Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Octavian Jurma: Revenirea elevilor în bănci creşte riscul ca numărul de copii spitalizaţi să fie mai mare. Declarații

Publicat

Epidemiologul Octavian Jurma spune că autorităţile care au decis redeschiderea şcolilor acolo unde profesorii sunt vaccinaţi în proporţie de peste 60% ignoră contextul epidemiologic. 

Acesta este de părere că revenirea elevilor în bănci creşte riscul ca numărul de copii spitalizaţi să fie mai mare.

Declarații: 

„ Revenirea în şcoli creează riscul real ca să vedem copii şi în spitale şi aici e cea mai mare problemă: faptul că noi continuăm să ignorăm contextul epidemiologic în care ne aflăm, cu aceste măsuri.

Evident că toţi ne dorim să fie copiii la şcoală, dar, înainte de a fi educaţi, ni-i dorim sănătoşi. Adică pentru noi, ca părinţi, prioritatea e foarte clară.

Evident, scopul Ministerului Educaţiei este să educe copiii, însă nu cu orice preţ”, a declarat Octavian Jurma vineri, la B1 Tv.

Vorbesc doar politicienii

Epidemiologul vorbeşte despre specialiştii ale căror sfaturi ar fi luate în considerare atunci când se iau astfel de  măsuri, dar pe care „niciodată nu îi vedem vorbind, vedem vorbind doar politicienii”.

„Chiar mi-aş dori să văd unii din aceşti specialişti lângă domnul ministru explicând foarte clar, ca să înţelegem cu toţii şi să fim de acord, ne dorim să fim de acord, să ne vorbească cineva care este credibil din punct de vedere epidemiologic.

Pentru că înţelegem cu toţii necesitatea ca şcolile să fie deschise, deci nu e nevoie de argumente suplimentare din partea Ministerului Educaţiei pe această temă.

Ar trebui să vedem şi de ce specialiştii pe care îi consultă consideră că nu e niciun risc să deschidem şcolile dacă sunt 60% din cadrele de acolo vaccinate pentru că, dacă faci raportarea aceşti 60% diluat la de zece ori mai mulţi elevi, vedem că se coboară semnificativ sub acest prag de 30% care vedem ce consecinţe are în populaţia generală”, spune medicul.

Întrebat dacă este posibil ca numărul de noi infectări să crească după reluarea cursurilor în format fizic acolo unde profesorii sunt vaccinaţi, medicul răspunde că este posibil ca România să rămână la un aşa-numit „platou” cu un număr ridicat de infectări.

Citește și: Cum începe școala luni, 8 noiembrie. Declarațiile ministrului Educației despre noile reguli

„E greu de spus, personal nu cred asta (că va creşte numărul de cazuri – n.r.). Însă există un risc să ieşim mai greu din această fază descendentă.

Acest lucru mă îngrijorează mai tare.

Nu cred că  o să avem încă o fază ascendentă din cauza deschiderii şcolilor, dar este posibil ca deschiderea şcolilor să ne scoată pe un platou mult mai înalt decât speram dacă am fi continuat să coborâm rapid şi tocmai asta mă face să fiu un pic nedumerit; de ce am risca orice măsură de relaxare – practic deschiderea şcolii în format fizic este o măsură de relaxare, în mod evident – acuma, când încă avem un moment foarte pozitiv.

Vezi și: VACANȚĂ de iarnă mai scurtă pentru elevi. Cine merge la școală pe 3 ianuarie. Anunțul ministrului despre STRUCTURA anului școlar

Adică putem să mai aşteptăm încă două săptămâni şi să intrăm în zona de sub 3 la mie, când şcolile pot intra în scenariile din februarie, când am avut nişte scenarii foarte bine gândite din punct de vedere epidemiologic, să nu uităm asta”, adaugă medicul.

Sursă: G4media.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Miercuri, 30 noiembrie: Micii ambasadori ai Unirii concertează la Sebeș, în onoarea Zilei Naționale a României

Publicat

În întâmpinarea Zilei Naționale a României, sala de spectacole a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș va găzdui miercuri, 30 noiembrie, începând cu ora 16:30, un concert cu micii ambasadori ai Unirii.

La invitația Clubului Copiilor din Sebeș, vor participa mai multe ansambluri de copii din întreaga țară:

  • Codrulețul Găiești,
  • Pădureanca Hunedoara,
  • Hori și Joc din Baia Mare,
  • Bucură-te, București!,
  • Balada Dornelor,
  • Hora Timișului,
  • Cununița din Craiova,
  • Moineșteanca,
  • Fanfara Copiilor din Telciu,
  • Plaiuri Sebeșene,
  • grupuri vocale și soliști din: Suceava, Iași, Moinești, Bihor, Baia Mare, București, Craiova, Alba, alături de invitați speciali din Bulgaria.

Evenimentul este organizat de Palatul Copiilor Alba, Clubul Copiilor Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă CSM Unirea Alba Iulia: Crosul Unirii 2022 de la Alba Iulia

Publicat

Ediția a 53-a a competiției, desfășurată în Șanțurile Cetății din Alba Iulia, a fost organizată, sâmbătă dimineața, de Primăria Alba Iulia în parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal Alba Iulia.

La start s-au prezentat sute de alergători din toată țara și de toate vârstele iar la final toți participanții au primit câte un tricou iar primii trei clasați, la fiecare categorie de vârstă au fost recompensați cu diplome și medalii oferite de reprezentanții Primăriei Municipiului Alba Iulia, primarul Gabriel Pleșa – cel care a dat startul competiției respectiv viceprimarii Emil Popescu și Marius Filimon.

La una dintre categoriile de vârstă, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel a terminat cursa pe locul 3.

Trebuie spus că toți cei care au participat la eveniment sunt câștigători! Felicitări!

Comunicat de presă, CSM Unirea Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

„Jocul Călușerilor din județul Alba”: Proiect de cercetare și conservare, câștigat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

Publicat

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a câștigat un nou proiect la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) prin care va cerceta și va conserva jocul călușerilor din județul Alba. Proiectul a fost anunțat câștigător recent, în cadrul apelului de proiecte lansat de AFCN, urmând să se desfășoare pe parcursul anului 2023.

Scopul proiectului este recuperarea, conservarea și transmiterea jocului călușeresc ca parte importantă a folclorului coregrafic din județul Alba prin constituirea unei arhive cu documente scrise și audio – vizuale, dar și prin prezentarea acestuia în cadrul unor spectacole muzical-coregrafice itinerante.

Membrii echipei de proiect vor derula, pe parcursul a patru luni, o cercetare coregrafică în zona Valea Mureșului Mijlociu, Valea Sebeșului, Mocănimea Munților Apuseni și Podgoria Albei, în vederea identificării și culegerii jocurilor călușerești păstrate în memoria colectivă.

Activitatea de culegere și cercetare a proiectului se va organiza în localitățile: Vinerea, Săliștea, Șibot, Pianu, Blandiana, Vințu de Jos, Săsciori, Ceru Băcăinți, Almașu Mare, Zlatna, Stremț, Cricău – vetre folclorice în care s-au practicat aceste jocuri bărbătești. În lunile a cincea, a șasea, a șaptea și a opta ale proiectului, jocurile culese pe parcursul celor patru luni vor fi transcrise melodic și coregrafic, fiind incluse într-o carte care va fi tipărită. Concomitent se va realiza o expoziție fotografică și un film documentar.

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba nu este la prima finanțare obținută de la AFCN. În perioada 2011-2018 a implementat cu succes următoarele proiecte culturale finanțate de AFCN: Nunta în Transilvania – 3 ediții, Din comoara satelor – 2 ediții, Veste-n ţară ni s-o datu’ – Colinde din Transilvania, Haidăul – Joc fecioresc unic în România, Balada populară în zona folclorică Alba și Purtata – jocul fetelor si nevestelor de pe Târnave.

„Proiectul „Jocul Călușerilor din județul Alba” vine în completarea tuturor demersurilor realizate până acum de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în ceea ce privește culegerea, conservarea, valorificarea, promovarea folclorului muzical-coregrafic din județul Alba. Jocul Călușerilor din Transilvania se încadrează în Ritualul Călușului – inclus pe lista capodoperelor imateriale ale omenirii de către UNESCO. Prin acest demers, Centrul de Cultură „Augustin Bena” dorește atât aducerea în actualitate a jocului călușeresc, printr-o abordare alternativă: spectacol și expoziții de fotografie în spații convenționale și neconvenționale, editare de carte și realizare de film documentar, ilustrare în mediile virtuale, cât și conservarea și tezaurizarea acestui material”, a spus managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Alexandru Pal.

Călușarul/ Călușul este unul dintre cele mai importante dansuri tradiționale ale țării noastre. Dansul călușarilor este de origine precreștină, proclamând și străvechiul cult al Soarelui și reprezintă un simbol viu al culturii noastre

Dansul exprimă, atât prin vestimentație, cât și prin mișcările călușarilor, unicitatea poporului român. Jocul Călușerilor din Transilvania se încadrează în Ritualul Călușului. Dansul este un joc spectaculos, de virtuozitate și măiestrie coregrafică.

În majoritatea localităților din județul Alba jocurile călușerești se desfășoară de la Solstițiul de iarnă, încep la Crăciun și se încheie la Bobotează. Călușerul transilvănean este asociat cu cetele de colindători având rol de fertilitate și belșug, prin colindele cântate, prin urările adresate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Când vor fi plătite pensiile în luna decembrie. Ministrul Muncii spune că banii nu vor întârzia din cauza zilelor libere

Publicat

Toate pensiile românilor ar urma să fie achitate până în data de 15 decembrie, a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi. Potrivit acestuia, poștașii vor lucra și vineri, 2 decembrie, astfel încât pensiile nu vor întârzia din cauza zilelor libere din luna decembrie. 

Plata pensiilor în luna decembrie se va face după calendarul stabilit, astfel încât toate pensiile să fie achitate până în 15 decembrie, a declarat Marius Budăi, sâmbătă seara, la Antena 3.

„Am discutat deja cu Poşta Română, am găsit înțelegere astfel încât în data de 2 se vor efectua plăţi și imediat începând de luni se vor efectua plăți, astfel încât în același calendar până în 15 decembrie să achităm toate pensiile.

Se lucrează și pe data de 2 decembrie, factorii poștali vor duce pensiile acasă, iar cei care iau pe card, în perioada 12 – 14 ale lunii vor primi banii în cont. Pensionarii care încasează pensia prin factorul poștal îl va primi începând cu 2 decembrie, apoi continuăm cu plățile”, a explicat ministrul, la Antena 3.

sursa: antena3.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax