Actualitate
Obligaţii pentru firme, PFA şi profesii liberale, într-un proiect la Senat. Vor trebui să aibă sediu electronic
Un proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei Senatului de miercuri prevede că toţi contribuabilii, indiferent de forma de organizare, primesc odata cu înregistrarea fiscala, şi o adresă e-mail oficiala, identica cu codul unic de identificare sau codul de identificare fiscală. Prevederile ar urma să intre în vigoare de anul viitor. Iniţiativa este semnată de senatorul PNL de Alba, Teodor Atanasiu.
Adresa de e-mail va reprezenta sediul electronic al profesionistului, unde ar urma să fie transmise şi primite toate comunicările administrative care îl vizează. Măsura a fost extinsă tuturor persoanelor şi entităţilor care asigură executarea de lucrări, furnizarea de produse sau de servicii pe piaţă, indiferent de forma lor juridică, prin adoptarea unor amendamente de către Comisia economica din cadrul Senatului, astfel că și avocații, notarii, farmaciștii sau auditorii financiari vor fi vizați de noua reglementare.
În 18 noiembrie, se votează la Senat un raport suplimentar de admitere, cu amendamente propunerii legislative.
Adresa de e-mail va fi echivalenta cu sediul electronic al profesionistului, atât timp cât acesta va exista (până în momentul radierii).
În forma iniţială a documentului, măsura viza toţi operatorii economici, sintagma ce a fost înlocuită de Comisia economică a Senatului cu termenul de profesionist, în vederea unei corelări terminologice.
Iniţiatorul proiectului este senatorul PNL de Alba, Teodor Atanasiu. A explicat în expunerea de motive că sediul unei firme este un element esenţial în derularea activităţii acesteia, în special din perspectiva relaţionării cu instituţiile statului sau cu partenerii contractuali, motiv pentru propune facilitarea derularii comunicarii si eliminarea multor costuri generate de tiparirea unor formulare, decizii, citatii si alte asemenea acte administrative.
„Deşi comunicarea prin mijloace electronice este o obişnuinţă în viaţa de zi cu zi, în continuare instituţiile statului (ANAF, instanţele judecătoreşti etc) continuă să transmită actele administrative prin intermediul serviciilor postale sau de curierat, generând astfel interminabile amânări, vicii de procedura costuri generate de tipărirea inutilă a acestor acte, afectarea mediului înconjurător etc”, este precizat în documentul citat.
Dacă propunerea legislativă trece de votul senatorilor, va ajunge la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Dacă şi deputaţii adoptă documentul, acesta nu va mai avea nevoie decat de semnatura presedintelui tarii si publicarea in Monitorul Oficial pentru a se aplica.
Propunerea legislativa prevede ca, in termen de sase luni de la data operationalizarii sistemului, toti profesionistii trebuie sa efectueze formalitatile necesare obtinerii adresei de e-mail, asociata sediului electronic. Vor trebui să-şi preschimbe actul administrativ prin care sunt autorizaţi să-şi desfasoare activitatea, emis de autoritati/ organizatii profesionale distincte.
Concret, este vorba de urmatoarele documente, in functie de forma juridica in care profesionistul functioneaza: certificat de inregistrare emis de ONRC; decizie de autorizare (Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Ordinul Arhitectilor, Colegiul Medicilor, Camera Auditorilor Financiari, Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati, Colegiul Farmacistilor etc).
Nerespectarea demersurilor pentru intrarea in legalitate va fi sanctionata cu suspendarea activitatii, pana cand profesionistul isi va indeplini obligatiile.
Adresa electronica, cea care va face dovada comunicarii documentelor, va avea acelasi continut ca CIF-ul sau CUI-ul operatorului economic.
Diferenta dintre sediul fizic al contribuabilului si sediul electronic va consta, potrivit reglementarilor propuse, in controlul asupra acestuia, sediul electronic urmand a fi gazduit de Registrul Comertului si inscriptionat pe certificatul de inregistrare. Astfel, va fi eliminata posibilitatea mutarii succesive a acestuia, iar operatorii economici nu vor putea refuza primirea documentelor.
Adresa electronica va trebui sa asigure siguranta, confidentialitatea si integritatea datelor, dovada comunicarii sau a receptionarii corespondentei. In caz de contestare, ONRC va putea emite certificate, contra cost, la cererea oricarui tert care justifica un interes sau a instantelor judecatoresti. Acestea fac deplina dovada a comunicarii, prin care sa ateste, dupa caz: data primirii unui mesaj de la o anumita adresa; continutul acestuia; continutul oricarui atasament; transmiterea unui mesaj si continutul acestuia; adresa destinatarului.
Niciun mesaj nu va putea fi modificat, sub sanctiunea penala a infractiunii de fals, stergerea mesajelor fiind posibila doar in masura epuizarii spatiului alocat.
Potrivit initiativei legislative, utilizatorii vor primi, in momentul inregistrarii fiscale, o parola de accesare a adresei de casuta postala electronica, intr-o maniera confidentiala.
Din ziua primirii parolei, obligatia de pastrare a confidentialitatii acesteia inceteaza in termen de o saptamana, perioada in care fiecare profesionist va fi obligat sa modifice parola initiala cu una proprie si sa numeasca o persoana care va fi responsabila de acest aspect. Orice schimbare ulterioara de parola se va putea face doar contra-cost, de catre ONRC, la cererea operatorului economic.
Operatorii economici aflati in imposibilitatea accesarii serviciilor de posta electronica vor fi scutiţi de această obligaţie.
sursa: avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News