Connect with us
Publicitate

Administrație

Organizarea alegerilor locale obligă primarii din Alba să taie din banii de investiţii. Vezi costurile anului electoral

Publicat

Organizarea alegerilor locale din iunie 2012 presupune costuri considerabile atât pentru Intituţia Prefectului, Ministerul Administraţiei şi Internelor, cât şi pentru administraţiile locale, care vor trebui să suporte de la buget cheltuielile cu amenajarea secţiilor de vot, indemnizaţiile membrilor birourilor de circumcripţie, protocolul şi personalul tehnic auxiliar. Anul electoral înseamnă un an în care primăriile, mai ales cele de comună trebuie să strângă cureaua, iar, pentru a suporta costurile, primarii trebuie să taie din banii alocaţi altor investiţii.

Pentru a vedea câţi bani au prevăzut în buget pentru alegerile din iunie şi mai ales dacă îşi permit aceste cheltuieli, ne-am adresat primarilor din comunele Bucium şi Cut, două administraţii locale din Alba care nu au beneficiat anul acesta de finanţare din Fondul de Rezervă al Guvernului.

Primarul Cornel Napău din comuna Bucium susţine că, pentru a organiza alegerile, va trebui să intre în banii prevăzuţi iniţial pentru investiţii la drumuri. Acesta ne-a declarat că şi-a rezervat 30.000 de lei pentru alegeri, din cei 80.000 de lei cu care vroia să repare drumurile din comună: „Este greu, dar degeaba ne plângem, pentru că nu ne bagă nimeni în seamă. Alegerile trebuie organizate, aşa că am prevăzut de la buget 30.000 de lei”. Tot 30.000 de lei va aloca şi administraţia locală din Cut pentru alegerile din iunie.

În hotărârea de Guvern din 12 martie 2012 se prevede ca Instituţia Prefectului să suporte costurile cu buletinele de vot, ştampilele de control, personalul tehnic de organizare, precum şi accesoriile ( de exemplu, tuşul şi tuşierele). Bani pentru hârtie, autocolante, ştampile de vot şi logistică vor veni din bugetul MAI, iar restul de cheltuieli, precum amenajarea secţiilor, indemnizaţiile membrilor birourilor de circumscripţie, protocolul şi personalul auxiliar suplimentar vor fi suportate de administraţiile locale.

Indemnizaţii de 85 de lei pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale de circumscripţii

Potrivit aceleiaşi hotărâri de Guvern, MAI va aloca, membrilor Biroului Electoral Central o indemnizaţie de 85 de lei pe zi de activitate , de la data încheierii procesului verbal de învestire. Tot de la MAI vor fi alocaţi 65 de lei pe zi de activitate pentru statisticienii, informaticienii şi personalul tehnic auxiliar.

Membrii birourilor electorale de circumscripţie beneficiază de o indemnizaţie de 85 lei pe zi de activitate. Statisticienii, informaticienii şi personalul tehnic auxiliar care participă la efectuarea operaţiunilor generate de activitatea acestor birouri primesc o indemnizaţie de 65 lei pe zi de activitate.

Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora vor beneficia de o indemnizaţie de 85 de lei pe zi de activitate , dar nu mai mult de 5 zile, iar ceilalţi membri ai birourilor electorale ale secţiilor de votare vor primi o indemnizaţie de 85 de lei pe zi, dar nu mai mult de 3 zile. Aceste costuri vor fi suportate de administraţiile locale.

Atât membri BPE cât şi statisticienii, informaticienii şi personalul auxiliar vor primi în plus câte 10 lei pe zi pentru cafea şi băuturi răcoritoare.

Pentru efectuarea cheltuielilor necesare în vederea pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale din anul 2012, se suplimentează bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor, al Autorităţii Electorale Permanente, al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, precum şi al Secretariatului General al Guvernului, pentru Institutul Naţional de Statistică, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012.

Sumele puse la dispoziţia autorităţilor şi instituţiilor publice prevăzute la alin. (1) şi rămase neutilizate se vor restitui în vederea reîntregirii Fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în termen de 60 de zile de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Pentru reducerea cheltuielilor necesare în vederea desfăşurării procesului electoral, primarii vor utiliza bunurile materiale recuperate de la alegerile anterioare şi aflate în stare bună.

În vederea acoperirii cheltuielilor suplimentare determinate de organizarea şi desfăşurarea alegerilor, consumul lunar de carburanţi şi cheltuielile privind convorbirile telefonice, corespunzătoare lunilor martie – iunie 2012, se suplimentează cu 50% faţă de normativele în vigoare, pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice implicate în organizarea alegerilor.

Vă prezentăm mai jos anexa la HCL 142-2012 privind cheltuielile necesare pentru organizarea alegerilor locale din 2012.

anexa HCL cheltuieli alegeri 2012

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate