Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pedepsele pentru violenţa în familie ar putea fi majorate. 10 ani închisoare pentru lovire, 20 de ani pentru vătămare corporală. PROIECT

Publicat

violentaUn proiect de lege aflat în dezbateri la Senat prevede dublarea pedepsei în cazul violenţei în familie. Sunt vizate infracţiunile de lovire, vătămare corporală, lovituri cauzatoare de moarte sau omor.

Proiectul prevede modificarea art. 199 – “Violenţa în familie” din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal şi este semnat de 34 de parlamentari liberali, inclusiv deputatul Dan Coriolan Simedru.

“Fenomenul violenţei în familie ia amploare în ţara noastră și nu mai poate fi tolerat. La fiecare 3 secunde o femeie este agresată fizic în ţara noastră. Femei cu ordinul de protecție în mână au fost omorâte în bătaie, la propriu, în acest an. Uneori, cad victime copiii”, spune deputatul Andreea Paul (PNL), unul dintre iniţiatori.

AICI, proiectul de lege integral.

Propunerea legislativă are în vedere modificarea limitelor speciale ale infracţiunilor cu violenţă, după cum urmează:

Limitele actuale, de la 3 luni la 2 ani, pentru infracţiunea de lovire (art. 193, alin. 1 CP) se majorează la 6 luni minimul special până la 4 ani maximul special; limitele actuale, de la 6 luni la 5 ani pentru infracţiunea de lovire în formă agravată (art.193, alin. 2 CP) se majorează la 1 an şi 2 luni minimul special până la 10 ani maximul special.

Limitele actuale, de la 2 la 7 ani, pentru infracţiunea de vătămare corporală, în varianta simplă (art. 194, alin. 1 CP) se majorează la 4 ani minimul special până la 14 ani maximul special; limitele actuale, de la 3 ani la 10 ani, pentru infracţiunea de vătămare corporală, în varianta agravată (art. 194, alin. 2 CP) se majorează la 6 ani minimul special până la 20 ani maximul special.

Limitele actuale, de la 6 la 12 ani, pentru infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte (art. 195 CP) se majorează la 12 ani minimul special până la 24 ani maximul special.

Limitele actuale, de la 10 la 20 ani, pentru infracţiunea de omor (art. 188 CP) se majorează la 20 ani minimul special până la 40 ani maximul special.

Limitele actuale, de la 15 la 25 ani sau detenţiunea pe viaţă, pentru infracţiunea de omor calificat (art. 189 CP) se majorează la 30 ani minimul special până la 50 ani sau detenţiunea pe viaţă, maximul special.

În România s-au înregistrat oficial peste 134.000 de cazuri de violenţă în familie, în perioada 2004-2015, potrivit Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor vârstnice

“Numărul real al cazurilor de violenţă domestică înregistrate la nivel naţional este mult, mult mai mare. Teama de agresor şi ruşinea faţă de cei din jur determină mult prea multe femei să nu-şi strige durerea şi să nu ceară ajutorul instituţiilor sau al comunităţii. Nu mai putem tolera sub nicio formă aceste practici în spaţiul familial sau public”, transmite deputatul Andreea Paul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax