Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Orionide: Ploaie de stele căzătoare în noaptea de 21 spre 22 octombrie. Pământul străbate un nor de praf lăsat de comenta Halley

Publicat

Orionide 2023: Ploaie de stele căzătoare în noaptea de 21 spre 22 octombrie: În noaptea de sâmbătă spre duminică (21 spre 22 octombrie) va avea loc un fenomen astronomic inedit – Orionidele, o ploaie de stele căzătoare.

Oamenii de știință spun că Pământul va trece printr-un nor de praf, care a făcut cândva parte din coada cometei Halley, iar cel puțin 20 de stele căzătoare pot fi observate pe oră, pe timpul nopții.

Orionidele sunt o ploaie de meteori care apar în mod regulat în timpul lunii octombrie, atunci când Pământul trece prin traiectoria cometei Halley.

Această cometă, una dintre cele mai cunoscute și observate comete periodice, lasă în urmă un traseu de particule de praf și detritus în spațiu.

Atunci când Pământul trece prin acest traseu în octombrie, particulele de praf se ciocnesc cu atmosfera Pământului și ard, creând ceea ce observăm ca „stele căzătoare” sau meteori.

Orionidele sunt numite astfel deoarece radiază din constelația Orion, adică punctul din cer de unde par să provină meteori.

FOTO perseide 2023: Cea mai frumoasă stea căzătoare, surprinsă în județul Alba, la Curmături. Imagini extraordinare

Această ploaie de meteori poate fi observată în emisfera nordică a Pământului, dar este mai bine vizibilă în emisfera nordică, unde Orion se află mai sus pe cer în timpul nopții.

Perioada maximă de activitate a Orionidelor variază, dar de obicei cade în jurul datei de 20-22 octombrie.

În acest moment, pot fi observate un număr mai mare de meteori pe oră.

Pentru a observa Orionidele, este recomandat să te îndepărtezi de zonele cu poluare luminoasă, să aștepți ca ochii tăi să se obișnuiască cu întunericul și să privești în direcția constelației Orion.

Cu puțin noroc, vei putea observa aceste meteori strălucind pe cer.

Cometa Halley, denumită după astronomul englez Edmond Halley, este una dintre cele mai cunoscute și observate comete periodice din sistemul solar.

Această cometă a fost numită după Halley datorită contribuției sale la observarea și calcularea traiectoriei cometei.

Cometa Halley este cunoscută pentru că revine în apropierea Pământului la fiecare 76 de ani, ceea ce face ca aparițiile sale să fie destul de rare în timpul unei vieți umane.

Foto: Ștefan Pop-Coț, vicepreședintele Societății Române pentru Astronomie Culturală (cu acodul autorului).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Budică Manuela

    duminică, 22.10.2023 at 03:41

    Mie mi a plăcut articolul interesant și bine venit, explicat ,detaliat ,documentat, ceva cunoscut dar și plin de noutăți , dacă pune faptul că nu dețineam ,atâtea amănunte ,interesante și nici nu mai știam de ploaia de stele din octombrie!
    felicitări!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax