Connect with us
Advertisement

Actualitate

Pensii de urmaş pentru familiile auditorilor publici externi din cadrul Curţii de Conturi. Propunere legislativă, la Camera Deputaților

Publicat

curtea de conturi siglaMai mulți senatori au depus un proiect de modificare a Legii de funcţionare a Curţii de Conturi potrivit căruia soţii, copiii minori sau cei majori până la terminarea studiilor ai auditorilor publici externi din cadrul Curţii de Conturi vor primi pensie de urmaş, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.7/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi a fost înregistrată la Camera Deputaţilor pentru dezbatere marți, 28 iunie.

„Soţul supravieţuitor, copiii minori, precum şi cei majori până la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani, ai auditorilor publici externi din cadrul Curţii de Conturi beneficiază de pensie de urmaş în condiţiile prevăzute de legislaţia privind sistemul de pensii publice, calculată din pensia de serviciu aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul supravieţuitorul la data decesului, actualizată, după caz”, se arată în proiectul de lege.

Proiectul de lege este iniţiat de senatorul PSD, Liviu Pop, şi este semnat de alţi opt senatori social-democraţi, printre care liderul de grup de la Senat, Mihai Fifor, sau Ecaterina Andronescu.

Iniţiatorii susţin în expunerea de motive că în legea de funcţionare a Curţii de Conturi s-a omis nejustificat reglementarea la dreptul de pensia de urmaş al soţului supravieţuitor, al copiilor ai auditorilor publici externi.

„Un astfel de drept la pensia de urmaş se impune a fi prevăzut în Legea nr. 7 din 18 ianuarie 2016 pentru modificarea şi completarea Legii 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi pe considerente de egalitate în faţa legii a persoanelor aparţinând unor categorii profesionale reglementate similar, dar şi din raţiuni de echitate şi previzibilitate a legii, precum şi în aplicarea principiului ubi eadem ratio, ibi idem jus – acolo unde raţiunile sunt identice, legea trebuie să fie aceeaşi”, scriu iniţiatorii în expunerea de motive.

Consiliul legislativ a avizat favorabil proiectul şi urmează să fie dezbăutut şi votat în plenul Camerei Deputaţilor, acesta fiind prima cameră sesizată în acest caz.

sursa: news.ro, cdep.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement