Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ochelari de vedere decontați pentru angajații de la stat. Care este procedura prin care salariații vor primi banii

Publicat

Ochelari de vedere decontați pentru angajații de la stat. Procedura prin care angajații autorităților și instituțiilor publice vor avea dreptul la decontarea ochelarilor de vedere este stabilit prin norme metodologice la OUG 53 din 24 mai 2024.

Documentul, elaborat de Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor, a fost pus în dezbatere publică.

Potrivit acestuia, se va deconta achiziția dispozitivelor de corecție speciale, în limita sumei de 500 de lei de persoană, de către angajatori.

Acest drept îl vor avea lucrătorii care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran de vizualizare, pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru. Adică pentru perioade continue sau aproape continue de cel puțin două ore, în general, în fiecare zi.

Dispozitivul de corecție special este definit ca un dispozitiv, inclusiv ochelarii de vedere, care:

  • vizează corectarea sau prevenirea dificultăților vizuale pe care un dispozitiv de corecție normal nu le poate corecta sau preveni
  • servește la corectarea sau la prevenirea unor dificultăți vizuale specifice în raport cu o activitate care implică un echipament cu ecran de vizualizare.

Dispozitivul de corecție normal este considerat cel care:

  • este purtat în afara locului de muncă, fără legătură specifică cu utilizarea unui echipament cu ecran de vizualizare
  • nu este legat în mod necesar de condițiile de muncă de la postul de lucru
  • nu permite corectarea dificultăților vizuale stabilite de examenele medicale

Ochelari de vedere decontați pentru angajații de la stat. Etape

Obligația decontării achiziției de dispozitive de corecție speciale revine angajatorului, după ce sunt parcurse următoarele etape:

  • analiza posturilor de lucru
  • identificarea riscurilor asociate acestora, remedierea riscurilor identificate
  • planificarea activității astfel încât, timpul de expunere a lucrătorului la riscul respectiv să fie redus
  • informarea și instruirea lucrătorilor
  • asigurarea unui examen corespunzător al ochilor și al vederii și, dacă este necesar, asigurarea unui examen oftalmologic

Ochelari de vedere decontați pentru angajații de la stat. Examenele medicale

Potrivit normelor metodologice, medicii de medicina muncii, în baza fișei de identificare a factorilor de risc profesional semnată de angajator, dispun efectuarea de către lucrători a:

  • unui examen al ochilor și al vederii
  • unui screening vizual

Acestea se fac cu ocazia controlului medical la angajare, periodic și ori de câte ori apar probleme ale vederii care ar putea fi puse în legătură cu activitatea care implică un echipament cu ecran de vizualizare.

Dacă medicul de medicina muncii constată probleme vizuale care necesită un examen oftalmologic specializat, acesta trimite lucrătorii la medicul specialist oftalmolog, pentru realizarea examinării respective.

Pe baza constatării medicului oftalmolog a afecțiunilor vederii care au legătură cu o activitate ce implică lucru cu un echipament cu ecran de vizualizare, medicul de medicina muncii va consemna în fișa de aptitudini profesionale recomandarea privind utilizarea unui dispozitiv de corecție specială.

Ce se decontează

Decontarea de către angajator se face pe baza acestei recomandări a medicului de medicina muncii. Poate acoperi cheltuielile lucrătorului privind:

  • necesitatea folosirii pentru prima oară de către lucrători a dispozitivelor de corecție speciale
  • necesitatea modificării dioptriei lentilelor dispozitivelor de corecție speciale purtate de lucrători
  • necesitatea schimbării integrale a dispozitivelor de corecție speciale (ramă și lentile), dacă este cazul.

Suma maximă. Condiții

Suma maximă decontată de angajator este de 500 lei/persoană. Va fi decontat costul de achiziție a aparatului de corecție special, dovedit de lucrător cu documente justificative de plată, și dacă este mai mic de 500 lei/persoană.

În cazul în care lucrătorii solicită decontarea unor dispozitive de corecție speciale, care asigură o corecție a vederii atât pentru lucrul cu un echipament cu ecran de vizualizare cât și pentru alte afecțiunii care nu au legătură cu acesta, angajatorii trebuie să contribuie numai cu costurile asociate corecției vederii ce implică un echipament cu ecran de vizualizare, dar nu mai mult de 500 lei/persoană.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 12.06.2024 at 14:03

    Ce grijă are PCR-ul de votanţii săi. Pe banii celui care munceşte ăştia îşi bat joc de ei. Care-i diferenţa între un producător şi un consumator de lux. Una foarte mare, după gândeala Guvernului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax