Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Obiceiul „Păștenilor” la Cugir și Vinerea. Zeci de localnici organizează procesiunea din Săptămâna Mare

Publicat

Zeci de „păşteni” din Cugir au pregătit și în acest an pâinea și vinul pentru Paşte. Este vorba despre Obiceiul „Păştenilor”, păstrat din generaţie în generaţie, de peste 70 de ani.

În acest an, 56 de „pășteni” care au împlinit vârsta de 60 de ani au pregătit Sfintele Paști. Evenimentul are loc în Miercurea Mare, la Cugir, unde se ține slujbă religioasă. Oamenii sunt îmbrăcați în costume populare, atmosfera fiind una de sărbătoare.

Vezi URĂRI DE PAŞTE 2022 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Obiceiul „Păștenilor” a apărut în 1948, în satul Vinerea, la inițiativa părintelui paroh Ioan Sabău, care a hotărât ca pregătirea Sfintelor Paşti să fie făcută de persoanele care împlinesc în cursul acelui an 60 de ani şi care vor purta numele de „păşteni”.

Tradiția a fost preluată mai apoi și la Cugir, fiind una dintre cele mai cunoscute tradiții din zona Transilvaniei care se desfăşoară pe durata Săptămânii Mari a Postului Sfintelor Paşti.

Obiceiul începe cu mult înainte de Săptămâna Mare, când are loc întâlnirea celor care au împlinit vârsta de 60 de ani în decursul anului respectiv.

Obiceiul ”păștenilor” de la Vinerea, în Joia Mare

La Vinerea, întâlnirea este în Joia Mare, dimineața și participă 34 de ”pășteni”. Se stabilește de comun acord o familie, de regulă mai înstărită, care este gazdă. Aceştia aduc în gospodărie pâinea, vinul și vasele noi de brad în care sunt pregătite paștile care vor fi oferite celor prezenți în biserică în Noaptea de Înviere.

În grupul “păştenilor”, este respectată o ordine strictă, care a dăinuit de la primul astfel de eveniment, din 1948: bărbaţii, care au pe umăr desagii noi în care se află pâinea care urmează a fi sfinţită, sunt în faţa alaiului, urmaţi de câte două “păştene”, care poartă un ciubăr împodobit cu flori.

Pâinea, adusă în desagi, se pune în altar, în suporturi speciale, iar sâmbătă seara, păştenii – doar bărbaţii – taie pâinea, o pun în ciubere, iar vinul se pune în noaptea Învierii.

Păștenii se împărțășesc pe rând și participă la un parastas în amintirea celor care au decedat în cursul anului.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax