Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Organizatorii de nunţi şi botezuri vor putea cere Fiscului alt plafon de încasări numerar de la persoane fizice. Noutăţi în legislaţia fiscală


Publicat

sala nuntaUn proiect de ordonanţă de urgenţă promovate de Ministerul de Finanţe propune un nou plafon pentru încasări în numerar pe zi, de la persoane fizice. Modificările urmează să intre în vigoare de la 1 august.

Astfel, organizatorii de nunţi şi botezuri vor putea solicita autorităţii fiscale, în cazuri justificate, aprobarea unui alt plafon de încasări, faţă de cel de 10.000 lei/persoană, în numerar, pe zi. Procedura de aplicare a acestor prevederi urmează să se aprobe prin OMFP până la 1 august 2016.

Legislaţia în vigoare (Legea 70/2015) prevede că operatiunile de încasări în numerar efectuate de entităţi de la persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/persoană. Sunt interzise încasările fragmentate de la o persoană în numerar pentru aceste tranzacţii cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum şi fragmentarea operaţiunilor cu valoare mai mare de 10.000 lei.

Aceste prevederi nu se aplică în cazul livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii care se efectuează cu plata în rate, dacă sunt încheiate contracte de vânzare-cumpărare cu plata în rate.

Potrivit proiectului MFP, de la 1 august, Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar si pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată publicată în Monitorul Oficial nr. 242 din 9 aprilie 2015, se modifică și se completează, după cum urmează:

“După articolul 4 se introduce un nou articol 4_1 cu următorul cuprins:

Art. 4_1

(1) Organizatorii de nunți și botezuri, pentru operațiunile de încasări în numerar pe zi, de la persoane fizice, pot solicita organului fiscal central competent în administrarea obligațiilor lor fiscale, în cazuri justificate, aprobarea unui alt plafon de încasări, decât cel stabilit la art. 4.

(2) Organul fiscal decide cu privire la cererea depusă, potrivit alin.(1), printr-o decizie. Decizia are valabilitate un an de la data comunicării și poate fi reînnoită la cererea solicitantului.

(3) Procedura de aplicare a prevederilor prezentului articol se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor publice”.

De asemenea, plafoanele-limită nu se aplică pentru următoarele operaţiuni:

– până în 1 august 2016: “retragerea de numerar din conturi deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de BNR pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal prevazute de lege si pentru alte operatiuni de plati efectuate catre persoanele fizice, altele decat cele prevazute la art. 4 alin. 4 (adică operatiunile de plati in numerar efectuate catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoană”;

– de la 1 august 2016: “retragerea de numerar din conturi deschise la instituţiile de credit sau la instituţiile care prestează servicii de plată şi care sunt autorizate de Banca Naţională a României pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal prevăzute de lege şi pentru alte operaţiuni de plăţi efectuate către persoanele fizice”.

În nota de fundamentare a proiectului se arată că o “serie de operatori economici au semnalat faptul că plafoanele de încasări și plăți stabilite de lege le îngreunează și chiar blochează achizițiile de la persoane fizice. În cazul operatorilor economici organizatori de evenimente speciale (nunți, botezuri), activitățile presupun achitarea contravalorii serviciilor prestate de către beneficiarii acestora, în cele mai multe cazuri, din sumele de bani în numerar (daruri), primite la aceste eveniment. Modificarea cadrului legal se impune cu atât mai mult cu cât astfel de activități au, de regulă, caracter ocazional și sezonier”.

surse: mfinante.ro, hotnews.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

De la 1 iunie, la plajă pe litoralul românesc, cu respectarea distanțării sociale între șezlonguri

Publicat

De la 1 iunie se deschid plajele turistice de pe litoralul românesc. Totuși, accesul pe plaja se va face după un set de reguli care a fost stabilit de autorități și care trebuie respectat întocmai de cei care merg la plajă, dar și de operatorii economici. 

Ordinul privind modalitatea în care vor funcționa plajele pe perioada stării de urgență a fost publicat în Monitorul Oficial.

Cele mai importate reguli atât pentru turiști dar și pentru operatorii economici sunt:

– distanță de doi metri (stânga/dreapta, faţă/spate) între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite şi, totodată, păstrarea unei distanţe de doi metri atât între turiştii care nu fac parte din aceeaşi familie, cât şi de către personalul angajat.

– Accesul la plajă se va realiza prin puncte semnalizate şi culoare unidirecţionale, iar servirea clienţilor se va face de către personalul angajat al plajei concesionate, fără deplasarea clienţilor în punctele de servire.

– Dacă limitele de capacitate stabilite sunt depăşite şi distanţa fizică nu poate fi menţinută, administratorii plajelor au obligaţia de a restricţiona accesul publicului.

– Patronii trebuie să își monitorizeze angajații, iar dacă aceștia prezintă simptome ale noului coronavirus, acest fapt trebuie anunțat la direcția de sănătate publică județeană.

– Operatorii economici trebuie să asigure  dispozitive şi produse biocide avizate necesare dezinfectării mâinilor personalului lucrător, a spaţiilor, facilităţilor, echipamentelor şi ustensilelor utilizate;

– Trebuie sp se ocupe și de igienizarea şi dezinfecţia cu substanţe biocide avizate, a tuturor spaţiilor, facilităţilor, echipamentelor, a grupurilor sanitare utilizate de personalul lucrător din cadrul operatorilor economici sau ale administratorilor, după caz, şi a celor utilizate de clienţi.

sursă: agerpres.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua Copilului sărbătorită la Sebeș: Ultima șansă de înscriere la ”Tombola copilăriei”, organizată de primărie

Publicat

Aproape 1000 de copii s-au înscris, până în dimineața zilei de sâmbătă, la tombola copilăriei, cu premii atractive, pregătite de Primăria Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Nu mai puțin de 35 de biciclete, 3 perechi de role, 10 mingi, 100 de rucsaci și măști colorate, vor fi oferite copiilor care ne-au trimis desene, mesaje, cântece și poezii, pentru a marca on-line ziua de 1 Iunie, la Sebeș.

Doritorii se pot înscrie la adresa de e-mail: 1iunie2020@primariasebes.ro și la numărul de telefon: 0372-930929.

Termenul limită este duminică, 31 mai 2020, ora 24.00.

Tombola va fi transmisă în direct, luni, 1 iunie 2020, începând cu ora 11.00, pe conturile de socializare: Dorin Nistor-Primar, Primăria Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș.

Premiile vor fi înmânate câștigătorilor prin grija organizatorilor.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fabrica de înghețată Alpin57 Lux din Sebes își reia activitatea. Toate măsurile dispuse de DSP au fost îndeplinite

Publicat

Fabrica de înghețată Alpin57 Lux din Sebeș își poate relua activitatea. Anunțul a fost făcut de directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, care a declarat că în urma unui control al inspectorilor, s-a constatat îndeplinirea măsurilor dispuse.

Reamintim că săptămâna trecută, la nivelul fabricii din Sebeș a izbucnit un focar de coronavirus, fiind infectați mai mulți angajați, apoi și contacți direcți ai acestora.

Cele mai recente cazuri de coronavirus care au legatură cu focarul din fabrică sunt trei persoane, contacți direcți ai angajaților, potrivit informării oficiale de sâmbătă 30 mai.

De asemenea, ”operatorul economic a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 10.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor igienico-sanitare, totodată specialiștii epidemiologi au stabilit ca principala cauza a infectărilor nepurtarea echipamentelor de protecție de către angajații unității, deși angajatorul le-a pus la dispoziție și au fost instruiți în acest sens”, au declarat reprezentanții DSP Alba, în 24 mai.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

151 cazuri noi de COVID-19 în România. Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 19.133. Date oficiale din 30 mai

Publicat

Numărul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 19.133 în România, potrivit datelor transmise sâmbăta, 30 mai, de Grupul de Comunicare Strategică. Sunt 151 cazuri noi, raportate în ultimele 24 de ore.

Până astăzi, 30 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.133 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.046 au fost declarate vindecate și externate.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 151 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 160 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.993 de persoane. Alte 98.403 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate