Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Pe nisipul de la mare, am venit la ”reciclare”! Lista primăriilor din Alba care au ”spart” peste 250.000 de lei pentru cursuri de ”bronzare” profesională

Publicat

result103 (1)

Sute de angajați ai instituțiilor publice din Alba au profitat (sau o fac în continuare) de această vară călduroasă, pentru a se relaxa la cursuri de formare profesională organizate pe litoral, la munte sau în stațiuni balneoclimaterice. Pentru fiecare asemenea bugetar, instituția la care acesta lucrează a cheltuit între 2.200 și 6.000 de lei (plus TVA), sumă care include cheltuielile legate de curs, cazare și masă în hoteluri de 3-4 stele. Pe lângă acești bani s-au mai adăugat și alții: diurnă și transport. La super-ofertă, în majoritatea cazurilor oamenii au fost lăsați să își ia și familiile cu ei. Concediile pe bani publici, mascate în cursuri de formare, reprezintă o parte a tabloului administrativ național, dar și un exces în rândul instituțiilor din Alba.

Angajați ai primăriilor, ai serviciilor din subordine, ai centrelor culturale, ai polițiilor locale și ai altor structuri ascunse sub tot felul de inițiale au beneficiat de cursuri la Mamaia, Jupiter, Venus, Cap Aurora, Costinești și Olimp, dar și la Felix, Sovata sau Sinaia. Nu doar primăriile orașelor, dar și primăriile unor comune din Apuseni sau de pe Valea Târnavelor, au găsit fonduri pentru a-și trimite, în sezon, angajații la mare, câte șapte zile, alături de familii. Nivelul la care a ajuns acest fenomen la nivel național, dar și la noi în județ, este aproape incredibil.

Cum să (nu) îți crești eficiența la Hotel Oxford din Mamaia?

Cursurile poartă denumiri pompoase. De exemplu, ”Achizițiile publice, provocare și eficiență pentru un management aplicat la nivelul administrației” este un curs la care a participat un angajat al orașului Abrud. Primăria Șugag, în schimb, a simțit nevoia să își curseze angajații în domeniul ”Asistență socială și protecția copilului”. Aceasta trebuie să fie o temă foarte importantă pentru comună, din moment ce nu una, ci două pachete, au fost achiziționate pentru acest curs, ținut la Jupiter. Reprezentanții Primăriei Sebeș sunt preocupați și ei de ”Managementul timpului si tehnici de creștere a eficienței” drept pentru care, un angajat și-a dedicat o săptămână din luna iulie și a participat la acest curs ținut la Hotel Oxford din Mamaia. Pentru o mai mare eficiență, a mers probabil cu familia.

Citește și:

Lasă-mă Hava la mare, să fac curs, să stau la soare! Peste 200 de angajați ai Primăriei Alba Iulia, în vacanțe ”de specializare” pe bani publici, cu familiile. LISTA

În ceea ce privește orașele, după Alba Iulia, care a trimis peste 200 de angajați la ”reciclări”, se remarcă Sebeșul. Deși Alba24 a solicitat date cu privire la cursurile la care au participat angajații, Primăria Sebeș nu a oferit toate informațiile. Astfel, reprezentanții primăriei au transmis că doar 6 persoane angajate ale primăriei au participat la aceste cursuri, când în realitate este vorba despre aproximativ 40 de persoane din administrația locală, incluzând Serviciul Public pentru Administrarea Patrimoniului, Serviciul de Asistență Socială și Centrul Cultural ”Lucian Blaga”. Reprezentanții primăriei s-au prefăcut că nu au înțeles întrebarea și nu au prezentat și aceste cheltuieli.

Orașul Abrud a plătit între 2900 și 3300 de lei pentru fiecare dintre cursurile la care au participat angajații. Băile Felix (Hotel Termal), Herculane (Hotel Afrodita) și Mamaia sunt preferate.

La Cugir, achiziția cursurilor și s-a făcut prin intermediul Serviciului de Asistență Socială și al Poliției Locale. Sumele plătite pentru fiecare cursant au variat de la 2200 de lei până la 2750 de lei. Alți 3400 de lei se vor duce de la bugetul orașului spre Top Curs Solution SRL, pentru un curs de ”Asistență Socială” la Hotel President din Băile Felix organizat în perioada 28 august -2 septembrie. De asemenea, Spitalul Orășenesc din Cugir a plătit 2700 de lei pentru un curs de formare la Neptun, între 23-30 iulie 2017.

Un alt exemplu: cazarea aferentă programului de perfecționare pentru ”inreg act si fapt de stare civila si punerea in leg a cetetenilor cu CI” (punctuația și prescurtările le aparțin), a costat primăria Teiuș 2760 de lei.

Primării mici, cheltuieli mari

Nici primarii unor comune precum Fărău, Bucerdea Grânoasă, Cricău, Sohodol, Cetatea de Baltă, Meteș, Ciugud sau Șugag nu s-au lăsat mai prejos și au plătit zeci de mii de lei pentru a-și răsplăti angajații preferați cu asemenea cursuri la mare sau la munte, cu familia. Asta în cazul în care preferații nu erau chiar ei sau viceprimarii.

Primăriile unor comune s-au dovedit foarte darnice și au plătit sume mari pentru aceste servicii. Fruntașă este comuna Sohodol care a plătit 5565,88 de lei pentru un curs de ”manager de proiect” de 7 zile, la Sovata. Urmează Cetatea de Baltă care a fost dispusă să plătească câte 5520 de lei pentru fiecare dintre cele patru sesiuni de curs organizate la Mamaia. De asemenea, pragul de 5000 de lei a fost depășit și de Primăria Ciugud.

Bucerdea Grânoasă este și bănoasă, din moment ce plătește 4302 lei pentru ”cazare la hotel”. Administrația locală din Fărău a plătit 4059 de lei pentru cursuri de legislația muncii și salarizarea personalului (și cazarea aferentă).

Instituția Prefectului Alba, gardianul respectării legilor în județ, a plătit două cursuri: unul la Cap Aurora, Hotel Opal, care a costat 3206 lei și unul la Băile Felix, puțin mai ieftin, 2945lei. Cealaltă instituție județeană, Consiliul Județean Alba, a anunțat că nici un angajat nu a participat în lunile iunie, iulie sau august la cursuri de formare (deși acest lucru s-a întâmplat în anii trecuți).

Programul litoralul pentru moți

Primăriile din Apuseni și-au trimis și ele angajații pe litoral (dar și în stațiuni balneoclimaterice). De exemplu, primăria Comunei Bistra a plătit 3211 lei pentru un curs de Buget și finanțe desfășurat la Eforie Nord, timp de o săptămână, în luna iulie. Comuna Sohodol a scos din buget aproape 3000 de lei pentru un curs la Hotel Vera din Eforie Nord. Peste 3.000 de lei a costat cazarea unui funcționar public de la Abrud, la Hotel Flora de la Mamaia.

Ilegal sau imoral? Dilemele unei situații la limită

Procedura prin care se cumpără aceste pachete este achiziția directă; din acest punct de vedere, prețul poate fi mai mare decât în general, pentru ca în el să încapă și un bonus: însoțitorul cursantului, de obicei un membru al familiei. De altfel, multe dintre firmele care organizează asemenea cursuri, nu ezită să prezinte deschis această ”superofertă”.

Potrivit legii, funcționarii publici au dreptul să meargă la cursuri de perfecționare. Mai mult chiar, instituțiile publice la care lucrează sunt obligate să organizeze pentru ei asemenea cursuri și formări. Problema este însă că în realitate, cursurile nu sunt ceea ce se pretind a fi. Sunt organizate doar în zone turistice, în plin sezon, participarea la ele nu ține cont de nici un fel de nevoi și priorități la nivelul administrației locale, sunt mai degrabă superficiale, iar la întoarcerea de la curs, angajații nu sunt evaluați cu privire la ce au acumulat.

Din acest punct de vedere, cetățenii pierd de două ori: pe lângă banii publici cheltuiți, nivelul administrației publice cu care ei intră în contact nu crește, așa cum ar trebui să se întâmple în teorie. Rezultatul este un sistem competent și educat doar pe hârtie și în statistici.

Multe dintre mesajele care au sosit pe adresa redacției începeau cu ”Totul este absolut legal…” În realitate, este legală din punct de vedere formal doar procedura de achiziție, precum și motivarea organizării unor cursuri pentru angajați. ”Bonusurile” oferite de firmele organizatoare pentru familiile cursanților, modul preferențial în care se distribuie locurile la cursuri (indiferent de nevoile administrative ale instituției) și modul în care se urmăresc rezultatele, reprezintă o altă discuție.

Alba24 vă prezintă mai jos, în galeria foto, dimensiunea reală a acestui fenomen în județul Alba. Procedura de lucru a fost aceea a căutării în Sistemul Electronic de Achiziții Publice – SEAP. Dintre cele peste 5.500 de servicii achiziționate de toate instituțiile din România, am reușit să extragem o listă cu cele realizate în județul Alba, pe care v-o prezentăm mai jos. Nu este exclus ca, pe lângă informațiile prezentate, să existe și altele pe care să nu le fi găsit din motive legate de modul în care s-a făcut achiziția.

La nivel național, suma cheltuită depășește 21 de milioane de lei. În județul Alba, instituțiile publice au cheltuit aproximativ 258.000 de lei, la care se adaugă TVA, dar și alte cheltuieli cu transport și diurne. Alte peste 750.000 de lei (fără TVA) i-a cheltuit Primăria Alba Iulia, care și-a trimis în această vară la ”formare profesională”, peste 200 de angajați. În total, cheltuiele din Alba cu aceste cursuri, ”sar” de un milion de lei.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. circ

    miercuri, 23.08.2017 at 06:59

    Pai, daca Sebesul arunca banii prostilor de contribuabili pe glii de iarba – in prag de toamna – de parca orasul a devenit stadion de fotbal, pe tei achizitionati la preturi astronomice, flori si suporti pentru ele pe toate gardurile si stilpii, circ pe bani grei la zilele orasului, etc., etc., de ce nu ar cheltui si pe suljbasii care altfel, ar putea dezvalui cum si in ce conditii au fost facute astfel de cheltuieli.

  2. zoro

    miercuri, 23.08.2017 at 22:31

    Bine ba fraiere ca a fost foarte bine cu cei doi primari care au domnit 16 ani si nu au facut nimic,zero fonduri europene !!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate