Connect with us
Advertisement

Actualitate

Organizatorii de nunţi şi botezuri vor putea cere Fiscului alt plafon de încasări numerar de la persoane fizice. Noutăţi în legislaţia fiscală

Publicat

sala nunta Un proiect de ordonanţă de urgenţă promovate de Ministerul de Finanţe propune un nou plafon pentru încasări în numerar pe zi, de la persoane fizice. Modificările urmează să intre în vigoare de la 1 august.

Astfel, organizatorii de nunţi şi botezuri vor putea solicita autorităţii fiscale, în cazuri justificate, aprobarea unui alt plafon de încasări, faţă de cel de 10.000 lei/persoană, în numerar, pe zi. Procedura de aplicare a acestor prevederi urmează să se aprobe prin OMFP până la 1 august 2016.

Legislaţia în vigoare (Legea 70/2015) prevede că operatiunile de încasări în numerar efectuate de entităţi de la persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/persoană. Sunt interzise încasările fragmentate de la o persoană în numerar pentru aceste tranzacţii cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum şi fragmentarea operaţiunilor cu valoare mai mare de 10.000 lei.

Aceste prevederi nu se aplică în cazul livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii care se efectuează cu plata în rate, dacă sunt încheiate contracte de vânzare-cumpărare cu plata în rate.

Potrivit proiectului MFP, de la 1 august, Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar si pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată publicată în Monitorul Oficial nr. 242 din 9 aprilie 2015, se modifică și se completează, după cum urmează:

“După articolul 4 se introduce un nou articol 4_1 cu următorul cuprins:

Art. 4_1

(1) Organizatorii de nunți și botezuri, pentru operațiunile de încasări în numerar pe zi, de la persoane fizice, pot solicita organului fiscal central competent în administrarea obligațiilor lor fiscale, în cazuri justificate, aprobarea unui alt plafon de încasări, decât cel stabilit la art. 4.

(2) Organul fiscal decide cu privire la cererea depusă, potrivit alin.(1), printr-o decizie. Decizia are valabilitate un an de la data comunicării și poate fi reînnoită la cererea solicitantului.

(3) Procedura de aplicare a prevederilor prezentului articol se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor publice”.

De asemenea, plafoanele-limită nu se aplică pentru următoarele operaţiuni:

– până în 1 august 2016: “retragerea de numerar din conturi deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de BNR pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal prevazute de lege si pentru alte operatiuni de plati efectuate catre persoanele fizice, altele decat cele prevazute la art. 4 alin. 4 (adică operatiunile de plati in numerar efectuate catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoană”;

– de la 1 august 2016: “retragerea de numerar din conturi deschise la instituţiile de credit sau la instituţiile care prestează servicii de plată şi care sunt autorizate de Banca Naţională a României pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal prevăzute de lege şi pentru alte operaţiuni de plăţi efectuate către persoanele fizice”.

În nota de fundamentare a proiectului se arată că o “serie de operatori economici au semnalat faptul că plafoanele de încasări și plăți stabilite de lege le îngreunează și chiar blochează achizițiile de la persoane fizice. În cazul operatorilor economici organizatori de evenimente speciale (nunți, botezuri), activitățile presupun achitarea contravalorii serviciilor prestate de către beneficiarii acestora, în cele mai multe cazuri, din sumele de bani în numerar (daruri), primite la aceste eveniment. Modificarea cadrului legal se impune cu atât mai mult cu cât astfel de activități au, de regulă, caracter ocazional și sezonier”.

surse: mfinante.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement