Actualitate
(P) Oameni care ne inspiră. Două exemple de succes ale Star Transmission & Star Assembly
Oameni care ne inspiră. Tineri, entuziaști și cu atitudinea potrivită, colegii noștri Cătălin Arion și Cătălin Pop sunt două exemple de succes ale Star Transmission & Star Assembly. În rândurile ce urmează, cei doi ne vor prezenta propriile accepțiuni ale leadership-ului și liderului de echipă.
1. Cum te numești, câți ani ai, ce poziție ocupi și de câtă vreme lucrezi aici?
Cătălin Arion: Mă numesc Cătălin Arion, am 29 de ani, lucrez în cadrul Star Transmission și Star Assembly de peste 5 ani. În prezent ocup funcția de șef birou financiar în cadrul Star Transmission la Cugir.
Cătălin Pop: Mă numesc Cătălin Marius Pop, am 29 de ani, ocup poziția de șef birou în cadrul departamentului de producție. Lucrez în compania Star Assembly din august 2014.
2. Poți descrie, pe scurt, traiectoria ta profesională în cadrul firmei?
Cătălin Arion: Cariera mea la Star Transmission și Star Assembly a început în decembrie 2013, ca economist în management. Star Assembly abia se înființase, echipa era relativ nouă și am învățat totul împreună. Am implementat metode și procese de lucru practicate în cadrul Daimler AG, adaptate nevoilor și legislației românești și am identificat punctele tari și punctele de îmbunătățit în aria noastră de activitate. În octombrie 2018 am absolvit programul intern Star Academy, iar începând cu luna februarie, am preluat funcția de șef birou financiar la Star Transmission.
Cătălin Marius Pop: Am început activitatea în cadrul Star Assembly în funcția de inginer planificare în proiectul NAG3, aflat atunci în faza de construcție. Pe parcursul celor aproape trei ani petrecuți în această funcție, am dobândit multe cunoștințe și abilități, care au contribuit la dezvoltarea mea în cadrul companiei. Astfel, m-am alăturat programului Star Academy, în urma căruia am acceptat provocarea colegilor din producție.
3. În alegerea unui nou membru în echipă, care sunt “skills”-urile pe care le cauți la acea persoană?
Cătălin Arion: Pentru mine cel mai important “skill”, că e vorba de candidați sau colegi, este atitudinea potrivită; orice lucru poate fi învățat, atâta timp cât atitudinea față de muncă și față de colegi este potrivită, deschisă și orientată către progres. Este important să te poți identifica cu ceea ce faci și cu obiectivele echipei.
Cătălin Marius Pop: Asemenea colegului meu, sunt de părere că atitudinea potrivită este un must-have. Modul în care gândești și acționezi te influențează pe toate planurile, pentru că niciodată nu te oprești din a fi tu însuți. În ceea ce privește partea profesională, atitudinea potrivită te deschide colaborării, întărește legăturile între membri și contribuie la productivitatea echipei.
4. Cum faci față stresului și situațiilor presante?
Cătălin Arion: Am o minge anti stres și încerc să fac sport după serviciu.
Cătălin Marius Pop: Felul în care reacționez la stres diferă în funcție de situație, însă discuțiile cu colegii sau cu superiorul direct sunt întotdeauna benefice.
5. Cum te-ar descrie echipa ta, în 2-3 cuvinte?
Cătălin Arion: Având în vedere timpul foarte scurt de când am preluat această funcție și echipă, nu pot să răspund încă la întrebare, dar promit să revin cu un răspuns peste câtva timp.
Ceea ce îmi doresc este o cooperare strânsă cu echipa, iar împreună să întărim reciproc ca să facem față oricărei provocări.
Cătălin Marius Pop: Team player, “the good guy”.
6. Cum ți-ai descrie stilul de leadership?
Cătălin Arion: Stilul fiecăruia diferă în funcție de situația în sine și de oameni, dar în majoritatea timpului, domină cel democratic. Doar lucrând împreună și fiind deschiși la opinii, critică și soluții obținem ce ne propunem, iar asta presupune automat o înțelegere mutuală și o cunoaștere comună a scopului. Stilul tău decide direcția echipei în atingerea obiectivelor, adaptarea în funcție de solicitări, colaborarea pe termen lung și asigurarea, sau nu, a unui climat de lucru adecvat. Ce este iarăși foarte important în „aplicarea“ unui stil de management sau altul, este să fii un bun mediator și ascultător.
Cătălin Marius Pop: Situații diferite cer reacții diferite, dar în mare parte a timpului, stilul meu este unul colaborativ. Indiferent de abordarea pe care o ai în lucrul cu echipa ta, important este să ai încredere în abilitățile oamenilor tăi și să îi poți ghida să muncească mai eficient, iar împreună să obținem rezultatele vizate. Ești mai puternic în echipă decât ca individ, de aceea încurajez colaborarea pe cât posibil. Cu cât ești mai deschis și încurajezi schimbul de informații, cu atât mai mare este șansa de a te dezvolta și implementa soluții creative la rezolvarea de probleme. Problemele și soluțiile sunt discutate în echipă și rezolvate în același fel.
7. Cum faci divizarea sarcinilor în echipă?
Cătălin Arion: Trebuie să te asiguri că toți membrii echipei au un volum de lucru adecvat și echitabil. Sarcinile noi sunt distribuite în cadrul ședințelor de echipă, în primă fază, pe bază de voluntariat. În cazul în care nu există voluntari, deleg atunci responsabilitatea colegului cu activitatea cea mai apropiată de sarcina respectivă și, bineînțeles, luând în considerare și activitățile în curs. Orice problemă ar apărea, ne oferim sprijin reciproc.
Cătălin Marius Pop: Delegarea eficientă a sarcinilor trebuie să ajute echipa să funcționeze ca o mașinărie. Atunci când deleg sarcini noi, iau în calcul cunoștințele fiecăruia în situația de rezolvat și volumul de lucru curent. Totuși, o mică provocare nu strică niciodată nimănui. Responsabilitatea liderului de echipă nu se încheie însă aici; nu este suficient să delegi sarcina și să aștepți rezultatul, trebuie să fii acolo să oferi sprijin și informații pe parcursul întregului proces.
8. Care sunt, în opinia ta, strategiile care îți garantează o echipă de succes?
Cătălin Arion: O echipă de succes există doar cu oameni dedicați și competenți, motiv pentru care este important să investești în dezvoltarea oamenilor și să promovezi, prin exemplul propriu, dezvoltarea continuă. Astfel, crești eficiența, gradul de încredere și de colaborare și încurajezi transferul de cunoștințe. De asemenea, dacă aloci puțin timp să reflectezi la modul în care îți poți îmbunătăți job-ul pe care îl faci, te va ajuta pe termen lung.
Cătălin Marius Pop: Aș vorbi atât de strategii, cât și de atitudinile necesare succesului. În primul rând, implicare în cunoașterea membrilor și abilităților acestora. În al doilea rând, ca lider, ești responsabil de dezvoltarea unui climat de lucru în care să domine atitudinea pozitivă, să încurajezi echipa să vină cu rezultate, să se dezvolte continuu și să își asume provocări noi. Pentru că acționăm conform și pentru un scop comun, trebuie să ne asigurăm că această colaborare trece de granițele departamentului către ceilalți colegi.
9. Ai un mesaj personal pentru colegii tăi?
Cătălin Arion: Le mulțumesc pentru primirea caldă în colectiv și sunt convins că vom face o treabă foarte bună și că ne vom și distra pe parcurs.
Cătălin Marius Pop: Mi-ați demonstrat de multe ori că sunteți o echipă de succes! Keep up the good work!
Despre Star Assembly și Star Transmission
Star Assembly și Star Transmission, subsidiarele Daimler de la Sebeș și Cugir, sunt piloni cheie în rețeaua globală de producție powertrain Mercedes-Benz Cars și numără în prezent peste 3.000 de angajați. În cadrul Star Assembly sunt asamblate cutii de viteze automate cu dublu ambreiaj în șapte și opt trepte, precum și transmisii cu nouă trepte de viteză pentru Mercedes-Benz.
La sediul Star Transmission sunt produse roţi dinţate, componente prelucrate mecanic pentru motoare, transmisii, țevi de înaltă presiune și sisteme de direcţie. În plus, aici funcționează Centrul de Tehnologii, precum şi un spaţiu de instruire.
Subsidiara Star Assembly a fost înfiinţată în anul 2013 la Sebeş, iar lansarea producţiei cutiei de viteze automate cu cinci trepte s-a realizat în acelaşi an. Producția cutiei de viteze automată nouă trepte, 9G-Tronic, este realizată în același spațiu. Cu sprijinul Guvernului României, Star Transmission este una dintre primele companii din România care oferă un sistem de învățământ dual, pe baza modelului Baden-Württemberg.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News