Actualitate
Parcul Industrial Cugir, după 10 ani: Investiţii în infrastructură, modernizare şi planuri de extindere a producţiei
Parcul Industrial Cugir a împlinit, în această săptămână, 10 ani de la înfiinţare, ocazie cu care administratorul unic al acestuia, Emil Muntean a prezentat situaţia economică şi investiţiile viitoare.
În Parcul Industrial Cugir îşi desfăşoară activitatea un număr de 33 de societăți de producție industrială și servicii, cu peste 400 de angajaţi. Acestea activează în domenii ca: prelucrări mecanice prin așchiere, tratamente termice, reparații utilaje industriale, confecții metalice, prelucrarea lemnului, prelucrarea pielii, producție de mobilă, comerț cu amănuntul, consultanță tehnică, economică, juridică, CAR, școala de șoferi, fabricarea articolelor de papetărie, croitorie.
În aceşti ani, au fost efectuate lucrări de amenajare și igienizare, reparații la spaţiile PIC. La finele anului 2011, volumul de investiții în Parcul Industrial Cugir era de 1.631.703 lei, pentru rețele proprii de distribuție utilități (gaz, apă și canalizare, energie electrică – cu post de transformare); iluminat perimetral, amenajarea parcării, reabilitarea fațadei sediului administrativ, reamenajarea spațiilor proprii prin recompartimentări, tencuieli, zugrăveli și lucrări la instalațiile sanitare.
În 2012, a demarat o nouă investiție de proporții pentru reabilitarea și modernizare căilor de acces și transport în parcul industrial. La finalizarea acesteia, se va aplica Regulamentul de organizare și funcționare a Parcului Industrial Cugir, care prevede modalitatea de a utiliza corect infrastructura (utilizarea parcărilor amenajate, respectarea semnelor de circulație în interiorul incintei, accesul pe bază de legitimație etc.).
Din 2005, Parcul Industrial Cugir a devenit membru principal al Asociației Parcurilor Industriale,Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România (APITSIAR), asociație menită să asigure un climat economic și de afaceri eficient pentru toate parcurile industriale şi să coreleze standardele industriale cu cele ale Uniunii Europene, pentru dezvoltarea mediului de afaceri în plan local, național și european.
Din martie 2012, funcţionează Polul de Competitivitate Prelucrări Metale Transilvania, un Cluster Inovativ Național, cu sediul în cadrul Parcului Industrial Cugir (unul dintre membrii fondatori). Scopul asocierii este creșterea competitivității firmelor prin accesul la consultanță și la cercetare aplicată. Îi are ca inițiatori pe Consiliul Județean Alba, Agenția pentru Dezvoltare Centru, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Parcul Industrial Cugir, Primăria Alba Iulia și Primăria Cugir,
De asemenea, PIC este membru partener uniunea interprofesională şi politic independentă a IMM-urilor din Germania şi Europa – BVMW – Uniunea germană a IMM-urilor.
Prin proiectul “P.I.C. – performanță, inovație, calificare”, implementat printr-un parteneriat între Consiliul Județean Alba și Parcul Industrial Cugir, se urmăreşte derularea programelor de formare profesională.
În perioada următoare, sunt avute în vedere investiţii privind extinderea parcului industrial prin achiziționarea de active de la SC Uzina Mecanică Cugir SA, din vecinătatea PIC, ce pot fi racordate la reţelele de utilităţi existente. De asemenea, este proiectată realizarea a trei hale de producție noi și racordarea lor la utilități, reabilitarea obiectivului “FD” – pardoseli, tencuieli exterioare, reabilitare termică, zugrăveli exterioare, înlocuire geamuri, acoperiș șarpantă precum și a obiectivului “Trei nivele” prin termoizolarea pereților și a acoperișului.
Vedeţi aici imagini din timpul vizitei de joi a reprezentanţilor Consiliului Judeţean Alba la PIC Cugir.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News