Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

O rețetă sau o consultație la zeci de kilometri distanță. Peste 10.000 de oameni din 12 localități din Alba fără niciun medic

Publicat

medic sanatate

În judeţul Alba, 12 comune nu au medic de familie cu cabinet. Asta înseamnă că, pentru cea mai mică afecțiune, un bolnav trebuie să străbată kilometri buni până la cel mai apropiată localitate care are doctor. Dezinteresul medicilor de familie față localitățile vizate este motivat în special de accesul greu ori lipsa de interes din punct de vedere financiar. Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, susţine însă că nu veniturile mici sunt problema și dă exemplu comuna Ponor care nu are medic de familie, dar, dacă ar avea, titularul ar câștiga pe lună minim 6000 de lei pentru 700 de asigurați.

Citeşte şi Cinci centre de permanență cu 33 de medici în Alba. Cât plătește CJAS pentru eliminarea aglomerației de la UPU

Ponor, Roșia de Secaș, Almașu Mare, Ceru Băcăinți, Mogoș, Întregalde, Noșlac, Lupșa, Șibot, Cut, Hopârta, Poșaga sunt cele 12 comune din județul Alba care nu au medic de familie.

Pentru o simplă consultație, oamenii trebuie să se deplaseze uneori pe distanţe considerabile până la cel mai apropiat medic de familie. În condițiile date, nu e de mirare că pentru persoanele  în vârstă accesul la un consult de specialitate este aproape imposibil.

Principalul motiv pentru lipsa medicilor de familie din comunele mai sus amintite este accesul dificil către localități – mare parte dintre ele se află situate în Munții Apuseni. Un alt imepdiment pentru medici ar fi remunerația lunară prea mică, având în vedere numărul redus de asigurați medical.

Deficiența medicilor de familie din cele 12 comune ar trebui combătută de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba și primarii comunelor respective.

Monica Popescu, subprefectul județului a declarat pentru Alba24 că de la jumătatea lunii septembrie, va merge pe teren în cele 12 comune vizate pentru a discuta cu primarii, pentru a vizita și a afla starea dispensarelor și condițiile în care se pot desfășura activitățile medicale.

Însă nici o instituție nu poate constrânge un medic de familie să aleagă localitățile respective.

De exemplu, în comuna Ponor se află un cabinet medical proaspăt renovat, dar nici un medic de familie nu a dorit să preia locul vacant, chiar dacă suma câștigată pe  lună ar fi undeva în jur de 6.000 de lei pentru peste 600 de asigurați medicali.

Contactat de Alba 24, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat: ”Deși nu este o atribuție directă a DSP Alba, am început, în colaborare cu CAS Alba și UAT-urile din județ, să convingem medicii de familie să activeze în aceste localități, cele mai multe dintre ele izolate sau neatractive din punct de vedere financiar. În cadrul comunităților de aici trăiesc preponderent persoane vârstnice care merită să beneficieze de acces facil la servicii medicale primare.”


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT rutier la Alba Iulia. Două mașini s-au lovit în sensul giratoriu, pe Bulevardul Revoluției

Publicat

Un accident rutier a avut loc vineri, în jurul orei 17.40, în sensul giratoriu aflat la intersecția dintre Bulevardul Revoluției 1989 și strada Toporașilor din Alba Iulia.   Din primele informații de la fața locului, în incident au fost implicate două automobile, o Dacia și un automobil marca Skoda.   Știre în curs de actualizare. 

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Parcare cu trei etaje și 150 de locuri, în cartierul Cetate din Alba Iulia. Proiectul a intrat în dezbatere publică

Publicat

parcare

Primăria Alba Iulia a pus în consultare publică documentația pentru construirea unei clădiri ce va servi drept spațiu de parcare cu parter și trei etaje pe strada Arnsberg. Prin acest proiect, administrația locală vrea să asigure 150 de locuri de parcare noi, în regim supraetajat. Pe terenul propus spre reglementare există la momentul actual un […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: COD GALBEN de FURTUNĂ în ALBA. Averse, descărcări electrice, grindină și vânt puternic. Localități vizate

Publicat

furtuna

Județul Alba se află sub atenționare Cod Galben de furtună, vineri după-amiază. UPDATE: Până la ora 18.00 sunt vizate localitățile: Blaj, Jidvei, Valea Lungă, Cetatea de Baltă, Sâncel, Șpring, Bucerdea Grânoasă, Cergău, Roșia de Secaș, Ohaba, Cenade, Doștat. Până la ora 16.30, sunt vizate localitățile Aiud, Teiuș, Baia de Arieș, Galda de Jos, Mihalț, Lopadea Nouă, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „În zorii dictatorilor”, spectacol de teatru inedit, despre istoria cenzurii și a terorii, prezentat de liceeni din Aiud

Publicat

Istoria ca fluviu al memoriei, o memorie încărcată de simboluri ale terorii a fost adusă în prezent în cadrul spectacolului de teatru „În zorii dictatorilor” , desfășurat în perioada 15-17 iulie la Aiud. Zece elevi ai Colegiului Național ”Titu Maiorescu” Aiud, alături de colegii lor din Hida, județul Sălaj și de actori și muzicieni profesioniști […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate