Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Pensii private 2022: Pierderi uriașe suferite de români la fondurile Pilon II în primul semestru. Care sunt motivele

Publicat

Românii au suferit pierderi uriașe la fondurile de pensii private Pilon II, în primul semestru al anului. 

Cei 7,4 milioane de români contributori la fondurile de pensii private Pilon II au pierdut în total 7 miliarde de lei din banii de pensie pe primul semestru din cauza inflației și expunerii acestor fonduri pe titlurile de stat.

Românii au virat 5,4 miliarde de lei la fondurile de pensii Pilon II în prima jumătate din 2022, dar portofoliile acestor fonduri au avut minus 1,7 miliarde de lei, suferind o scădere totală de 7 miliarde de lei.

Motivele pierderilor din Pilonul II pensii private

Din cauza inflaţiei şi ca urmare a unei expuneri semnificative pe titluri de stat a portofoliilor fondurilor de pensii Pilon II, câteva milioane de salariaţi români înregistrează o pierdere medie de 7% pentru economiile private de bătrâneţe în prima jumătate a anului.

Astfel, în pofida faptului că salariaţii au contribuit lunar la fondurile Pilon II, respectiv un total de 5,4 miliarde de lei în prima jumătate din 2022, când îşi verifică zilele acestea conturile observă că au pierderi din ianuarie în iunie.

Activele, adică portofoliile fondurilor de pensii private Pilon II – cei mai mari investitori ai Bursei de Valori Bucu­reşti, au scăzut cu 1,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că, dacă sunt excluse intrările de bani, adică viramentele de 5,4 miliarde de lei, scăderea totală este de circa 7 miliarde de lei.

„Din păcate, structura actuală de portofoliu a fondurilor de pensii Pilon II va conduce la acest rezultat de fiecare dată când rata inflaţiei creşte sau rata inflaţiei rămâne ridicată.

Mai mult, structura actuală a portofoliului va face aproape imposibil ca randamentele fondurilor private de pensii Pilon II să fie superioare ratei inflaţiei“, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, potrivit ZF.

Cum se învestesc banii din fondurile de pensii Pilon II

Fondurile P2 pot investi în titluri de stat, acţiuni, obligaţiuni, depozite, iar de câţiva ani plasamente public private, sector imobiliar. Până în prezent niciun fond nu a investit în PPP-uri.

Circa 60% din portofoliile fondurilor de pensii private Pilon II sunt investite în titluri de stat emise de Guvernul României, administratorii fondurilor – precum NN Pensii, Allianz Ţiriac, BCR Pensii, fiind astfel printre cei mai mari creditori ai statului român.

sursa: Ziarul financiar

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax