Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii vor reglementarea clară a activității de recuperare a debitelor. Noi reguli pentru firmele din domeniu. Proiect la Senat


Publicat

credite

crediteParlamentarii propun măsuri de protecție a consumatorilor – debitori, prin definirea clară a modalităților prin care firmele de recuperare interacționează cu aceștia. Potrivit inițiatorilor, în ultimii ani, numeroși cetățeni s-au plâns de abuzurile săvârșite de o serie de societăți comerciale, care pretindeau că reprezintă companiile de telefonie sau băncile la care românii aveau datorii.

Propunerea legislativă privind reglementarea activităţii de recuperarea debitelor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 7 noiembrie.

„Profitând de lipsa unui cadru legislativ, respectivele societăți  (care de multe ori nici nu sunt înregistrate în România), hărțuiesc și amenință debitorii, cerându-le în schimb să achite o serie de penalități mult prea mari în comparație cu valoarea creditului inițial. Mai mult decât atât, acele societăți lucrează după propriile reguli, au un mod de lucru agresiv, prin care urmăresc să îi intimideze pe cei de la care solicită anumite sume de bani”, explică inițiatorii în expunerea de motive.

Conform noului proiect de lege, toate firmele cu un astfel de obiect de activitate, indiferent că vorbim doar de departamente ale unor instituții bancare sau nebancare, vor fi înscrise într-un Registru național al colectorilor de debite, la Ministerul Justiției.

Potrivit documentului, activitatea de recuperare a debitelor presupune următoarele etape:

– preluarea de la creditor a informațiilor legate de debitor, cuantumul și natura creanței și a documentelor privind existența unei creanțe certe, lichide și exigibile

– încheierea contractului de prestări servicii între societatea specializată în colectarea debitelor și creditor, sau cesionarea creanței, după caz

– inițierea procedurii de colectare și notificarea debitorului

– încetarea activității în momentul colectării integrale a creanței și accesoriilor

Debitorii au dreptul de a fi notificați atunci când creditorul preia un contract privind sumele datorate de ei. Apoi, debitorul trebuie anunțat la cesionarea creanței și poate cere documentele care atestă existența creanței. De asemenea, datornicul are dreptul de a alege, împreună cu colectorul, mijloacele de comunicare pe parcursul contractului și să fie anunțat în momentul în care s-a împlinit termenul de prescripție extinctivă.

Potrivit propunerii legislative, colectorului îi este interzis:

– să utilizeze orice fel de practici de hărțuire a debitorului

– să contacteze debitorul prin alte mijloace decât cele indicate de debitor

– să contacteze debitorul fără un scop precis și relevant pentru procesul de colectare

– să utilizeze un limbaj obscen sau jignitor

– să amenințe debitorul cu confiscarea patrimoniului, în caz de neplată a debitului

– să mediatizeze cesionarea debitului cu scopul de a constrânge la plata acestuia

– să utilizeze identități false sau înșelătoare în demersul de colectare

De asemenea, cei care vor recupera sumele datorate nu au voie să își asume sau să emită vreo comunicare ca provenind de la avocați, executori judecătorești sau lichidatori judiciari.

Orice astfel de practică ilegală sau nerespectarea noilor dispoziții vor fi amendate de autoritățile competente: Ministerul de Interne, Ministerul Justiției sau ANPC.

Amenzile sunt cuprinse între 50.000 lei și 200.000 lei, dacă se încalcă drepturile debitorului, și între 10.000 lei și 100.000 lei pentru celelalte prevederi care se încadrează la răspundere disciplinară, nu penală.

sursa: legestart.ro, senat.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cât durează imunitatea oferită de vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Moderna. Ce arată studiile clinice

Publicat

Compania farmaceutică americană Moderna susține că vaccinul împotriva COVID-19 are potenţial de a asigura o imunitate durabilă. Testele clinice arată că după prima doză se dezvoltă anticorpi ce durează timp de trei luni, iar după cea de-a doua doză de vaccin organismul ar rămâne imun încă două luni.

În aceste condiții, Moderna se aşteaptă să aibă gata 20 de milioane de doze de vaccin pentru distribuirea sa anul acesta în SUA, relatează EFE, citată de Agerpres.

Compania a anunţat că, potrivit studiilor realizate de Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, participanţii la prima fază a testelor clinice cu acest vaccin au dezvoltat „nivele înalte de anticorpi neutralizanţi” pentru o perioadă de trei luni după prima doză şi de două luni după cea de-a doua doză.

Studiile clinice arată că vaccinul produs de Moderna ar oferi o „imunitate durabilă”

Studiul a arătat de asemenea că vaccinul are „potenţialul de a oferi o imunitate durabilă” împotriva noului coronavirus, fără să provoace efecte secundare semnificative după două luni de la administrare.

„Aceste date provizorii din Faza 1 sugerează că mRNA-1273, vaccinul nostru candidat împotriva COVID-19, poate genera anticorpi neutralizanţi durabili la toate grupele de vârstă, inclusiv adulţi maturi şi vârstnici”, notează Moderna într-un comunicat.

Compania farmaceutică a anunţat totodată că speră să aibă disponibile 20 de milioane de doze din acest vaccin pentru SUA la sfârşitul acestui an şi între alte 100 şi 125 de milioane de doze, care vor fi disponibile global pentru sfârşitul primului trimestru al anului 2021.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Beniamin Todosiu (USR PLUS): În 6 decembrie, votul tău poate declanșa în România REVOLUȚIA BUNEI GUVERNĂRI! (P)

Publicat

România este guvernată dezastruos de 30 ani. Nu cred că trebuie să ți-o spun eu, pentru că vezi această realitate tristă în fiecare zi. Vezi spitalele în care se moare cu zile din cauza mizeriei și infecțiilor nosocomiale, școlile cu toaleta în curte în care învață copii noștri sau bătaia de joc la care sunt supuși, zi de zi, părinții sau bunicii noștri prin pensiile mizere pe care le primesc după o viață de muncă.

În același timp, o categorie de „speciali” din România, primesc pensii de mii de euro, doar pentru că și-au votat niște privilegii meschine.

În România, majoritatea instituțiilor statului sunt politizate. Aproape că nu există șef de instituție, companie de stat sau direcție prin ministere care să nu aibă în buzunar carnetul de partid. Meritocrația și pregătirea profesională sunt înlocuite cu obediența pentru șefii politici.

Partidul e peste tot și în toate, iar de aici mai e doar un pas spre corupție și spre sifonarea banilor publici.

Promovarea în posturi de conducere a lipitorilor de afișe, nepoților sau secretarelor e o practică împrumutată de toate partidele. Obrazul subțire cu posturi bine plătite se ține!

Mai grav este că politica a ajuns în școli și chiar în spitale. Politica și incompetența au ajuns să ucidă oameni, mai rău decât cel mai necruțător virus.

În acest timp specialiștii din instituții publice, educație, sănătate sau alte domenii aleg să plece spre zona privată sau chiar să părăsească țara. Am ajuns țara cu cei mai mulți emigranți, după Siria.

Am ajuns țara din Uniunea Europeană cu cei mai mulți morți în accidente rutiere din cauza drumurilor proaste și a lipsei autostrăzilor. Cinci oameni mor zilnic în România în accidente rutiere!

Suntem campioni europeni la analfabetism funcțional, iar patru din zece copii din mediul rural din România se culcă flămânzi, pentru că părinții nu au ce să le pună pe masă.

38,8% din populația României era expusă riscului de sărăcie și excluziune socială.

Și toate astea din cauza POLITICII toxice promovate de partidele tradiționale.

În 6 decembrie te rog să mergi la vot și să mă ajuți pe mine și pe colegii din USR PLUS să depolitizăm instituțiile statului. Te rog să ne ajuți să eliminăm pensiile speciale și penalii din funcții publice.

Haideți să readucem împreună meritocrația și profesionalismul în Parlament și în instituțiile publice din România!

Doar astfel putem construi O Românie fără hoție!

Beniamin Todosiu

Candidat USR PLUS pentru Camera Deputaților

Comandat de USR PLUS – Filiala Alba – cod unic mandatar financiar coordonator 11200021, distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: LIDL deschide în decembrie cel de al treilea magazin din Alba Iulia. Din ce zi își va primi clienții

Publicat

LIDL a anunțat oficial deschiderea celui de-al treilea magazin din Alba Iulia. Este vorba despre marketul situat în zona Bazinului Olimpic din municipiul Alba Iulia. 

Potrivit reprezentanților LIDL, noul magazin se va deschide pe data de 17 decembrie.

În 5 noiembrie, LIDL a mai deschis un magazin în Alba Iulia, în centrul orașului, pe lângă cel deja existent. În acest mod, cu trei marketuri, lanțul de magazine va acoperi toate zonele din oraș.

CITEȘTE ȘI: LIDL deschide joi al doilea magazin din Alba Iulia. Are 1.300 de metri pătrați și stații de încărcare a mașinilor electrice

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 10.800 de magazine și peste 160 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Bursele pentru elevi nu vor putea fi mai mici de 100 de lei. Hotărârea, adoptată de Guvern

Publicat

Bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar nu vor putea fi mai mici de 100 de lei, potrivit unei Hotărâri de Guvern aprobată în ședința Executivului de astăzi.

În proiectul de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Educației în august 2020, cuantumul minim era de 150 de lei.

„Suntem pregătiți să introducem pe lista suplimentară a ordinii de zi a ședinței de astăzi a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, pentru elevii din învățământul preuniversitar, burse care se acordă în anul școlar 2020 – 2021. 

Pentru prima dată stabilim un cuantum minim de 100 de lei, autoritățile publice locale putând să suplimenteze pentru acordarea buselor acest cuantum”, a spus ministrul Educației, Monica Anisie, la începutul ședinței.

„E importantă decizia. Chiar era o măsură așteptată. Am și avut discuții cu asociații ale elevilor privitoare la această temă și și ei susținut de adoptarea acestui sistem de a avea un cuantum minim al bursei astfel încât să nu existe toate discriminările care există la ora actuală de la localitate la localitate”, a declarat premierul Orban.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate