Administrație
Parlamentul României a alocat 15,38 MILIOANE lei pentru construirea Monumentului MARII UNIRI de la Alba Iulia
Parlamentul României a decis alocarea sumei de 15 388 700 lei pentru construirea la Alba Iulia a Monumentului Unirii de la 1 Decembrie 1918. In cel mai recent memoriu adresat premierului Victor Ponta de către primarul municipiului Alba Iulia – Mircea Hava (august 2014) s-a solicitat selectarea membrilor cu autoritate profesionala recunoscuta pentru constituirea unui for legitim, care sa fie investit cu atributii in vederea realizarii monumentului de la proiectare, avizare pana la executie, inclusiv organizarea evenimentelor de celebrare ale centenarului Marii Uniri.
De asemenea acest comitet ar trebui sa gestioneze resursele financiare si de orice alta natura care sa duca la indeplinirea in conditii optime a tuturor obiectivelor propuse.
In baza avizului Ministerului Culturii, administratia locala din Alba Iulia a promovat PUZ-ul “Ansamblul Memorial al Marii Uniri” in octombrie 2012. De la prima initiativa din 1993 a realizarii monumentului care sa ilustreze un moment decisiv in realizarea unitatii nationale prin organizarea unui concurs national de creatie castigat de sculptorul Mihai Buculei, acesta este momentul cel mai apropiat de realizarea acestui obiectiv.
“ Alba Iulia a fost declarata obiectiv de interes national prin ordonanta de urgenta inca din anul 2000. Dupa cele mai ample lucrari de reabilitare de care a avut parte cetatea, speram ca in anul urmator, cand se implinesc 300 de ani de la prima piatra de temelie a Cetatii in forma actuala, sa putem pune piatra de temelie pentru cel mai emblematic simbol al unitatii nationale, Monumentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia. Ar fi practic, concretizarea eforturilor si demersurilor a foarte multi patrioti din Alba Iulia si din intreaga tara, oameni care au cinstit cu adevarat memoria inaintasilor nostri, pe care noi i-am sprijinit si pentru care se pare, a sosit momentul sa isi vada visul cu ochii.” a declarat primarul Mircea Hava .
Articolul 2 din Legea adoptata prevede alocarea in transe egale a sumei prevazute pe perioada de ridicare a monumentului intre anii 2015-2018.
În data de 26 iunie 2012, la Prefectura Alba s-a constituit un comitet Comitet de Initiativa pentru realizarea Monumentului Unirii, la inițiativa unui grup local format din fostul deputat Nicolae Popa – presedinte, deputatul PNL Dan Coriolan Simedru, Emil Jurca – presedintele Asociatiei Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, col. (r.) Ioan Todericiu – vicepresedintele Asociatiei Nationale „Cultul Eroilor”, col. (r.) Vasile Miron – presedintele filialei Alba a Asociatiei „Cultul Eroilor”, arh. Doina Harda, Hedviga Calin – arhitect-sef al Primariei Alba Iulia, Ioan Plesa – presedintele Fundatiei „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea si Integritatea Romaniei”, Ioan Strajan – vicepresedintele Fundatiei, col. (r.) Ioan Galdea, Mircea Abrudeanu și istoricul Gheorghe Anghel.
Monumentul ar urma sa fie amplasat in parcul din fata Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, probabil în apropierea fantanii arteziene. Grupul de inițiativă estimase la vremea respectivă că monumentul ar urma să coste 3-4 milioane de lei însă Parlamentul a decis să aloce 15,38 milioane lei, de cinci ori mai mult .
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News