Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Obiceiuri și tradiții vechi de Crăciun: ”Vicleimul” sau ”Irozii”. Șiretenia lui Irod în cel mai vechi spectacol popular românesc

Publicat

Crăciunul, cea mai cunoscută dintre sărbătorile creştine, care marchează naşterea lui Iisus Hristos, este celebrat în lumea întreagă în fiecare an pe 25 decembrie.

Nașterea Domnului este cea mai importantă, dar şi cea mai iubită sărbătoare a românilor. Tradiția spune că în prima zi de Crăciun copiii umblă cu steaua și nu mai sunt lăsați să colinde.

Citește și Mesaje, urări, felicitări de Crăciun. Sute de mesaje frumoase de Sărbătoarea Nașterii Domnului

În ajun, pentru la copiii care au fost cuminți, vine Moș Crăciun și le aduce daruri.

În vremea celui de-al doilea război mondial, cea mai veche piesă a teatrului nostru popular, cunoscută cu denumirea de Vitleem și înrudită cu misterele religioase ale Evului Mediu european, se mai juca încă, în zilele Crăciunului, pe întreg teritoriul românesc.

La această generalizare a Irodului – numită alteori, după loc, Steaua, Craii, Viflaimul sau Vicleimul – contribuie din plin publicarea textului piesei, în 1885, de către G. Dem. Teodorescu.

Irodul reprezenta, adesea după scenarii și costume influențate de realitățile autohtone, istoria nașterii lui Iisus.

Personajele sale erau Împăratul (Irod), Pruncul, Regii Magi sau Craii (între care se distingea figura exotică a Harapului), dar și Ciobanul – erou mai degrabă local decât evanghelic. În vremea lui Kogălniceanu, piesa era jucată în orașe, la „case mari”, de către cântăreții de la biserică.

VEZI: MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

”Vicliemul” sau „Irozii” este datină prin care tinerii reprezintă întâmplările de după naşterea lui lisus Hristos, şiretenia lui Irod, care a poruncit uciderea pruncilor.

Teatru religios

Vicleimul e un fel de teatru religios rămas din primele timpuri ale creştinismului. El reprezintă întâmplările de după naşterea Mântuitorului.

Astăzi, tradiția aceasta dispare. Cu alaiul Irozilor care se duc, se duce şi poezia vieţii patriarhale de odinioară.

«La începutul secolului trecut», scrie Mihail Kogălniceanu, «Irozii erau ţinuţi în mare cinste. Fiii boierilor celor mai înalţi, îmbrăcaţi în haine de stofă aurită, mergeau la curtea domnească şi la casele boiereşti cele mai însemnate de reprezentau scene religioase. Secole întregi Irozii au fost teatrul nostru popular!».

Vezi și MESAJE de SFÂNTUL ȘTEFAN: URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite prin SMS persoanelor dragi

Naşterea Domnului  Iisus Hristos este sărbătorită pe 25 decembrie, Crăciunul fiind cea mai importantă, dar şi cea mai iubită sărbătoare a românilor. Tradiția spune că în prima zi de Crăciun copiii umblă cu steaua și nu mai sunt lăsați să colinde.

Începând cu prima zi de Crăciun şi până la Bobotează, copiii umblă cu steaua, ei numindu-se colindători sau crai, pe cap având coroane de hârtie colorată.

Tot acum are loc şi Vicleimul sau Irozii, când tinerii pun în scenă naşterea lui Hristos. Vicliemul” sau „Irozii” este datină prin care tinerii reprezintă la Crăciun naşterea lui lisus Hristos, şiretenia lui Irod, care a poruncit uciderea pruncilor, de a afla Pruncul şi adesea înfruntarea necredinţei, personificate printr-un copil sau printr-un cioban.

Mesaje de Anul Nou 2022 * Felicitari de Anul Nou 2022 * Mesaje de Revelion 2022 * Mesaje haiose de Anul Nou 2022 * URĂRI de La Mulți Ani 2022

Bradul împodobit a fost un împrumut din sfera apuseană. El a aparţinut lumii germane păgâne, pătrunzând treptat şi în tradiţiile popoarelor creştine. A fost preluat, cu timpul, de întreaga Europă, ajungând inevitabil şi la noi.

Nelipsit la Crăciun din casele noastre, bradul deţine de fapt în cultura populară românească funcţii funerare: este fie substitutului miresei sau mirelui, în cazul morţii unui tânăr necăsătorit.

În dimineaţa de Crăciun e bine să ne spălăm cu apă curată, luată dintr-un izvor sau fântână în care punem o monedă de argint, pentru că tot anul să fim curaţi ca argintul, feriţi de boli şi plin de bani.

După Crăciun este bine să nu mai fie lăsaţi copiii să mai colinde, că „fac bube”.

Sursă foto: Historia

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax