Eveniment
Operațiunea ”Turul Doi Înapoi”: Motivele pentru care Curtea de Apel Alba Iulia a respins o cerere de anualare a deciziei CCR

Curtea de Apel Alba Iulia, la fel ca alte 13 instanțe superioare din țară a fost ținta unui ”asalt concentrat” cu cereri de anulare a deciziei CCR din 2024 prin care s-au anulat alegerile preziențiale. În total în operațiunea ”Turul Doi Înapoi”, peste 130 de cereri au fost depuse la instanțele superioare din țară, 11 din ele fiind înregistrate pe rolul Curții de Apel Alba Iulia.
În data de 24 aprilie magistrații instanței din Alba Iulia au respins o cerere de anulare a deciziei CCR. Motivarea instanței a devenit publică fiind disponibilă pe portalul rejust.ro.
Reminim că tot pe 24 aprilie, lumea justiției și societatea română au fost bulversate de o decizie bizară a unui judecător de la Curtea de Apel Ploiești.
Magistratul Alexandru Vasile a decis joi suspendarea executării hotărârii prin care Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale din 2024. O zi mai târziu ÎCCJ a corectat decizia și a anulat decizia magistratului.
Cum au judecat magistrații Curții de Apel Alba Iulia
În linii mari, decizia Curții de Apel Alba Iulia, dar și celorlalte instanțe superioare din țară s-a bazat pe un simplu argument logic și juridic:
”În raport de aceste prevederi legale, Curtea (n.r. de Apel Alba Iulia) constată că nu există nicio dispoziţie legală care să instituie competenţa generală a instanţelor judecătoreşti în verificarea legalităţii deciziilor pronunţate de Curtea Constituţională.
Astfel, inadmisibilitatea acţiunii ca efect al constatării necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti în soluţionarea acestei cereri este motivată de natura juridică a actului a cărui anulare se solicită şi de temeiurile de drept ale acţiunii, hotărârea atacată nefiind un act administrativ/administrativ-jurisdicțional, deci neputând fi supusă controlului de legalitate realizat de instanţele de judecată; nici dispoziţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 şi nici dispoziţiile referitoare la căile de retractare prevăzute de C. proc. civ. nu sunt aplicabile actelor Curţii Constituţionale, instanţele judecătoreşti neavând competenţa de a se pronunţa asupra legalităţii acestora”, au notat magistrații.
Puteți citi motivare completă a Curții de Apel Alba Iulia, pe link-ul de mai jos:
Motivarea Curții de Apel Alba Iulia
De asemenea aceștia au mai punctat o serie de motive:
- Nu există temei legal ca instanțele judecătorești să controleze hotărârile Curții Constituționale.
- Hotărârea CCR nu este un act administrativ sau jurisdicțional administrativ, deci nu poate fi atacată în contencios administrativ.
- Dreptul la un proces echitabil (art. 6 CEDO) nu presupune posibilitatea atacării deciziilor Curții Constituționale, aceasta fiind o autoritate distinctă, situată în afara puterii judecătorești.
- Reclamanta nu poate invoca dispozițiile privind accesul la justiție sau principiile generale ale dreptului pentru a crea o competență ce nu există legal.
- Practica Înaltei Curți de Casație și Justiție este constantă în sensul inadmisibilității acțiunilor de anulare a hotărârilor Curții Constituționale.
Toate aceste motive au dus la respingerea cererii de anulare a deciziei CCR din 2024.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
luni, 28.04.2025 at 11:01
Mai daţi-o dracu cu logic şi juridic. Dacă CCR făcut ceva la care nu avea voie, de unde aţi scos acel logic şi juridic ? S-au transformat instanţele de judecată în instanţe politice. Că aşa le vrea PSD-ul.
Ronin
luni, 28.04.2025 at 12:45
Argumentele arătate în cuprinsul articolului sunt șubrede, au caracter cvasigeneral,lipsite de substanță juridică, o lălăială tautologică. Nici practica ICCJ nu este relevantă pt că evidențiază atitudinea obedientă față de puterea politică.In plus,Lumea Justiției a prezentat o hotărâre definitivă a Curții de Apel București prin care a fost anulată o hotărâre CCR. Așa că mai ușor cu necompetența generală a instanțelor de judecată.