Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pensii în străinătate: Certificatul de viață trebuie transmis de două ori pe an. Condiția birocratică din noua lege a pensiilor

Publicat

Pensii în străinătate: Certificatul de viață trebuie transmis de două ori pe an. Condiția birocratică din noua lege a pensiilor vizează pensionarii care stau în altă țară. 

Pensionarii care locuiesc în afara României vor trebui să transmită semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, ”Certificatul de viață”.

Ei vor avea parte de și mai multă birocrație: documentul va trebui semnat în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere permanentă.

Majorare pensii 2024: exemple de calcul pe noua lege a pensiilor. Simulări în funcție de stagiu și punctaj

Pensii în străinătate: Certificatul de viață trebuie transmis de două ori pe an

Prevederea apare în Noua Lege a Pensiilor, aflată în procedură de adoptare, în Parlament.

  • ”(5) Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi în continuare beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă”.
  • (6) în vederea aplicării prevederilor alin. (5), casa teritorială de pensii competentă emite şi transmite, la adresa de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, până la data de 31 decembrie, respectiv 30 iunie, un exemplar al certificatului de viaţă, completat cu detaliile referitoare la beneficiarul nerezident.

     

Citește și Pensii în UE: Ce documente sunt necesare pentru pensiile internaționale și cum pot cumpăra românii din Diaspora, vechime în muncă

  • (7) Certificatul de viaţă prevăzut la alin. (5) poate fi transmis de beneficiarul nerezident şi din propria iniţiativă.

     

  • (8) Beneficiarul nerezident are obligaţia de a semna certificatul de viaţă, în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt.

     

  • (9) Modelul unic de certificat de viaţă se aprobă prin ordin al preşedintelui CNPP.”

Vezi și Noua lege a pensiilor: Ce perioade NU se iau în calcul la vechimea minimă. Bonificații pentru mame

Astfel, pensionarii care stau în altă țară vor trebui să aibă grijă să transmită certificatul, de două ori pe an.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate