Actualitate
Parteneriat între ADR Centru și Landul Brandenburg din Germania pentru sprijinirea IMM-urilor. Se dorește formarea unei rețele de consultanță pentru patru țări
În cadrul parteneriatului dezvoltat an de an cu Landul Brandenburg din Germania, ADR Centru a primit cu interes propunerea germană de a se implica în proiectul de dezvoltare a unei clase de mijloc puternice economic, prin sprijinirea accesului IMM-urilor la know-how în câteva țări din Europa Centrală și de Est. În acest sens, conducerea ADR Centru a avut, la Alba Iulia, o intrevedere informală cu reprezentantul oficial pentru chestiunile de parteneriat dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg și cu Karl-Heinz Stiegemann, din conducerea Institutului IFM din Berlin, care activează pentru sprijinirea IMM. Proiectul de sprijinire a intreprinderilor mici își propune atragerea firmelor din 4 țări într-o rețea care să ofere servicii generale de consultanță pentru IMM-uri.
Tema principală discuțiilor comune a constituit-o propunerea Institutului IFM de a crea un Service Center, o platforma de acțiune a companiilor membre cu consiliere ofensiva comparabilă și integrată în statele membre ale UE. Din acest punct de vedere, Karl-Heinz Stiegemann și Birgit Schliewenz au prezentat propunerea de proiect-pilot pe o perioadă de doi-patru ani, pentru Polonia, România, Serbia și Republica Cehă, unde se va implementa structura de Servicii integrate de consultanță pentru IMM, ca o combinație de servicii generale, incluzând prezentarea oportunitatilor de finanțare și asigurarea de consultanță financiară, precum și crearea de Centre de consiliere pentru dezvoltarea de locuri de muncă.
La nivel local, în Regiunea Centru, ADR Centru activează în sprijinul IMM de peste 10 ani, ultimii șapte ca membru al Rețelei Enterprise Europe Network, prin proiectul ”BisNET Transylvania”, activitate care poate fi înglobată în Service Center-urile concepute de Institutul IFM din Berlin. Practic, ADR Centru a facilitat relațiile de cooperare dintre IMM românești și partenerii străini, organizând sau participând la multe misiuni economice în ultimii ani. Din acest motiv, propunerea IFM poate duce inclusiv la îmbunătățirea marketingului pentru IMM, în special prin construirea unui mediu informațional nou.
Cu toate că activitatea ADR Centru este concentrată pe implementarea Programelor Operationale pe care le gestionează în calitate de Organism Intermediar, este necesară și sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, ca o componență obligatorie pentru dezvoltarea echilibrata a mediului socio-economic. Astfel, complementaritatea dintre investițiile publice și cele private va putea duce la reducerea decalajelor dintre Regiunea Centru și regiunile dezvoltate ale Europei. Pentru faza pregătitoare, în vederea demarării proiectului-pilot al IFM, în parteneriat cu ADR Centru, Karl-Heinz Stiegemann a fost informat despre progresul activităților de evaluare, selecție și monitorizare a proiectelor finanțate prin POR și POSCCE, aferente perioadei 2007-2013, precum și despre experiența de peste 16 ani în absorbtiă de fonduri publice, folosită pentru pregatireă noului portofoliu de proiecte, în vederea accesării a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020.
„Propunerea Institutului german IFM este deosebit de încurajatoare pentru noi. Pentru această faza pilot a proiectului, din România va fi selectata Regiunea Centru, una dintre cele mai dezvoltate din România, unde mediul IMM este foarte activ. Noi oferim deja consultanță pentru firmele care nu au posibilitatea de a concura direct cu marii actori din piața, prin proiectul ”BisNET Transylvania” și am colaborat foarte bine cu partenerii germani în organizarea mai multor misiuni de afaceri bilaterale. Pe de altă parte, legatură ADR Centru cu clusterele locale este foarte stransă și consideram că această formă de cooperare a micilor intreprinderi este deosebit de benefică grupului de investitori. Practic, dacă pe de o parte suntem parte a mecanismului de finanțare pentru IMM, prin atragerea de fonduri europene nerambursabile, pe de altă parte este necesar să oferim servicii suport mediului de afaceri, deoarece micile afaceri trebuie să-și îmbunătățească performanțele și productivitatea, ca să poată intra cu succes pe piețele concurențiale europene. La nivelul Regiunii noastre productivitatea IMM este peste media pe țară, dar totuși abia cu puțin peste jumătate față de media europeană. Avem nevoie de mecanisme de sprijin a dezvoltării economice, prin transfer calificat de know-how de la statele dezvoltate membre ale UE, ca și de o flexibilitate economică mai mare, prin consolidarea IMM-urilor”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.
Faza de consultări pentru demararea proiectului-pilot propus de Institutul IFM din Berlin se va încheia în acest an. Pentru anul 2016 este propusă lansarea efectiva a cererii de finanțare și demararea proiectului în cele patru țări, din România fiind selectați ca parteneri ADR Centru și Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Bugetul estimat al proiectului va fi de circa 4,5 milioane euro, pentru întreaga structură multinațională, iar beneficiile estimate pentru IMM din țările Europei Centrale și de Est includ: specializarea ofertelor pentru consultanța și servicii pe baza expertizei calificate; îmbunătațirea accesului la finanțare și acordarea de sprijin pentru întocmirea cererile de finanțare; sprijin în pregătirea achizițiilor publice și întocmirea cererilor de oferte de servicii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News