Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii propun înființarea unei noi autorități pentru verificarea siguranței drumurilor publice. Proiect la Senat


Publicat

lucrari autostrada zona aciliu_august 2015_7Parlamentarii propun înființarea unei noi autorități, în subordinea Ministerului Transporturilor. Autoritatea Română pentru Siguranță Rutieră (ARSR) ar urma, printre altele, să desfășoare inspecții de siguranță pe drumurile publice locale, naționale și autostrăzi, să analizeze posibile efecte ale lucrărilor rutiere asupra traficului rutier și să cerceteze accidentele care privesc infrastructura rutieră.

Potrivit inițiatorilor, noua autoritate trebuie să prevadă inspecții de siguranță asupra drumurilor publice, locale (comunale, orășenești sau municipale), naționale și autostrăzi, asupra semnalizării și marcajului rutier pe orizontală și verticală. De asemenea, aceasta trebuie să emită autorizații și agremente în materie de siguranță rutieră pentru servicii, produse și echipamente.

Noua instituție ar urma să preia responsabilitățile care sunt împărțite acum la alte trei autorități, respectiv Autoritatea Rutieră Română (ARR), Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi (CNADNR) și Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC).

ARSR ar urma să asigure, în principal, următoarele activități:

– gestionarea și îmbunătățirea siguranței rețelelor rutiere, a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pasajelor denivelate și alte lucrări de artă rutiere, cu terenul aferent

– autorizarea în materie de siguranță rutieră a proiectării, construcției și exploatării infrastructurii rutiere, cât și în ceea ce privește consultanța în materie de siguranță rutieră

– agrementarea materialelor și produselor de construcție pentru execuția drumurilor publice, lucrărilor de artă și tunelurilor rutiere, a elementelor de semnalizare și marcaj pe orizontală și verticală și a echipamentelor și mijloacelor tehnice de siguranță pentru executarea drumurilor publice

– autorizarea și supravegherea tehnică a furnizorilor de produse și servicii în domeniul infrastructurii rutiere, inclusiv a furnizorilor de mijloace de semnalizare și marcaj rutier pe orizontală și verticală

– asigurarea de controale și inspecții de siguranță periodice ale rețelei de drumuri rutiere, a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pasajelor denivelate și alte lucrări de artă rutiere, cu terenul aferent

– evaluarea de impact și operațiuni de audit în domeniul siguranței infrastructurii rutiere

– analizarea posibilelor efecte ale lucrărilor rutiere asupra traficului rutier

– investigarea și cercetarea accidentelor care privesc infrastructura rutieră

– monitorizarea, promovarea și dezvoltarea cadrului de reglementare în domeniul siguranței infrastructurii rutiere

Inițiatorii consideră că, pentru a micșora numărul accidentelor de pe șosele, pentru a crește siguranța pe drumurile naționale dar și pentru a controla starea drumurilor din 2 în 2 ani, este nevoie de o altă instituție, care să centralizeze aceste atribuții.

Noii inspectori sau auditori de drumuri vor face inspecţii de siguranță asupra drumurilor publice, locale, naționale și autostrăzi, asupra marcajelor și semnalizărilor de pe drumuri, vor emite autorizații și vor aplica sancțiuni administratorilor și firmelor din domeniul infrastructurii rutiere. Acești specialiști pot fi atât angajați ai noii autorități, ARSR, cât și persoane fizice autorizate, independente, dar care pot efectua inspecții doar dacă sunt în evidența autorității și fac cursuri de specializare atestate de acest organism.

Autoritatea Română pentru Siguranţă Rutieră va avea un consiliu de conducere format din 5 membri, iar președintele acestui consiliu este și directorul general, numit de ministrul Transporturilor. Instituția va avea tarife stabilite de același minister, iar banii încasați vor servi la bugetul propriu. De asemenea, ARSR va fi finanțată din venituri proprii realizate din prestări servicii specifice pe bază de tarife stabilite, precum și din desfășurarea altor activități privind valorificarea unor produse din activități proprii și conexe, prestații editorial, studii, proiecte, expertize tehnice, lucrări, alte prestări de servicii, și alte asemenea.

Potrivit documentului, numirea auditorilor/inspectorilor de siguranță rutieră trebuie să respecte următoarele cerințe:

„- asigurarea independenței față de investitor, proiectant, executant, administratorul drumului sau beneficiar;

– păstrarea confidențialității cu privire la datele și informațiile la care au acces în cursul realizării auditului;

– auditorul nu trebuie să fie implicat sub nicio formă în niciuna dintre fazele de realizare și de execuție a proiectului de infrastructură spus auditării.”

Noua lege va fi dezbătută mai întâi la Senat, care este prima cameră decizională.

sursa: senat.ro, legestart.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO INCENDIU în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol. O casă a luat foc. Pompierii intervin cu două autospeciale

Publicat

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara în localitaeta Valea Verde din comuna Sohodol. Din primele informații, flăcările au cuprins o casă nelocuită.

Update: Potrivit ISU Alba, incendiul este localizat.
La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta pe o suprafață de aprox. 40 mp la nivelul acoperișului. Fără victime sau pericol de propagare.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Stația de pompieri Câmpeni împreună cu SVSU Sohodol intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la casa de locuit în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol.

Din primele informații arde o casă nelocuită.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

Acțiunea este în dinamică, revenim cu detalii.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Vine iarna! Zăpadă de aproape jumătate de metru pe Transfăgărășan. Ninge în mai multe zone din țară

Publicat

În mai multe zone din țară deja ninge, iar pe Transfăgărășan zăpada atinge și jumătate de metru. De asemenea, a nins abundent în ultimele ore în Harghita, Vatra Dornei și în Bucegi.

Pe Transfăgărășan, ninge fără oprire, zăpada s-a depus peste drumuri, iar utilaje intervin, după cum se poate poate vedea în imaginile publicate, sâmbătă, de Salvamont Argeș.

Și vântul a bătut puternic, iar temperaturile au coborât până la minus zece grade Celsius.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Sebastian Ispas, artistul tatuator din Alba Iulia care imortalizează pe piele poveștile de viață ale clienților

Publicat

Tatuajele fac parte din evoluția omului în societate încă din cele mai vechi timpuri. De la simboluri sacre sau apartenența la un trib, tatuajele au evoluat și au devenit adevărate opere de artă pe canvasuri vii. 

Am vrut să aflăm povestea tatuajelor, dar mai ales povestea din spatele omului  care tatuează, așa că am stat de vorba cu Sebastian Ispas, unul dintre cei mai cunoscuți artiști tatuatori din județul Alba. 

L-am găsit pe Sebastian la treabă, în studioul său din Alba Iulia, ”Atelier 11”, deschis de aproape un an și jumătate.

”S-a născut mai mult ca o idee”

Sebastian tatuează de peste șapte ani, însă pasiunea pentru artă și desen este una genetică. Parcursul a fost unul firesc: ambii părinți artiști plastici și profesori în domeniu, a urmat Liceul de Arte din Alba Iulia, iar apoi o facultate de design la Timișoara.

tatuaje Sebastian Ispas

Prin vara lui 2014, i s-a înfiripat ideea de a tatua: ”Am zis că pot să fac, că e foarte ușor și cu multă sudoare și perseverență mi-am dat seama că pot să fac treaba asta la un nivel mai avansat”, ne-a spus Sebastian în timp ce lucra la un tatuaj.

Un mare ajutor și îndrumător la început de drum a fost pentru Sebastian, Marius Bercea, unul dintre cei mai vechi tatuatori din Alba Iulia.

”E o senzație unică”

Momentul în care pune acul pe pielea clientului este o senzație unică pentru Sebastian, dar în același timp e nevoie de multă responsabilitate și trebuie să ai foarte multă grijă.

tatuaje Sebastian Ispas

Primul tatuaj pe care l-a făcut a fost pe o prietenă, iar al doilea pe un alt prieten, acela fiind și primul tatuaj care l-a mulțumit pe acesta.

În timp, cu multă muncă, dedicație și sute de ore petrecute cu aparatul de tatuat în mână, tânărul din Alba Iulia a ajuns la nivelul la care este acum.

Însă, trebuie să fi într-o continuă evoluție și să te perfecționezi pe zi ce trece, ne-a mai spus Sebastian.

”Noi tatuatorii avem și un mic rol de psiholog”

Oamenii prin desene, prin tatuaj vor să își expună viața lor, povestea lor. Fiecare tatuaj în sine reprezintă o poveste, iar pentru a o tatua cât mai bine, tatuatorul afla povestea de viața a persoanei respective.

tatuaje Sebastian Ispas

Între tatuator și client trebuie să existe o încredere reciprocă: clientul să fie încrezător, că artistul poate duce la bun sfârștit un proiect, iar tatuatorul să fie mulțumit la finalul ședinței că totul a ieșit așa cum și-a propus el.

Clienții trebuie să se regăsească în tatuajele lor la sfărșitul proiectului. A tatuat toate categoriile sociale și oameni din diferite domenii: medici, avocați, polițiști, ospătari, frizeri.

Tatuajele încă sunt privite cu puțină reticiență, dar trendul este într-o continuă schimbare.

Fiecare tatuator își are clientul lui și fiecare client are tatuatorul lui, din punct de vedere financiar

”Sunt persoane cărora prețurile mele li se par un pic cam mari, altele care zic ca sunt oke, iar altele zic că e prea puțin, diferă de la caz la caz. De obicei oamenii nu conștientizează că treaba asta o fac pentru o viață, nu îmi dai mie banii, ții dai ție cu alte cuvinte”, a spus Sebastian despre partea financiară.

Se câștigă bani din tatuat, dar investiția este destul de mare, mai ales dacă ai salon. Chirii, consumabile, servicii, taxe la stat, toate trebuie să se regăsească în prețul unui tatuaj, a mai completat acesta.

tatuaje Sebastian Ispas

În concluzie, realizarea unui tatuaj, este în primul rând o încredere reciprocă între tatuator și client. Mai presus de partea financiară, povestea celui care își face tatuajul trebuie să se regăsească perfect în ceea ce a ieșit în urma interacțiunii dintre acul de tatuaj, tușul și pielea clientului.

Mai exact, prioritar pentru Sebastian este ca la finalul unui tatuaj realizat în salonul său din Alba Iulia, clientul să plece fericit, iar el să fie mulțumit de munca pe care a facut-o.

Un video reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – alba24.ro. 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: SPAP Sebeș, lucrări de dezinfecție în toate școlile de pe raza municipiului

Publicat

Începând cu data de 15 octombrie, toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Sebeș își desfășoară activitatea în mediul on-line.

Având în vedere incidența cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV 2, autoritățile publice din Sebeș au prevăzut activități de dezinfecție în toate școlile din oraș, în această perioadă când prezența fizică a elevilor este suspendată, astfel încât, la reluarea cursurilor, acestea să fie pregătite pentru a primi elevii și cadrele didactice.

Lucrările de dezinfecție au fost efectuate de către Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului (SPAP) Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate