Economie
Pensia minimă crește de la 800 la 1.000 lei. Consens între PNL și PSD și pentru salariul minim. Ce a mai rămas de negociat
Negocierile dintre liberali și social-democrați continuă și astăzi. Cu toate că Partidul Național Liberal susține că nu sunt destui bani pentru toate majorările pe care Partidul Social democrat le dorește, cele două formațiuni au reușit să se pună de acord în legătură cu majorarea pensiilor.
Aceasta ar putea fi majorată cu 200 de lei, de la 800 de lei cât este în prezent, la 1.000 de lei, potrivit Antena3. Și în privința salariului minim PNL și PSD au ajuns la consens, fiind majorat la 2550 lei.
În urmă cu o zi, ministrul interimar al Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat că o decizie în ceea ce privește majorările pensiilor a fost deja luată, subliniind că acest lucru se va întâmpla de la 1 ianuarie 2022. Raluca Turcan declarase că indexarea pensiilor se va face cu un procent între 6 și 12%.
”Începând de anul viitor, alocaţiile şi pensiile vor fi indexate, reformele sunt demarate. Indexarea pensiilor se va face cu 6-12%. (…) Am luat deja şi decizia de creştere a salariului minim, există un calendar, discuţiile tehnice continuă (…) Creşterea salariului minim începând de la 1 ianuarie 2022. Nu anunţăm concret procentul de creştere”, a declarat Raluca Turcan.
Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a vorbit și el despre majorarea pensiilor, subliniind că impactul bugetar al tuturor măsurilor propuse de PSD este în jur de 26 de miliarde de lei şi că aceşti bani nu există, dar se poate opta spre o indexare a pensiilor cu 10-11%.
„Astăzi nu există aceşti bani. În schimb, putem să gândim aşa cum am anunţat şi noi: noi am anunţat o creştere la pensii iniţială de 7%, care era indexarea din 1 ianuarie, şi putem, fără să dăm peste cap bugetul, să mergem spre 10 sau 11%, dar nu ştiu dacă de la 1 decembrie sau de la 1 ianuarie”, a mai afirmat Bogdan.
Secretarul general al PNL, ministrul interimar al Finanțelor Dan Vîlceanu, spune că propunerile privind aceste majorări trebuie să ţină cont de capacitatea bugetului de a le plăti, în condiţiile în care economia ţării se află deja într-un moment complicat.
„Ştiţi foarte bine că prima propunere (a PNL de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2022 – n.r.) a fost de 6%. Acum, în momentul în care am început negocierile cu Partidul Social Democrat, ei au propus 11%. În momentul în care vom avea o discuţie finalizată pe creşterea pensiilor, o să vă putem spune exact care este procentul”, a precizat Vîlceanu.
Majorarile de venituri pe care le dorește PSD, PNL susține că nu sunt bani pentru toate, dar au reușit să se pună de acord în legătură cu majorarea salriului și pensiei minime.
Negocierile dintre PNL și PSD continuă
Capitolele pe care le-au închis sunt cele legate de fondurile ruropene, Interne, Apărare, Externe și Sănătate.
În ceea ce privește negocierile dintre cele două formațiuni politice, acestea continuă și azi, 12 noiembrie. Este cea de-a treia zi de negocieri pe marginea programului guvernare, azi discutându-se pe teme Educației.
Social democrații doresc ca decizia de a închide școlile să fie la Consiliile de administrație, cu avizul DSP și ca școlile să fie deschise în format fizic, cu testare gratuită.
Ce vrea PSD să modifice la Educație
- Decizia de a închide școlile să fie la Consiliile de administrație, cu avizul DSP
- Deschiderea școlilor în format fizic, cu testare gratuită
- Sistem hibrid pentru școlile care nu îndeplinesc condițiile pentru cursuri în format fizic
Negocierile PNL-PSD, împotmolite în numele premierului și cota unică. În rest, consens
În negocierile pentru formarea guvernului PNL – PSD s-au găsit puncte comune în zone care păreau să despartă iremediabil cele două partide: majorările de salarii și pensii și PNRR.
Potrivit EuropaLiberă au mai rămas însă în disensiune trei subiecte importante: premierul, cota unică și Justiția.
Dacă desemnarea premierului se va face la finalul acestei săptămâni, se vor putea concretiza și următorii pași: portofoliile și numele miniștrilor. Mai mult, ar putea participa și viitorul premier la construcția cabinetului pe care îl va conduce, precum și la parafarea programului de guvernare. Absența șefului viitorului executiv de la negocieri este atipică.
Până cel târziu duminică, conducerile celor două partide vor să valideze premierul și programul de guvernare, aceasta în condițiile în care în divergență au rămas destule subiecte.
Urmărește Alba24 pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Fratia
sâmbătă, 13.11.2021 at 08:44
,,Sa nu uitam nicicind, sa iubim trandafirii,,. Oare nu asa declarau liderii gastii peneliste la ultimul lor congres ? Sau parca porcaiau impreuna cu turistul golfer spinii trandafirului ? ! Dar ce mai conteaza, daca in final, ,,pupat turul la piata endependentei,, !! Dar se pare ca prostimea s-a desteptat si vai de gastile oricarui partid politic la alegeri, sau la revenirea minerilor.
s0
sâmbătă, 13.11.2021 at 08:45
Vai mai….dar cata generozitate !!!!
Ciuma galbena
sâmbătă, 13.11.2021 at 13:39
Pai… Nu uitati nicicand sa iubiti trandafirii. Ei vor fi in curind, din dusmani, musafirii !