Eveniment
Pârtii de schi cu telescaun, de aproape 2 km, în zona Feneș – Zlatna. Proiectul tehnic, scos la licitație
Realizarea unui nou domeniu schiabil în Alba, la Feneș – Zlatna, pe versantul nordic al Masivului Părăginoasa, intră în linie dreaptă. Primăria alocă peste 57.000 de euro pentru întocmirea documentațiilor tehnice, verificarea proiectului tehnic și asistența tehnică din partea proiectantului.
Potrivit caietului de sarcini, amenajarea domeniului schiabil se va face în două etape. În prima etapă, cea propusă prin proiect, se vor realiza două pârtii de schi, în lungime de 1,96 km, cu două instalații de transport (telescaun și bandă rulantă), instalație de zăpadă artificială cu lac (rezervor pentru apă), clădire anexă și garaj pentru mașina de bătut zăpada. În cea de-a doua etapă se urmărește extinderea domeniului, prin realizarea a opt pârtii de schi, în lungime de aproximativ 4 km, cu cinci instalații de transport pe cablu de tip teleschi și prelungirea instalației de zăpadă artificială.
Citește și EXCLUSIV: Județul Alba va avea două noi pârtii de schi, la Feneș. Toate detaliile legate de viitoarea investiție
Primăria Zlatna a lansat luni, 31 august 2020, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru elaborarea documentațiilor tehnice pentru obiectivul de investiţii „Dezvoltarea Infrastructurii turistice în Orașul Zlatna – Amenajarea domeniului schiabil, județul Alba”.
Valoarea totală estimată este de 279.000 de lei, fără TVA.
Potrivit caietului de sarcini, investiția are rolul de a dezvolta zona, în sensul de a oferii turiștilor o pârtie de schi de categorie medie, deservită de o instalație modernă de transport pe cablu. „Amenajarea domeniului schiabil prezentat va constitui un punct de atracție pentru locuitorii din regiunea centrală a României. În ceea ce privește poziția în teritoriu, localitatea este favorizată de prezența, la o distanță mai mică de 80 de kilometri, a trei orașe mari care au fiecare circa 70.000 de locuitori (Alba Iulia, Deva, Hunedoara), orașe potențial emitente de importante fluxuri turistice și alte 13 orașe mai mici care totalizează împreună circa 357.596 de locuitori, localități pentru care domeniul schiabil din Zlatna este cel mai apropiat și ușor accesibil”, se precizează în documentul citat.
Suprafața totală pe care se va realiza proiectul este de 172.755 mp, din care 55.111 mp suprafață de pădure (se va scoate definitiv din fondul forestier) și 117.644 mp fâneață.
În urma analizei posibilităților de dezvoltare a domeniului schiabil, raportate la geomorfologia zonei și la criteriile minime de omologare impuse de Ordinul 491/2001, ținând cont și de situația juridică a terenului sau implicațiile legate de suprafața ce ar urma să fie defrișată, conform Codului silvic (Legea nr. 46/2008 din 19 martie 2008 republicată), s-a stabilit ca amenajarea domeniului schiabil să se facă în două etape:
– Etapa I, cea propusă prin proiect, de amenajare a două pârtii de schi, cu două instalații de transport (telescaun și bandă rulantă), instalație de zăpadă artificială, cu lac – rezervor pentru apă, clădire anexă, garaj pentru mașina de bătut zăpada;
– Etapa a II-a de amenajare, în extinderea etapei I, vizează valorificarea potențialul schiabil al versantului nordic al Masivului Părăginoasa (cu alt. maximă de 1.292 m), prin care s-ar putea propune 8 pârtii de schi, în lungime aproximativă de 4 km, cu cinci instalații de transport pe cablu, de tip teleschi + prelungire instalație de zăpadă artificială.
Scenarii tehnico-economice privind tipul de transport pentru pârtie
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News