Connect with us
Advertisement

Actualitate

(P) Cum să alegi corect încălțămintea pentru copilul tău?

pantofi copii incaltaminte copii

Publicat

De îndată ce bebelușul tău a început să meargă, probabil ți-ai pus o grămadă de întrebări legate de încălțămintea de copii pe care o va purta, fie că e vorba de ghetuțe, sandale sau pantofiori, depinde de sezonul în care acesta face primii pași. Nu știi ce număr trebuie să-i cumperi, din ce material să fie, ce fel de talpă să aibă, ca nu care cumva să-i deformeze mersul.

Iată un mic ghid care te va face să înțelegi de ce anume să ții cont înainte să-i cumperi copilașului tău prima sa încălțăminte.

Talpă rigidă sau flexibilă?

Răspunsul este unul clar: talpă flexibilă! Pentru că mersul bebelușului tău este în formare, el are nevoie de încălțăminte care să-i permită să meargă corect cu ușurință, pentru a nu-i deforma mersul sau chiar piciorușul, în cazul copiilor care suferă de deformări ale piciorului de tipul tal valg.

Ghetuțele să fie înalte sau nu?

Indicat ar fi să nu fie peste glezna piciorului, așa cum cred unii că îl ajută să-și țină glezna fixă, deoarece nu are nevoie de asta. Bebelușul învață să meargă corect numai în momentul în care piciorul său are libertate de mișcare, nu e necesar să poarte ghete de copii înalte. Cât despre faptul că „e frig afară și îi îngheață copilului piciorul cu glezna goală”, lucrurile nu stau chiar așa. Îl poți îmbrăca într-un combinezon sau într-o pereche de pantaloni mai lungi care să-i acopere piciorul, nu e ca și cum va fi cu pielea goală.

Cum trebuie să arate sandalele?

Dacă te întrebi cum să fie la vârf sandalele, închise sau deschise, de preferat ar fi să fie închise, pentru că nu îți dorești ca piciorul lui să alunece des sau să se lovească peste tot la degete. Și stai liniștită, nu îi va fi cald în sandale închise, deoarece materialele din care este confecționată încălțămintea de vară pentru copii nu va permite acest lucru. Dacă nu vrei să transpire, nu-i pune șosetuțe în sandale.

Poți să-i dai încălțăminte second-hand, poate doar de la fratele mai mare?

Deși pare tentant pentru că sunt foarte bine întreținute și te scutește pe tine de o cheltuială în plus, recomandat ar fi să nu faci asta, dintr-un singur motiv: poate că nu știai, dar încălțămintea de copii capătă forma piciorului care o poartă prima dată, astfel că nu ajută cu nimic copilașul care abia atunci învață să meargă în propriul său ritm.

De unde știi ce număr să-i cumperi?

În primul rând, nu întreba alte mămici ce mărime purtau copiii lor când erau de vârsta bebelușului tău, deoarece nu te va ajuta cu nimic. Copiii sunt diferiți și cresc în propriul ritm. Cel mai bine este să-i măsori frecvent piciorul și să-i alegi încălțăminte un pic mai mare decât lungimea acestuia, dar nu cu un număr mai mare. Iar atunci când probează, fii atentă să nu se miște prea mult călcâiul în pantof, ci doar cât să reușești să bagi degetul mic. Așa te asiguri că mărimea e cea potrivită.

Care este cel mai bun material?

Cel mai indicat ar fi alegi încălțăminte care permite piciorului să respire, cum ar fi pânza sau pielea, în niciun caz plastic sau cauciuc, oricât de simpatici ar părea acei pantofiori, pentru că nu vrei să-i transpire piciorul, mai ales în sezonul cald.

Prin casă e nevoie să-i dai papuci sau poți să-l lași  în șosete?

Dacă în casă este cald, ideal ar fi să stea desculț sau în șosete. Papucii de casă, în general, nu țin piciorul fix și-l lasă să alunece în voia sorții, îngreunând astfel mersul pe care abia îl învață. Pe piață există o grămadă de produse care mai de care mai simpatice, dar asta nu înseamnă că orice e dat spre vânzare este și util sau sănătos pentru copilul tău. Orientează-te spre acele branduri care pun accent pe siguranța și sănătatea celui mic, chiar dacă uneori calitatea costă mai mult. Doar vrei ce-i mai bun pentru copilașul tău, nu?

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement