Connect with us
Publicitate

Actualitate

Parlamentarii vor reglementarea clară a activității de recuperare a debitelor. Noi reguli pentru firmele din domeniu. Proiect la Senat

credite

Publicat

crediteParlamentarii propun măsuri de protecție a consumatorilor – debitori, prin definirea clară a modalităților prin care firmele de recuperare interacționează cu aceștia. Potrivit inițiatorilor, în ultimii ani, numeroși cetățeni s-au plâns de abuzurile săvârșite de o serie de societăți comerciale, care pretindeau că reprezintă companiile de telefonie sau băncile la care românii aveau datorii.

Propunerea legislativă privind reglementarea activităţii de recuperarea debitelor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 7 noiembrie.

„Profitând de lipsa unui cadru legislativ, respectivele societăți  (care de multe ori nici nu sunt înregistrate în România), hărțuiesc și amenință debitorii, cerându-le în schimb să achite o serie de penalități mult prea mari în comparație cu valoarea creditului inițial. Mai mult decât atât, acele societăți lucrează după propriile reguli, au un mod de lucru agresiv, prin care urmăresc să îi intimideze pe cei de la care solicită anumite sume de bani”, explică inițiatorii în expunerea de motive.

Conform noului proiect de lege, toate firmele cu un astfel de obiect de activitate, indiferent că vorbim doar de departamente ale unor instituții bancare sau nebancare, vor fi înscrise într-un Registru național al colectorilor de debite, la Ministerul Justiției.

Potrivit documentului, activitatea de recuperare a debitelor presupune următoarele etape:

– preluarea de la creditor a informațiilor legate de debitor, cuantumul și natura creanței și a documentelor privind existența unei creanțe certe, lichide și exigibile

– încheierea contractului de prestări servicii între societatea specializată în colectarea debitelor și creditor, sau cesionarea creanței, după caz

– inițierea procedurii de colectare și notificarea debitorului

– încetarea activității în momentul colectării integrale a creanței și accesoriilor

Debitorii au dreptul de a fi notificați atunci când creditorul preia un contract privind sumele datorate de ei. Apoi, debitorul trebuie anunțat la cesionarea creanței și poate cere documentele care atestă existența creanței. De asemenea, datornicul are dreptul de a alege, împreună cu colectorul, mijloacele de comunicare pe parcursul contractului și să fie anunțat în momentul în care s-a împlinit termenul de prescripție extinctivă.

Potrivit propunerii legislative, colectorului îi este interzis:

– să utilizeze orice fel de practici de hărțuire a debitorului

– să contacteze debitorul prin alte mijloace decât cele indicate de debitor

– să contacteze debitorul fără un scop precis și relevant pentru procesul de colectare

– să utilizeze un limbaj obscen sau jignitor

– să amenințe debitorul cu confiscarea patrimoniului, în caz de neplată a debitului

– să mediatizeze cesionarea debitului cu scopul de a constrânge la plata acestuia

– să utilizeze identități false sau înșelătoare în demersul de colectare

De asemenea, cei care vor recupera sumele datorate nu au voie să își asume sau să emită vreo comunicare ca provenind de la avocați, executori judecătorești sau lichidatori judiciari.

Orice astfel de practică ilegală sau nerespectarea noilor dispoziții vor fi amendate de autoritățile competente: Ministerul de Interne, Ministerul Justiției sau ANPC.

Amenzile sunt cuprinse între 50.000 lei și 200.000 lei, dacă se încalcă drepturile debitorului, și între 10.000 lei și 100.000 lei pentru celelalte prevederi care se încadrează la răspundere disciplinară, nu penală.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate