Actualitate
Până la 20.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Înscrierile încep în martie
Persoanele fizice care doresc instalarea de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică vor putea primi până la 20.000 de lei de la stat. Înscrierile în program se vor putea face începând cu luna martie, potrivit preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică.
Ghidul de finanțare a Programului prin care statul oferă până la 20.000 de lei persoanelor fizice a fost publicat în Monitorul Oficial, la sfârșitul anului 2018.
Obiectul programului îl reprezintă finanțarea achiziționării și instalării sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante. Scopul îl reprezintă creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și livrarea surplusului în sistemul energetic național.
Președintele AFM a amintit, într-o declarație acordată pentru Economica.net, că fondurile pentru program acoperă instalarea de panouri fotovoltaice pentru 30.000 de locuinţe la nivel naţional. Acestea se vor acorda pe sistemul „primul venit, primul servit”, deci în ordinea înscrierii în program.
„Intâi trebuie să dăm drumul la sesiunea de acreditare a firmelor care montează. Vreau să o facem cât mai repede, poate chiar într-o săptămână, mai am nevoie de un răspuns de la Ministerul Dezvoltării. După ce acredităm instalatorii, vom face publice listele şi estimez că în martie, cel mai probabil la jumătatea lunii martie să poată să înceapă înscrierea persoanelor fizce”, a declarat Cornel Brezuică, pentru Economica.net.
Cheltuieli eligibile
Potrivit Ghidului publicat în Monitorul Oficial, sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele:
a) cheltuielile cu achiziția sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, având ca principale părți componente:
- panouri fotovoltaice;
- invertor/invertoare;
- materiale conexiuni;
- structura de montaj a sistemului;
- modul de comunicație;
- contor inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice și care permite colectarea și transmiterea datelor relevante de la distanță, în format electronic;
- tablou electric curent continuu/curent alternativ;
b) cheltuielile cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice;
c) TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
Finanțarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanțată de Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența se suportă de către beneficiarul final.
Etape
Etapele programului sunt următoarele:
- publicarea pe pagina de internet a Autorității a informațiilor necesare demarării programului;
- validarea, încheierea contractelor cu instalatorii și publicarea listei acestora;
- înscrierea solicitanților, rezervarea sumelor aferente finanțării și aprobarea solicitanților;
- obținerea ATR și încheierea contractelor de finanțare nerambursabilă;
- implementarea proiectului;
- decontarea și plata sumelor solicitate de către instalatorii validați;
- monitorizarea beneficiarilor finali.
Potrivit Ghidului publicat, programul are caracter multianual și se aplică la nivel național, pe regiuni, după cum urmează:
- Regiunea București-Ilfov;
- Regiunea NE – județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui;
- Regiunea SE – județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea și Tulcea;
- Regiunea SM – județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman;
- Regiunea SV – județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea;
- Regiunea V – județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș;
- Regiunea NV – județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Maramureș;
- Regiunea C – județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu
sursa: economica.net, lege5.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News