Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii vor eliminarea taxei de ploaie pentru cetățeni și firme. Propunere legislativă, la Camera Deputaților

Publicat

ploaieParlamentarii vor excluderea persoanelor fizice și juridice de drept privat de la plata taxei pentru colectarea apei de ploaie. Potrivit unui proiect de lege privind modificarea și completarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice, aflat la Camera Deputaților, taxa de ploaie nu îndeplinește condițiile elementare ale unei norme legale, așa că acest tarif nu mai trebuie impus cetățenilor și firmelor private.

Inițiatorii susțin în expunerea de motive că, în acest moment, administrația din România permite operatorilor de apă şi canalizare perceperea unei taxe pentru colectarea apei de ploaie, suportată de persoane fizice și juridice de drept privat. Cuantumul acestei taxe se bazează pe date indirecte, pe statistici şi pe predicţii, respectiv cât a plouat, cât plouă şi cât se estimează că va ploua într-o anumită regiune.

„Sub nicio formă, această metodologie nu se bazează pe câtă apă de ploaie s-a colectat evectiv într-o rețea de canalizare determinată (…) Cum poate contribuabilul să înţeleagă sarcina care-i revine, dacă afară nu plouă? De ce să plăteşti, dacă nu beneficiezi?”, se întreabă parlamentarii care vor eliminarea acestei taxe.

O condiție pentru respectarea unei norme legale este ca plătitorul de taxă să beneficieze de acel serviciu, iar banii încasaţi să fie destinaţi funcţionării şi îmbunătăţirii serviciului respectiv, spun deputații și senatorii care au inițiat proiectul. Potrivit acestora, în cazul unor inundaţii generate de insuficienta capacitate de colectare a apelor pluviale în rețeaua de canalizare, cel care trebuie să plătească este daune și să ofere ajutoare este statul, și nu operatorul de apă și canalizare care a colectat taxa de ploaie.

„Pentru aceste motive, considerăm că finanţarea acestor servicii de colectare a apelor pluviale trebuie să reprezinte o atribuţie şi o sarcină a administraţiei. Astfel, modalitatea de colectare, debitele, unitatea de măsură şi unitatea de taxare, metodologia de calcul şi indocatorii utilizaţi, existenţa sau inexistenţa precipitaţiilor într-un anumit timp şi loc – toate aceste elemente trebuie determinate, negociate şi rezolvate strict între administraţie şi operatorii de apă şi canalizare”, mai transmit parlamentarii în expunerea de motive.

Proiectul legislativ a fost repins de Senat în data de 21 martie, fiind însă prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaților în 29 martie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax