Actualitate
SFÂNTUL IOAN: Pe 7 ianuarie, aproape 2 milioane de români își aniversează ziua numelui
Ziua a 7-a a calendarului gregorian, cea care urmează Bobotezei, este sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, cel mai mare dintre profeţi, cel care a pregătit intrarea lui Iisus Hristos în peisajul lumesc, ca Mântuitor. Numele sfântului Ioan este purtat de aproape 2 milioane de români, dintre care trei sferturi sunt bărbaţi.
Ioan s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Venirea sa pe lume a fost vestită de îngerul Gavril tatălui său, care nu a crezut cuvintele îngerului, drept pentru care a rămas mut până când a pus numele fiului său, Ioan. Evanghelia îl descrie pe Ioan Botezătorul: „Şi Ioan era îmbrăcat în haină de păr de cămilă, avea cingătoare din piele împrejurul mijlocului şi mânca lăcuste şi miere sălbatică” (Marcu 1,6). Această imagine îl revelează pe marele ascet din Ioan, cel care învinge în fiinţa sa înclinaţiile umane spre păcat şi devine vrednic să-l vestească lumii pe Hristos.
Citește și SFÂNTUL IOAN 2021: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana
Misiunea lui Ioan a fost să pregătească şi să anunţe vestea venirii lui Mesia. Astfel, el îndemna oamenii să îşi recunoască păcatele şi să se căiască, după care le dăruia botezul. Acest botez presupunea nu atât iertarea păcatelor, cât mai degrabă pregătirea sufletului pentru primirea iertării. Ioan şi-a împlinit misiunea botezându-l pe însuşi Iisus în apele Iordanului. Este momentul în care rolul lui Ioan scade treptat, iar cel al lui Iisus creşte.
Regele Iudeii din acea vreme, Irod, a tăiat capul lui Ioan Botezătorul, după ce Salomeea i-a solicitat aceasta regelui ca răsplată pentru dansul ei. Dorinţa criminală i-a aparţinut, de fapt, mamei ei, Irodiada, care îl ura pe Ioan pentru mustrările pe care i le aducea regelui pentru traiul nelegiuit pe care îl avea cu ea, care era totodată soţia fratelui lui Irod. După venirea Mântuitorului şi după moartea lui ca martir, Ioan Botezătorul continuă să fie pentru creştini o imagine a modestiei, a înfrânării, a pocăinţei şi a curăţeniei prin asceză şi rugăciune.
Etimologic, numele Ioan provine de la cuvântul „Yochana” din limba ebraică şi înseamnă „Binecuvântarea Domnului” sau „Dumnezeu s-a milostivit”.
Citește și VIDEO: Minunea apei din Israel. De Bobotează, râul Iordan îşi schimbă cursul
În România, 1.988.021 de cetăţeni poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul şi îşi aniversează onomastica pe 7 Ianuarie. Dintre aceştia, 1.442.563 sunt bărbaţi şi 545.458 sunt femei. Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor a constatat că, din totalul româncelor, 368.361 se numesc Ioana, 138.962 – Ionela, 20.085 – Ionica, 11.365 – Nela, iar 6.685 – Ionelia.
Cei mai mulţi dintre bărbaţii al căror prenume este inspirat de Sfântul Ioan se numesc Ioan (530.110). 427.297 bărbaţi români se numesc Ion, 311.563 sunt Ionuţ, 146.885 sunt Ionel, 21.961 sunt Nelu şi 4.747, Ionică.
Sărbătorile închinate Sfântului Ioan Botezătorul
Biserica a inchinat lui Ioan sase sarbatori: zamislirea lui (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului lui (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai)
Mai multe detalii despre Sfântul Ioan Botezătorul şi sărbătoarea creştină din 7 ianuarie, pe crestinortodox.ro
Alte sărbători din 2021 pe Calendar Ortodox 2021 – Calendar Bisericesc 2021
Foto: crestinortodox.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News