 de lei pentru 700 de asigurați.

Citeşte şi Cinci centre de permanență cu 33 de medici în Alba. Cât plătește CJAS pentru eliminarea aglomerației de la UPU

Ponor, Roșia de Secaș, Almașu Mare, Ceru Băcăinți, Mogoș, Întregalde, Noșlac, Lupșa, Șibot, Cut, Hopârta, Poșaga sunt cele 12 comune din județul Alba care nu au medic de familie.

Pentru o simplă consultație, oamenii trebuie să se deplaseze uneori pe distanţe considerabile până la cel mai apropiat medic de familie. În condițiile date, nu e de mirare că pentru persoanele  în vârstă accesul la un consult de specialitate este aproape imposibil.

Principalul motiv pentru lipsa medicilor de familie din comunele mai sus amintite este accesul dificil către localități – mare parte dintre ele se află situate în Munții Apuseni. Un alt imepdiment pentru medici ar fi remunerația lunară prea mică, având în vedere numărul redus de asigurați medical.

Deficiența medicilor de familie din cele 12 comune ar trebui combătută de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba și primarii comunelor respective.

Monica Popescu, subprefectul județului a declarat pentru Alba24 că de la jumătatea lunii septembrie, va merge pe teren în cele 12 comune vizate pentru a discuta cu primarii, pentru a vizita și a afla starea dispensarelor și condițiile în care se pot desfășura activitățile medicale.

Însă nici o instituție nu poate constrânge un medic de familie să aleagă localitățile respective.

De exemplu, în comuna Ponor se află un cabinet medical proaspăt renovat, dar nici un medic de familie nu a dorit să preia locul vacant, chiar dacă suma câștigată pe  lună ar fi undeva în jur de 6.000 de lei pentru peste 600 de asigurați medicali.

Contactat de Alba 24, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat: ”Deși nu este o atribuție directă a DSP Alba, am început, în colaborare cu CAS Alba și UAT-urile din județ, să convingem medicii de familie să activeze în aceste localități, cele mai multe dintre ele izolate sau neatractive din punct de vedere financiar. În cadrul comunităților de aici trăiesc preponderent persoane vârstnice care merită să beneficieze de acces facil la servicii medicale primare.”
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Râul Mureș, populat cu pește. AJVPS Alba a eliberat 1.000 de kilograme de crap românesc, lângă Alba Iulia

avatar

Publicat

populare peste mures

Râul Mureș a fost populat, în zona municipiului Alba Iulia, cu exemplare de crap românesc cuprinse între 1,5 și 4 kilograme, în total 1.000 de kilograme.Acțiunea a fost realizată de către AJVPS Alba în colaborare cu Primăria municipiului Alba Iulia.„Încă o acțiune de populare cu pește a râului Mureș a fost realizată de către AJVPS […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Fostul premier Dacian Cioloș a lansat un nou partid politic: PLUS. A renunțat la Mișcarea România Împreună

avatar

Publicat

Fostul premier Dacian Cioloş are, în sfârşit, partid politic. Partidul Libertăţii Unităţii şi Solidarităţii – pe scurt PLUS – este fomaţiunea şi pe listele căreia vrea să candideze la alegerile europarlamentare din 2019.Dacian Cioloş a lansat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, Partidul Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii (PLUS), formaţiune care a fost deja înregistrată la Tribunal şi face […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Patru tone de droguri confiscate, în valoare de 625 de milioane de euro, au fost distruse de Poliţia Română

avatar

Publicat

droguri politie distrugere incinerare

Poliția Română a anunțat că a distrus 4.000 de kilograme de droguri de risc și de mare risc, substanţe stupefiante confiscate în dosare penale din ultimii ani. Este vorba despre cocaină, heroină, canabis, rezină de canabis, amfetamină, etnobotanice, M.D.M.A. și alte bunuri care poartă urme de droguri.Drogurile au fost distruse timp de două zile, joi […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Amenzi usturătoare și chiar muncă în folosul comunității pentru cei care-și deranjează în mod constant vecinii

avatar

Publicat

politie

Deputații au votat în această săptămână un proiect de lege prin care cei care își deranjează vecinii în orele de liniște, dar și în afara lor vor primi amenzi mult mai aspre. Potrivit proiectului, dacă problemele persistă sancțiuniile se pot mări considerabil sau chiar se poate ajunge la prestarea de muncă în folosul comunității.Potrivit proiectului […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate