Connect with us
Advertisement

Eveniment

PAȘTE 2023: De ce creștinii se salută cu ”Hristos a înviat!”. Cât timp se folosește salutul pascal

Publicat

Din noaptea Sfintei Învieri, creştinii ortodocşi se salută cu „Hristos a înviat!”. Cei salutaţi răspund „Adevărat a înviat!”. Nu este doar o tradiție religioasă, ci acest salut are și o anume semnificație.

Salutul acesta are loc între credincioşi până la Sărbătoarea Înălţării Domnului, adică timp de patruzeci de zile.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2023 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Aceste cuvinte nu sunt însă doar o formă de salut, ci și mărturisirea credinței în realitatea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, potrivit Patriarhiei Române.

De asemenea, salutul pascal este mărturisirea completă a credinței în dumnezeirea lui Iisus Hristos.

În toată această perioadă, ca o particularitate a perioadei liturgice, nu se stă în genunchi la sfintele slujbe, pentru că este timp de bucurie.

De la Înălțare până la Rusalii creștinii ortodocşi se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și răspund cu „Adevărat S-a înălțat!”.

Rusaliile vor fi sărbătorite, în acest an, în 4 iunie.

Semnificația Învierii

”Învierea, dacă e să invoc un gând al marelui gânditor creştin din secolul al XIX-lea Soren Kierkegaard, este paradoxul pe care istoria nu va reuşi să îl mistuie niciodată şi nici să-l transforme într-un silogism obişnuit. Învierea lui Hristos, gândindu-ne de data aceasta la Sfântul Apostol Pavel, este dovada supremă a Dumnezeirii lui Iisus Hristos, este dovada supremă a întâlnirii lui Dumnezeu cu lumea noastră concretă, a descinderii lui Dumnezeu însuşi în istoria noastră, pentru că nimeni nu a înviat vreodată din morţi în afară de Iisus Hristos.

Este garanţia supremă, cum spune Sfântul Apostol Pavel, inclusiv a învierii noastre, pentru că scopul ultim al venirii lui Dumnezeu în lume este restaurarea fiinţei noastre, restaurarea noastră profundă, ontologică. Datorită acestui fapt, unic, învierea lui Hristos este dovada că noi înşine vom învia, întrucât firea noastră omenească a fost preluată în întruparea lui Dumnezeu.

Învierea lui Hristos este, de asemenea, în alt registru, cea mai importantă sărbătoare a creştinismului şi este aşa pentru că pe Învierea lui Hristos s-a edificat creştinismul însuşi”, a mai spus Bănescu, într-un interviu pentru Agerpres.

Vecernia Învierii

Duminică, în bisericile ortodoxe este oficiată slujba Vecerniei Sfintei Învieri, numită și „a doua Înviere”. Un aspect inedit al acestei slujbe este citirea pericopei evanghelice în mai multe limbi, ca simbol al universalității mesajului divin transmis popoarelor și al propovăduirii Învierii Domnului la toate neamurile pământului.

La Vecernia Învierii, Patriarhul Daniel a semnalat că Evanghelia ni-L arată pe Hristos Cel răstignit și înviat activ, lucrător și doritor să se întâlnească cu cei ce cred în El și Îl iubesc.

„După învierea Sa din morți, Hristos nu s-a mai întâlnit cu nimeni din cei care L-au urât sau L-au lovit, dar s-a întâlnit cu cei care l-au iubit”, a spus PF Patriarh Daniel, potrivit basilica.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement