Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

MEGA SCHIMBĂRI de la Guvern: ”Taxă de lăcomie” la bănci. Facilități pentru firmele de construcții. Retrageri Pilonul II

Publicat

teodorovici 3

Băncile vor fi taxate diferențiat, „de lăcomie”,  în 2019, în funcție de ROBOR a anunțat ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici . Cu cât acest indice este mai mare, cu atât mai mari vor fi taxele. Guvernul pregătește un OUG gigant care care va aduce numeroase schimbări în economie. OUG va fi adoptată până la finalul anului, a declarat astă seară ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la guvern.

Teodorovici a citat numai o parte din OUG, restul urmând să fie detaliat „în zilele următoare”.

Iată principalele modificări prezentate de Teodorovici:

-Se va înfiinţa Fondul de Cercetare şi Invetiţii, care va avea un buget de aproximativ un miliard de euro. Pentru investiţii în infrastructură, sănătate şi educaţie.

-Pensii şi salarii în 2019: Vor fi asigurate pensiile şi salariile de la 1 ianuarie 2019 şi se vor acorda şi creşteri salariale conform legii grilei de salarizare unitară.

Punctul de pensie se va majora de la 1 septembrie cu 15%. Va continua şi acordarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari. 1.450 de lei va fi valoarea unui voucher.

Salariile profesorilor vor creşte  din 1 septembrie la nivelul aferent anului 2022 din legea salarizării. Un plus de 15%

-Companiile de stat vor vira dividende 35% din sumele de investiţii nerealizate

-Taxele de viciu nu vor mai merge la ministere, vor intra la bugetul de stat şi vor fi virate de-acolo către sănătate şi cultură. Accizele la tutun se vor recalcula conform Directivei europene în domeniu. Nu e o majorare de la guvern.

-Gazele – plafon la 68 de lei pe megawatt oră: Teodorovici spune că Există un comportament incorect faţă de România a companiilor din energie. În setorul de gaze sunt preţuri foarte mari între preţul de producţie. Va exista un plafon de vânzare de 68 lei – Mw/h pe un an de zile. Preţul nu poate depăşi 68 de lei indiferent de furnizor. Preţul e acum de 3 ori mai mare decât preţul de producţie.

Pilonul II de pensii: Comisioanele de administrare vor fi reduse. Comisionul de 0,05% din active se modifică funcţie de performanţa asigurătorului.  Persoanele trebuie să se poată retrage, dar numai după o contribuție de 5 ani. Banii se vor putea retrage cu un comision de retragere de 2%.

-Facilităţi pentru angajaţii în construcţii: În construcţii se reduc contribuţiile sociale. Salariul minim  va fi de 3.000 de lei (brut). Angajaţii rămân asiguraţi la pensii şi sănătate.

-Se majorează tarifele ANRE şi ANCOM la 3%

-”Taxa pe lăcomie” pentru bănci:  De la 1 ianuarie punem o taxă pe activele financiare dacă dobânda depăşeşte cu un anumit cuantum ROBOR la 3 şi la 6 luni. Dacă depăşesc cu 1,5, taxa e de la 0,4% între, între 2% şi 2,5%, taxa e de 0,6%, între 2,5 şi 3%, taxa e de 0,8%. Ce depăşeşte 3%, taxa este 0,9% şi se majorează cu 0,2 puncte procentuale pentru fiecare procent în plus. 

Proiectul de ordonanță de urgență cuprinde modificările impuse de Guvern, iar aceasta va fi adoptată până la sfărșitul anului spune Teodorovici.

-Punctul de pensie: Conform documentului Guvernului, punctul de pensie va crește, de la 1 septembrie la 1.265 de lei, cu o mărire de 15% în comparație cu 1.100 de lei cât va fi de la 1 ianuare 2019.

UPDATE: LISTA principalelor măsuri anunțate de ministrul de Finanțe: 

  • Plafonarea prețului la gaze pentru o perioadă de trei ani: limitare la 68 de lei megawatt/oră
  • În cazul Pilonului II de pensii: fondurile pot investi în parteneriate public-private; comisionul de administrare scade de la 2,5% la 1%; al doilea comision de 0.05% din active se modifică în funcție de performanța fondului; o persoană se poate retrage, dar nu mai devreme de 5 ani, iar în momentul în care se retrage înainte de deschiderea dreptului la pensie privată activele se transferă cu un comision de retragere de 2% din aceste active
  • Taxa pe viciu va merge direct în bugetul de stat, iar de aici va fi redirecționată către sănătate, cultură, etc.
  • Fondul de dezvoltare și investiții va avea o valoare de 10 miliarde de euro. Pot fi finanțate proiecte vizând domeniile de sănătate, educație, apă – canalizare, rețele energie electrică și gaz, transport – drumuri, Cultură, infrastructură sportivă. Nicio autoritate locală nu poate avea mai mult de două proiecte în același timp. Pot aplica și universitățile
  • Fondul de finanțare a parteneriatelor public-private, la nivelul SGG, la Comisia Națională de Prognoză de unde se fac finanțările către instituțiile publice care intră în aceste proiecte.
  • Programul privind stațiunile balneare, finanțat din bugetul SGG, prin bugetul Comisiei de Prognoză, alocare bugetare de aproximativ 310 milioane de lei în 2019. Plafonul maxim va fi de 200.000 de euro pe proiect.
  • Programul gROwth: construcția a 1.000 de grădinițe. Alocările bugetare vor fi de până la 500.000 de euro.
  • Punctul de pensie crește la 1.265 de lei de la 1 septembrie 2019. Indemnizația socială va fi de la 1 septembrie de 704 lei
  • În sectorul de educație salariul va crește de la 1 septembrie 2020 cu ce era prevăzut în legea salarizării pentru 2022.
  • În sectorul construcțiilor vor fi reduse contribuțiile sociale ale salariaților cu 3,75%.
  • Va continua oferirea voucherelor de vacanță pentru personalul bugetar, la nivelul 1.450 lei, adică la vechiul salariu minim, nu cel majorat de la 1 ianuarie 2019.
  • Ministrul de Finanțe poate aproba limite lunare pentru creditele de angajament pentru ordonatorii de credite finanțați integral de la bugetul de stat, poate să modifice limitele în cazuri deosebite.
  • La companiile de stat, acestea vor vira în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare aferente anului 2018, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, 35% din sumele pentru investițiile care au rămas nerealizate. 
  • Începând de la 1 ianuarie 2019 se va plafona preţul la gazele naturale la 68 lei/MWh. Măsura se va aplica până în 28 februarie 2022.
  • Proiectele europene urmează să fie în sarcina şi la decizia autorităţilor de management, acestea urmând a spune da sau nu pe contractele de atribuire.

Teodorovici a făcut și precizări despre fondul de investiții de 10 miliarde de euro și despre scăderea taxelor în domeniul construcțiilor. De asemenea, a anunțat o creștere a punctului de pensie.

Acestea sunt câteva dintre măsurile din domeniul fiscal bugetar prevăzute pentru 2019.

Anunțul privind taxa pe bănci vine la două zile după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat un atac la adresa băncilor.

„Sistemul bancar nu sprijină economia, este cu mult sub media europeană şi avem cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi cele la depozite. Diferenţa este de 7%, în România, în condiţiile în care în UE este această diferenţă de 2,1%. Şi acolo sistemul bancar sprijină economia, la noi nu. În schimb te întrebi: ‘Domnule, pe ce fac profit dacă nu sprijină economia?’ Pe jocul cu ROBOR-ul, pe care îl stabilesc între dumnealor”, a spus Dragnea duminică.

Teodorovici a spus marți că este vorba despre o măsură „care să protejeze românul”. 

„Știm că profitul este printre cele mai mari la nivel european, știm nivelul creditelor neperformate, care se vând la firme din grup. Aud că băncile sunt parteneri loiali în economie. Eu știu că ambii parteneri trebuie să câștige”, a spus ministrul.

„Știm foarte bine diferența dintre dobânda la depozite și la credite, reprezintă pentru bănci un profit. Putem și noi, ca Guvern, să aplicăm niște măsuri”, a continuat el.

Astfel, taxa este 0 dacă nivelul mediu al ROBOR la 3 şi 6 luni rămâne la 1,5% sau mai mic. Taxa va fi 0,2%, dacă media nivelului ROBOR la 3 şi 6 luni este cuprinsă între 1,5 şi 2% şi creşte la 0,4%, dacă media ROBOR este între 2 – 2,5%, inclusiv.

Taxa creşte la 0,6% dacă media ROBOR este între 2,5 – 3% şi la 0,9%, dacă Robor este între 3 – 3,5%. Dacă media trimestrială ROBOR depăşeşte cu peste 2 puncte procentuale pragul de referinţă, taxa de 0,9 % creşte progresiv cu câte 0,3 puncte procentuale la fiecare depăşire de 0,5 puncte procentual.

„În funcție de lăcomia băncilor, vom vedea impactul acestei măsuri”, a mai spus ministrul. 

sursa: digi24.ro, economica.net, evz.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax